Hivatalosan is megjelent, hol kell szombattól maszkot hordani, az egészségügyi dolgozóknak megint tilos lesz felmondaniuk

2021. november 18. – 23:50

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelentek a Magyar Közlönyben a csütörtöki kormányinfón bejelentett járványügyi korlátozások részletei.

Gulyás Gergely csütörtökön jelentette be, hogy szombattól maszkot kell hordani a zárt terekben, kivéve az irodákban és a sporttermekben. A tömegrendezvényekre csak védettségivel lehet menni, és jön a kötelező harmadik oltás az egészségügyiseknek.

A főbb rendelkezések:

  • Szombattól maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.
  • A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, a fellépők kivételével az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
  • A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken pedig a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. „Maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg” – áll a rendeletben.
  • A vallási közösségek szertartásain a közösség dönt a maszkviselés szabályairól.
  • Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.
  • Egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt. (Ez korábban is így volt, június 15-ig nem mondhattak fel a dolgozók, most ezt a rendelkezést megint bevezették.)
  • A Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára kötelező a harmadik oltás. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét.

Frissítés 20:00: A RTL Híradó kérdésére a kormány pontosította, hol kell mindenkinek maszkot viselnie, és hol kell a csak a dolgozóknak, a rendezvényszervezők szerint ugyanis nem egyértelmű a rendelet.

A kormány válaszában azt írta: ha egy rendezvényre eddig is kellett védettségi igazolvány, akkor ott a vendégeknek továbbra sem kell maszkot viselniük, csak a dolgozóknak.

Ide tartoznak az alábbiak:

  • konferenciák
  • zenés-táncos rendezvények
  • koncertek

És az éttermekben, uszodákban, szállodákban, edzőtermekben is csak a dolgozóknak kell maszkban lenniük.

Ahol eddig nem volt szükség védettségi igazolványra, ott viszont mindenkinek kötelező a maszkviselés, tehát az üzletekben, mozikban, színházakban, múzeumokban. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, amiben a Honvédség is közreműködhet. Szabálytalanság esetén az üzemeltetőt és azt is megbüntethetik, aki nem visel maszkot.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!