Kásler: Az alacsony ellenanyagszint nem jelenti azt, hogy valaki nem védett

2021. november 17. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV beszámolója szerint Kásler Miklós Emmi-miniszter arról beszélt éves parlamenti meghallgatásán a népjóléti bizottságban, hogy az alacsony ellenanyagszint nem jelenti azt, hogy valaki nem védett a koronavírus ellen. Még májusban kezdték el vizsgálni az immunitás két komponensének, a sejtes immunitás és a humorális immunitás kialakulását 4500 ember esetében. Az oltások előtt és után 30 nappal, valamint a második oltás után harminc nappal és három hónappal végeztek méréseket.

Ennek alapján egyértelműen ki lehet mondani, hogy a humorális és a sejtes immunitás többé-kevésbé paralel alakul, de nem teljes mértékben, magyarázta Kásler. Ez azt jelenti, hogy önmagában a celluláris immunitás és a humorális immunitás sem jellemzi a szervezett védettségi állapotát.

„Tehát tessenek kedvesek befejezni azt az érvelést, hogy ha nincsen ellenanyagom, nem vagyok védett, ha alacsony az ellenanyagom, nem vagyok védett… Ez tételesen nem igaz.”

Kásler azt mondta: mind az öt vakcina esetében jelentősen emelkedett a humorális és a sejtes immunitás, az mRNS-alapú vakcináknál az előbbi emelkedett gyorsan. Sinopharm esetében is folyamatosan nőtt az ellenanyag-termelődés, míg a Szputnyiknál az összes többihez viszonyítva végig nagyon magas szinten maradt, és alig csökkent. Arra nézve nincs adat, hogy hol van az a határ a humorális vagy a sejtes immunitás esetében, ami felett biztos a védettség, ez egyénenként is változó lehet, tette hozzá.

A meghallgatáson ellenzéki képviselők is kérdezhették Káslert, erről a Népszava számolt be. A párbeszédes Szabó Tímea arról érdeklődött, hogy miért nem nyitják meg a kiskunhalasi járványkórházat. A képviselő úgy tudja, az épület fel van szerelve, viszont nincs elég orvos a működtetéséhez. Kásler erre azt válaszolta, hogy amint szükség lesz a járványkórházra, megnyitják, és lesz benne elegendő szakember is. A jobbikos Lukács László azt kérdezte a minisztertől, hogyan értékelné Pintér Sándor belügyminiszter munkáját, amit az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonyának és az alapellátás átalakításával kapcsolatban végzett.

„Még Lukács képviselő úr kedvéért sem vagyok hajlandó minősíteni Pintér Sándor urat, aki magas intellektussal, kiváló szervezőkészséggel szervezte a járvány alatt a rendőrség, a katasztrófavédelem munkáját, az operatív törzs működése alatt kedvező lehetőségeket teremtett a szakmaiságnak” – válaszolta erre Kásler, aki azt is mondta: Merkely Bélát sem minősítené, mert mindenkit a cselekedetei, a megnyilvánulásai minősítenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!