Kormánydöntés: zárt térben kötelező lesz a maszkhasználat, védettségi kell az 500 főnél nagyobb rendezvényekhez

Legfontosabb

2021. november 18. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól maszkokat kell hordani a zárt terekben, kivéve az irodákban és a sporttermekben, így döntött a kormány. A tömegrendezvényekre csak védettségivel lehet menni, és jön a harmadik oltás az egészségügyiseknek. Az iskolai digitális oktatás nincs tervben.

Zárt térben kötelező lesz a maszkhasználat szombat nulla órától, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón (részletes percről percre tudósításunkat itt olvashatja). Kivétel az irodák és sportolásra szolgáló helyiségek. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező lesz a maszk, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolaigazgatók jogot kapnak arra, hogy döntsenek a maszkviselésről.

Döntött a kormány arról is, hogy védettségi igazolvány kell az 500 főnél nagyobb rendezvények látogatásához. A harmadik döntés, hogy az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás. Utóbbiról Gulyás azt mondta, a rendelet még nem jelent meg, de vélhetően ugyanaz lesz a 3. oltás fel nem vételének szankciója, mint az első-másodiké. A 3. oltást a második után hét hónapon belül kell felvenni.

A matematikai előrejelzések szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. Érdemi védettséget a vírussal szemben csak az oltás jelent, a nemzetközi tapasztalatok szerint a vírust a harmadik oltással lehet megfékezni, mondta Gulyás Gergely. A kormány mindenkinek javasolja a harmadik, megerősítő oltás felvételét, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e a digitális oktatás az oktatásban, Gulyás rávágta, hogy

nem.

Aztán kifejtette: a legfontosabb, hogy az iskolák működjenek, mert ha az megáll, minden megáll, mivel a szülőknek is otthon kell maradniuk.

A mostani szabályok addig lesznek érvényben, amíg szükségesek, azaz nincs előre megszabott határidejük. Gulyás egy későbbi kérdésre azt is mondta, nem ért egyet azokkal, akik szerint most hasonlóan kellene kezelni a helyzetet, mint a korábbi hullámoknál, amikor még nem voltak oltások.

A negyedik hullám egyértelműen felfutóban van, a csütörtöki bejelentések idején a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt 10 767 új fertőzöttet regisztráltak, 131-en haltak meg. Az orvosi kamara szerdán sürgetett szigorításokat. „Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok” – írták.

A főváros órákkal a kormányinfó előtt közölte, hogy jövő heti közgyűlésükön döntenek arról, hogy zárt térben Budapesten kötelező legyen a maszkviselés. Emellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Legutóbb október végén döntött szigorításokról a kormány, akkor határoztak úgy, hogy kötelező lesz a maszk a tömegközlekedési eszközökön, a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, illetve kórházi látogatási tilalmat vezettek be.

Mintha 2020 lenne vírusilag

Tavaly novemberben is felfutóban volt egy hullám éppen novemberben, akkor még nem volt oltás, viszont ennél alacsonyabb számoknál is (napi 5000 körüli új fertőzött, száz alatti haláleset) szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor. Itt olvashatja el az akkori összefoglalót erről.

Kijárási tilalom lépett életbe, az éttermek teljesen bezártak, az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók 19 óráig lehettek nyitva, általános rendezvénytilalom volt, családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehettek részt.

Érdekes, hogy bár akkor még nem volt oltás, ami a súlyos lefolyástól megvéd, az akkor kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is összemérhető a mostani adatokkal. Előbbit illetően 7500 és 6000 a tavalyi és az idei szám, lélegeztetni pedig szinte ugyanannyi embert kell, mint egy éve. Azt is hozzá kell ehhez tenni ugyanakkor, hogy most több fertőzöttből kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre ennyien.

Az új évnek egy lecsengőben lévő, de még mindig jelentős hullámban futottunk neki. A nyitási tervekről eléggé kuszán nyilatkoztak február elején a politikusok, még konzultáció is indult, hogy kikérjék az emberek véleményét. Érezhető volt, hogy a politikai szándék inkább a nyitás mellett lenne, hogy a gazdaságot ne kelljen befagyasztani, miközben a számok nem igazán akarták engedni a lazítást.

Tavaszra futott csúcsra

Aztán hamar, már február végén jött a 3. hullám, és a mostanihoz hasonló számoknál (6278 új fertőzött, 152 elhunyt), idén március elején újabb kemény intézkedéseket jelentettek be, iskolai szünetet, szolgáltatások bezárását. Itt olvashatja vissza az akkori cikkünket.

A hullám csúcsa április elejére esett (ha ez ismétlődne meg most is, akkor épp a választások idejére lennének dermesztő számok). Az enyhítések akkor lépcsőzetesen jöttek, és az oltottsághoz kötötték őket:

Ha további grafikonokon akarja összehasonlítani a tavaly novemberi és az idei tavaszi hullámot a mostani számokkal, ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!