Szlovákiában berobbant a járvány: soha nem volt még egy nap alatt ennyi fertőzött

2021. november 13. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában először a hét elején dőlt meg az új fertőzöttek számának rekordja, akkor 7 ezer pozitív esetet találtak, pénteken azonban még ennél is többet, 8 996 koronavírusos személyt szűrtek ki, írja a Parameter.sk.

Egy nap alatt 39 beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 13 485-re emelkedett. A koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek száma 32-vel 2 626-ra nőtt, közülük 227-en fekszenek az intenzív osztályokon, és 231-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Új Szó tudósítása szerint a szlovák egészségügyi miniszer előrejelzése szerint két hét múlva a kórházakban akár 3 ezer koronavírusos beteg is fekhet. Mint mondta, ha ezt a növekedést nem tudják megállítani, akkor az katasztrófához vezethet. A kórházakba főleg az oltatlanok kerülnek. „A napokban 2 000 pácienst fogadtunk. 81 százalékuk nem volt beoltva” – mondta a miniszter. Azt az elemzők is megerősítették, hogy a kórházak egyre inkább megtelnek azokban a régiókban, ahol alacsony az átoltottság.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában eddig 2 542 370 kaptak egy oltást, 2 423 288-an pedig kettőt, a harmadik oltást még nem kezdték meg az országban.

Várhatóan november végéig hatályba lép az a törvénymódosítás Szlovákiában, amely egyebek mellett a munkába járást és az éttermekbe vagy más szolgáltatói egységekbe való belépést oltási, vagy gyógyultsági igazolvány, vagy negatív vírusteszt felmutatásához köti – az erről szóló tervezetet szerdai ülésén fogadta el a pozsonyi kormány az MTI híradása szerint. A törvénymódosítás új jogkört adna a rendőröknek is, ezentúl ők is kérhetnék az oltási igazolvány, a gyógyultságot igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!