Ausztriában az oltottak esetében is járványügyi korlátozások léphetnek érvénybe

2021. november 15. – 05:03

Ausztriában az oltottak esetében is járványügyi korlátozások léphetnek érvénybe
Nem elég a maszk, az oltási igazolvány, idén nagyon más lesz a bécsi karácsonyi vásár – Fotó: GEORG HOCH MUTH / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére, egyebek között éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a beoltottak számára is, írja az MTI.

„Oltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Ez része az intézkedéscsomagnak, amely most az asztalon van”

– jelentette ki vasárnap este a tárcavezető az ORF közszolgálati adó ZiB 2 nevű műsorában. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezenfelül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is.

Mint az osztrák egészségügyi miniszter elmondta, mindezt a kormány szerdáig meg fogja vitatni a tartományok vezetőivel. Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség törvényi alapjait szintén előkészítik. A miniszter ugyanakkor nem támogatta a tanárokra vonatkozó oltási kötelezettséget.

Mückstein mindemellett ismételten védelmébe vette „az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzetre” hivatkozva az éjféltől hatályba lépő intézkedéseket, amelyek keretein belül szigorú kijárási korlátozások vonatkoznak Ausztriában azokra, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást.

Ausztriában az utóbbi hetekben szinte mindennap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak, noha az osztrák lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen.

Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!