Bár túl vannak a nehezén, mégis új járványcsúcs alakulhat ki Romániában

2021. november 10. – 12:43

Tőkés Hunor
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában az utóbbi napokban hétezerre mérséklődött az újonnan fertőzöttek száma, a kórházban ápoltak száma is csökken, de a halálozás uniós szinten lakosságarányosan még mindig itt követeli a legtöbb áldozatot, naponta 400-500 ember veszíti életét. A halálozást tovább növeli viszont az erre a hétre esedékes intenzív terápiás kezelésre szorulók számának tetőzése. Mindeközben a legsúlyosabb betegek ellátására országosan mindössze négy szabad ágy áll rendelkezésre – a koronavírusos betegek jelenleg 1850 intenzív terápiás ágyat foglalnak el. Ráadásul most hétfőtől újra visszatérhet a jelenléti oktatás az országban.

Ez a riport a Telex és a Transindex együttműködésével készült.

Az elmúlt hetek brutális egészségügyi katasztrófája miatt az orvosok még mindig végletekig túlhajszoltak Romániában, amit az is mutat, hogy az AP riportja szerint már a halottasházakban is fogytán van a hely. Bár a fertőzöttség épphogy alább hagyott, a járványügyi szakemberek szerint a tendencia megfordulhat. Arra kellett figyelmeztetniük ugyanis a politikai döntéshozókat, hogy két hét iskolabezárás után ismét folytatódik az ad hoc intézkedések sorozata, és rossz irányba halad a járványkezelés.

Bár a járványügyi számok a szakértők szerint nem teszik lehetővé a tantermi oktatás visszavezetését, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter múlt héten úgy döntött, e héttől kezdve ismét kinyithatnak azok az iskolák, ahol a tanárok átoltottsága 60 százalék fölött van. Mi több, azt is belengette, hogy azokon a településeken, ahol 3 ezrelék alá kerül a fertőzöttségi ráta, még ez a küszöb is elmaradhat – ezt több járványügyi szakember is kritikával fogadta.

A jelenléti iskolakezdésről ugyanis mindenféle szakmai alapokat mellőzve döntöttek, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy a két és fél millió diák miatt ismét növekedhet a fertőzöttség, ami később a halálozások számának növekedéséért is felelős lesz.

A Telexnek nyilatkozó Fejér Szilárd tudományos kutató, akinek egyik fő kutatási területe a vírusok modellezése, úgy vélte, a héten derül ki, hogy visszaesnek-e a halálozási számok Romániában, de közel sem biztos, hogy a jövő hét kivételével ezek csökkenő tendenciát mutatnak, mert a halálozások mértékét befolyásolni fogja az iskolanyitás. Szerinte figyelembe kellene venni nemcsak a tanárok, hanem a diákok alacsony átoltottságát is. A delta variánssal szembeni nyájimmunitáshoz ugyanis városi környezetben 86 százalékos átoltottsági arányra lenne szükség, enélkül újabb járványügyi csúcs alakulhat ki mind az esetszámok, mind a halálozás terén.

Tar Gyöngyi, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság vezetője úgy kommentálta a fertőzésszámok utóbbi napokban tapasztalt csökkenését, hogy az egyértelműen a diákok kéthetes kényszervakációjának következménye – amit eleve a magas járványügyi számok miatt vezettek be. A diákok frontális oktatásának visszavezetése pedig ellenkező hatást válthat ki.

Légzéstámogatással ápolt beteg a Maros Megyei Fertőző Klinika Covid-osztályán Marosvásárhelyen november 8-án – Fotó: Kiss Gábor / MTI
Légzéstámogatással ápolt beteg a Maros Megyei Fertőző Klinika Covid-osztályán Marosvásárhelyen november 8-án – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Dr. László Attila, a szenátus egészségügyi bizottságának tagja rémisztőnek látja a napi 500-hoz közelítő halálozási számot, amelyet az alacsony átoltottsággal magyaráz. A lakosságnak ugyanis mindössze 43 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást. Ennek ellenére szerinte az esetszámok enyhe növekedésénél sokkal fontosabb, hogy a gyerekek visszakerüljenek az iskolába, és ezzel napi megfigyelés alatt legyenek. Ezzel szerinte elkerülhetik azt a közel egy évig tartó hibát, hogy két és fél millió gyereket szétszórtak a társadalomban anélkül, hogy bármit is tudtak volna a fertőzöttségi adataikról.

Románia legfeljebb 50 százalékos átoltottságot érhet el az év végéig a jelenlegi immunizációs ütemben, ettől pedig nem lehet azt remélni, hogy jelentősen visszaszorítaná a koronavírus-járvány következő hullámaiban a súlyos esetek és a halálozások számát – közölte az MTI híradása szerint kedden Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány parancsnoka.

A Nemzeti Statisztikai Intézet tájékoztatása szerint 2021 szeptemberében Romániában (nem csak a Covid–19 miatt) feljegyzett halálesetek száma 24 737 fő volt, ami 3 003-mal több 2020 szeptemberéhez képest, amikor Románia a második hullámba lépett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!