Németországban olyan sok az új koronavírus-fertőzött, hogy ismét ingyenes lett a tesztelés

2021. november 13. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól ismét ingyenes a gyorsteszt-szolgáltatás Németországban. A koronavírus-fertőzöttek számának hirtelen emelkedése sokkolta az országot, ami arra kényszerítette a döntéshozókat, hogy minden lehetséges eszközt bevetve igyekezzenek minél előbb kiszűrni a fertőzötteket – írja a dpa német hírügynökség.

Az egészségügyi tisztviselők október közepén még azt jelentették be, hogy megszűnik az ingyenes tesztelési lehetőség Németországban. A szövetségi kormány akkor ezt azzal indokolta, hogy már mindenki számára hozzáférhető a védőoltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a tesztelés költségeit. Ez az állapot nem egészen öt hétig tartott.

Németországban az utóbbi napokban majdnem minden járványügyi mutató rekordot döntött. Az újonnan kimutatott fertőződések napi száma például egy hét alatt háromszor emelkedett új csúcsra, és átlépte az ötvenezres határt, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma – pedig sorban ötször döntött rekordot, és 260 fölé emelkedett.

Szombaton a Robert Koch Intézet (RKI) 45 081 új fertőzöttről számolt be, és 228 új halálesetet regisztráltak, szemben a múlt szombati 142 halálesettel. Az elmúlt hét napban 100 ezer lakosra 277,4 új koronavírusos megbetegedés jutott, ami a legmagasabb szám a járvány kitörése óta. Egy hónappal ezelőtt ez az átlag még csak 65,4 volt. Az RKI felszólította az embereket, hogy kerüljék a nagyobb összejöveteleket.

Az esetek számának gyors növekedése politikailag kényes pillanatban érte Németországot, nem sokkal a szövetségi választások után. A még hivatalban lévő Merkel-kormány ügyvivő üzemmódban működik, míg a választáson a legtöbb szavazatot kapó SPD még mindig koalíciós tárgyalásokat folytat a Zöldekkel és a liberális FDP-vel az új kormány megalakításáról. Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter pár napja úgy hivatkozott a német állapotokra, hogy az „oltatlanok pandémiája” zajlik az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!