35 ezren vonultak a járványügyi korlátozások miatt Brüsszelben, a tüntetés erőszakba fordult

2021. november 21. – 23:06

35 ezren vonultak a járványügyi korlátozások miatt Brüsszelben, a tüntetés erőszakba fordult
A koronavírus miatti korlátozások ellen tüntetés Brüsszelben 2021. november 11-én – Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren vonultak utcára Brüsszelben a belga kormány szerdán bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó új intézkedései ellen tiltakozva, írta az MTI.

Belgiumban az új szabályok szerint kötelező zárt térben maszkot viselni, az éttermekbe, bárokba csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, valamint december közepéig heti legalább négy napot otthon kell dolgozni. A belga parlament azt is megszavazta, hogy 2022. április 1-ig kötelező beoltatniuk magukat az egészségügyi dolgozóknak. Aki ezt nem teszi meg, azt felfüggesztik, bevonják egészségügyi vízumát, így nem tud elhelyezkedni a szekorban munkavállalóként.

A rendőrség közlése szerint a kora estig tartó tüntetésen mintegy 35 ezren vettek részt, a többség maszk nélkül. A tüntetők közül mintegy százan összecsaptak a rendőrökkel. A rendbontók köveket, füstbombákat, petárdákat dobáltak, autókat és kukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, több rendőrautót is megrongáltak. Megfékezésükre a rendőrök vízágyút használtak, valamint könnygázt vetettek be. Legkevesebb 44 embert előállítottak, három rendőr megsérült.

Philippe Close Brüsszel polgármestere Twitter-üzenetében elítélte a rendbontást, és közölte, hogy utasítást adott a videófelvételek elemzésére az esetleges előállítások megkönnyítésére.

A brüsszeli rendőrök vízágyút is bevetettek a járványügyi korlátozások miatt tüntetők ellen – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP A brüsszeli rendőrök vízágyút is bevetettek a járványügyi korlátozások miatt tüntetők ellen – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP
A brüsszeli rendőrök vízágyút is bevetettek a járványügyi korlátozások miatt tüntetők ellen – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

A belga közegészségügyi intézet vasárnapi jelentése szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma 12 ezer fölé emelkedett az országban, és hatszáznál is többen szorulnak intenzív ellátásra. A járvány kezdete óta 1 millió 581 ezer 500 fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 26 568-an estek a SARS-CoV-2 koronavírus áldozatául Belgiumban.

Belgiumon kívül Hollandiában, Olaszországban, Horvátországban és Ausztriában is tömegeket megmozgató tüntetések zajlottak le, mindenhol a szigorúnak tartott járványügyi intézkedéseket célozva. Horvátországban több ezren vonultak fel, Zágrábban, hogy tiltakozzanak a közszférában dolgozók kötelező oltása ellen, míg Olaszországban a munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön és szórakozóhelyeken kötelező zöld igazolvány (green pass) miatt tartottak demonstrációt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!