Falus Ferenc: Életeket kockáztatnak, ha egy ápolóra négy intenzíves beteget bíznak

2021. november 13. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy ápolónak négy betegre kell figyelnie az intenzíven, akkor az ellátás az emberi életet kockáztatja

– mondta az RTL híradójának Falus Ferenc, korábbi tisztifőorvos.

Falus ezt azzal kapcsolatban mondta a csatornának, hogy Kásler Miklós miniszter a héten arra utasította a kórházakat, hogy a koronavírusos betegeket ápoló húszágyas intenzív osztályokon műszakonként 1 szakorvos, 1 orvos és 5 ápoló legyen jelen.

Falus szerint aránytalanul sok munkát jelent az ápolóknak, akikre normál esetben egy, vagy legfeljebb két ágy tartozhatna.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint nem csak az ápolók, hanem az orvosok száma is irreálisan alacsony, mert ha egy orvosra húsz intenzíves beteget bíznak, akkor egyikőjüket sem fogja megfelelően ellátni. Az orvosok így viszont abban a helyzetben találhatják magukat, hogy el kell dönteniük, hogy kire fordítsanak időt.

Mindez azért fontos kérdés, mert az elmúlt egy hétben 1500-zal nőtt a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy az ápolásra szorulók megszaporodásával sincs még ellátási probléma az egészségügyben.

Ugyanakkor az RTL-nek nyilatkozó szakemberek szerint míg a járvány előtt 1100 intenzíves ágyon rendszerint 700 beteget ápoltak, addig most Kásler Miklós csak a koronavírusos betegek számára 1200 ágyat kért. Így háromszor annyi súlyos beteget kell ellátnia az ápolóknak, miközben az elmúlt években többezer ember hagyta el az egészségügyi pályát.

Az Emberi Erőforrások minisztériuma szerint egyelőre van van még kapacitás és minden betegnek biztosított az ellátása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!