Szlovákiában megteltek a kórházak, hétfőtől az oltatlanokra szigorú kijárási korlátozás lép érvénybe

2021. november 19. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az összeomlás szélén áll a szlovák egészségügy a koronavírus miatt – ezt maga a szlovák miniszterelnök közölte Facebook-oldalán. Eduard Heger szerint nem maradt szabad lélegeztetőgép a kórházakban.

Szlovákiában csütörtökön elfogadták azt a javaslatot , amely az oltatlanok számára kijárási korlátozást ír elő. A kezdeményezés a kormánykoalíciót is megosztotta. A kormányfő szerint egyértelmű, hogy a helyzet az oltást elutasítók miatt rosszabbodik Szlovákiában, ahol a kórházakban lévők 80 százaléka oltatlan.

Azok akiknek nincs oltásuk és a fertőzésen sem estek át, csak olyan boltokba térhetnek be, ahol az alapvető létszükségleti cikkeket árusítják. Más boltba, bevásárlóközpontba még akkor sem mehetnek, ha friss negatív tesztjük van. A szabályozások egyes régiókban azonban még szigorúbbak, ott a beoltottak sem látogathatják a vendéglőket, a konditermeket és a wellnessközpontokat. Az ilyen régiókban az éttermek ablakon keresztül szolgálhatják ki a vendégeiket, és a hotelek sem fogadhatnak vendégeket – írta a Parameter.sk.

Eközben Ausztriában is szigorítanak, hétfőtől 10 napra teljes lezárás jön, oltástól függetlenül. Februárban pedig általánosan kötelező lesz a védőoltás.

A közép-kelet-európai térség mutatói világviszonylatban is a legrosszabbak között vannak a negyedik hullámban. Az első tíz helyből hét ország a régióból jön az új fertőzöttek abszolút számában: Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia Ukrajna. A napi halálos áldozatok számában Oroszország és Ukrajna vezet, lakosságarányosan Ukrajna világelső (egy nap alatt 754 halott), és a fekete statisztika elején van Magyarország (135) és Románia (254) is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!