A kassai kórházban az orvosoknak kell eldönteniük, hogy a sok koronavírusos beteg közül ki kerülhet lélegeztetőgépre

2021. november 15. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon súlyos a járványhelyzet Szlovákia második legnagyobb kórházában – mondta a TASR hírügynökségnek Monika Krišková, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) szóvivője.

Az Új Szó cikke szerint a kórházban a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyak csaknem 90 százaléka foglalt, és az orvosoknak kell eldönteniük, hogy ki juthat lélegeztetőgéphez. Ján Slávik vezérigazgató elmondása szerint jelenleg 232 fertőzöttet ápolnak, a betegek negyedének válságos az állapota. 13 beteg mesterséges lélegeztetésre szorul, 26 beteg magas áramlású oxigénterápiát kap – számolt be erről a kórház honlapja.

„Ez tényleg komoly dolog – eldönteni, hogy ki kerüljön a gépekre. Megint abban a helyzetben vagyunk, hogy figyelembe kell vennünk a körülményeket és a beteg egészségi állapotát”

– mondta Slávik.

A Luis Pasteur Egyetemi Kórház főbejárata a kelet-szlovákiai Kassán – Fotó: Frantisek Iván / TASR / MTI
A Luis Pasteur Egyetemi Kórház főbejárata a kelet-szlovákiai Kassán – Fotó: Frantisek Iván / TASR / MTI

A kassai kórházban kezelt koronavírusos betegek 80 százaléka oltatlan. Most először vettek nyilvántartásba olyan beteget, aki már megkapta mindkét adag védőoltást, mégis mesterséges lélegeztetésre szorul. Az illetőt az AstraZeneca vakcinájával oltották be. „Rajta kívül az UNLP-ben csak oltatlan betegek vannak lélegeztetőgépen” – mondta Ľuboslav Beňa ügyvivő igazgató.

A helyzetet nehezíti, hogy egyre több egészségügyi dolgozó került karanténba. Az elmúlt két hétben a számuk több mint ötvennel nőtt. Több mint 20 alkalmazott a járvány második hullám óta munkaképtelen, poszt-Covid-szindróma miatt további kezelésekre szorul.

Magyarországon eddig még nem volt hivatalos adatközlés arról, hogy a kórházba került koronavírus-fertőzöttek hány százaléka oltatlan. Arról viszont már jelentek meg hazai adatok, hogy milyen sokat számít, ha valaki be van oltva, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!