Több mint ötmilliárd eurót költött térítésmentes koronavírustesztekre a német állam

2021. október 12. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány több mint ötmilliárd euró közpénzt fordított a lakosság térítésmentes koronavírus-tesztelésére egy kedden közzétett kimutatás szerint – írja az MTI.

Az antigén gyorstesztekre és a pozitív lelet esetén következő PCR-tesztekre szeptember közepéig 5,2 milliárd eurót (1870 milliárd forint) fordítottak a szövetségi egészségügyi minisztérium kimutatása szerint. A legnagyobb kiadással a teszthez szükséges mintavétel járt, ezek a műveletek 2,4 milliárd euróba kerültek. A tesztek beszerzésére 1,4 milliárd eurót, labordiagnosztikai szolgáltatásokra 1,124 milliárd eurót fordítottak a Rheinische Post című lapban közzétett adatok szerint. További 92 millió eurót az ápolást, gondozást biztosító otthonokban és hajléktalanszállókon elvégzett tesztekre költöttek.

A gyorsteszt-szolgáltatás ingyenessége hétfőtől azonban megszűnt. A szövetségi kormány azzal indokolta ezt, hogy már mindenki számára hozzáférhető a védőoltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a tesztelés költségeit. A szigorítástól az oltási hajlandóság növekedését várják. A gyorstesztért 10 és 40 euró közötti összeget kell fizetniük az oltástól elzárkózóknak.

Egy hamburgi gyógyszertár 2021. október 7-én – Fotó: DANIEL REINHARDT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Egy hamburgi gyógyszertár 2021. október 7-én – Fotó: DANIEL REINHARDT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A tesztelésre számos helyzetben szükségük van az úgynevezett 3G-szabály miatt, amely előírja, hogy amíg a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, addig az oltatlanok csak friss negatív teszttel tehetik meg ugyanezt.

Az átoltottság a lakosság egészét tekintve majdnem kétharmados, 54 312 772 millió ember – a németek 65,3 százaléka – rendelkezik teljes oltással a kormány keddi adatai szerint. A legmagasabb, 84,7 százalékos arányt a hatvan felettiek körében regisztrálták. A 18-59 éves korosztályban 71,2 százalék, a 12-17 éveseknél 37,2 százalék a teljes oltással rendelkezők aránya.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4971 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez kismértékű növekedés az egy héttel korábbi 4799-hez képest. Az új esetekkel együtt 4 318 355 ember szervezetében mutatták ki koronavírust Németországban a járvány tavalyi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben az elmúlt 24 órában 88 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 94 297-re emelkedett Németországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!