Hétfőtől teljes lezárás, februártól kötelező védőoltás jön Ausztriában

2021. november 19. – 11:15

frissítve

Hétfőtől teljes lezárás, februártól kötelező védőoltás jön Ausztriában
Oltásellenes tüntetők Ausztriában, hétfőtől ennek vége, nem lehet gyülekezni – Fotó: Georg Hochmuth / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák kancellár elnézést kért a beoltottaktól, de az oltatlanok miatt újra be kell zárni az országot – fogalmazott.

Már péntek reggel kiszivárgott az osztrák sajtóban, hogy 10 plusz 10 napra a legszigorúbb lockdown-intézkedéseket vezeti be Ausztria.

Azóta a bejelentés is megtörtént. Mint a Krone osztrák lap írja, a szövetségi állam tiroli csúcstalálkozóján született döntés arról, hogy hétfőtől tíznapos zárlat lesz érvényben mindenkire, függetlenül attól, hogy beoltották-e a koronavírus ellen, vagy sem.

A ki- és beutazási korlátozások, a közösségi helyek nyitvatartásának korlátozása, az éttermek, boltok, kulturális intézmények bezárása mellett ezek a lépések következnek:

  • FFP2 maszk minden zárt helyiségben,
  • februártól általános kötelező védőoltás
  • home office ajánlás mindenkinek, a szövetségi szolgáltatásokban is
  • szigorúbb ellenőrzések, fokozott büntetések.

„Hétfőtől mindent és mindenkit bezárunk, ez szomorú, de a számok ismeretében szükséges következménye is az aktuális koronavírus-helyzetnek”

– mondta Alexander Schallenberg osztrák szövetségi kancellár péntek délelőtt Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, Günther Platter tiroli kormányzó és Michael Ludwig bécsi polgármester társaságában a Pertisau am Achenseeben (Tirol) tartott megbeszélés után.

Bár a legújabb intézkedések növelték az oltási hajlandóságot, de még mindig nem kellő mértékben. Sokáig politikai konszenzus volt arról, hogy nem akarunk kötelező védőoltást, és azt is feltételeztem, hogy az embereket rá lehet venni az oltásra – a saját érdekük, a szeretteik, illetve a társadalom védelmében is.

Azonban az oltásellenes propaganda és az álhírek túl sok embert buzdítottak az oltás mellőzésére. Ezért az a döntés született, hogy 2022. február 1-től általános védőoltási kötelezettség lesz

– mondta a kancelláriaminiszter.

A hétfőtől életbe lépő általános zárlattal kapcsolatban Schallenberg elmondta, hogy a súlyos helyzetre való tekintettel nincs más lehetőség, mint a korlátozások ismételt bevezetésre az oltottakra is. 10 napig mindenképpen, és ha a helyzet nem javul, akkor további 10 napra ez meghosszabbítható. Ausztria azt tervezi, hogy legfeljebb 20 napig mindenkire érvényes zárlat után, december 13-tól már nem lesznek érvényben a szigorú utazási korlátozások a beoltottak vagy felépültek számára. A szövetségi kancellár hangsúlyozta, hogy ebben az időszakban természetesen ismét elérhető lesz az érintett cégek gazdasági támogatása is.

Az oltatlanokat azonban a 20 napos időszak után is otthon tartják, ameddig be nem oltatják magukat, ami immár nem lesz választható, hanem kötelező lesz.

Több párt és kormányzó már előzetesen is jelezte, hogy amennyiben az éttermek, a kiskereskedelmi boltok, illetve a kulturális intézmények általános bezárására van szükség, támogatják az intézkedéseket.

Eközben Bajorországban is új intézkedéseket hoztak a romló esetszámok miatt. A védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat szigorítják, a karácsonyi vásárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig bezárják, hogy lassítsák a vírus terjedését – jelentették be pénteken Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Az MTI beszámolója szerint ellen Markus Söder miniszterelnök elmondta, hogy Bajorországban folytatódik a „koronavírus-dráma”, amely már az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét fenyegeti. A helyi törvényhozás napokon belül várható jóváhagyásával életbe lépő új szabályok szerint az oltatlanokat a zárt közösségi terek után a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokból, például a fodrászatokból is kitiltják. Mindenkire vonatkozik, hogy az idén nem lesznek karácsonyi vásárok a tartományban, az éjszaka működő vendéglátó- és szórakozóhelyeket pedig bezárják, egyelőre három hétre – tette hozzá.

Frissítés 22:47: A következő napokban korlátozásellenes tüntetésekre lehet számítani Ausztriában. Több ezren tervezik, hogy szombaton Bécsbe vonulnak, hogy tiltakozzanak a legújabb járványügyi intézkedések ellen – írja a Bloomberg.

Az osztrák belügyi hírszerző szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a tüntetők megpróbálhatnak behatolni a kórházakba, miután az oltásellenes közösségi médiás csoportokban erre buzdították a tagokat – írta a Kronen Zeitung a belügyminisztériumra hivatkozva. A rendőrség fokozta a jelenlétet a kórházak körül Salzburgban és Felső-Ausztria tartományban.

A rendőrség felszólította a tüntetést tervezőket, hogy maradjanak otthon, és figyelmeztetettek, hogy több mint 1300 rendőr lesz az utcákon. „Bécsben számos gyűlést terveznek, amelyek többsége feltehetően a Covid-intézkedések ellen irányul” – áll a bécsi rendőrség pénteki közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!