Orbán bejelentette, hogy megvan az ötmillió beoltott, vasárnap lépnek életbe az enyhítések

2021. május 22. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely szerint az Orbán által bejelentett enyhítések május 23-án lépnek életbe.

Ahogy pénteki rádióinterjújában megjósolta Orbán Viktor, hétvégén meglett az ötmillió beoltott. Az újabb mérföldkő elérését szombaton kora este jelentette be Facebook-oldalán a miniszterelnök. Mindenkinek köszönetet mondott, aki beletette a munkáját, és azoknak is, akik bátrak voltak, és vállalták, hogy beoltatják magukat. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltást, ha még nem tette volna. „Kedves maszk, viszontlátásra, good bye”, zárta a videós bejelentkezését Orbán, utalva arra, hogy ezentúl nem lesz kötelező maszkot viselni az utcán.

Orbán pénteken jelentette be, hogy milyen járványügyi korlátozások szűnnek meg az ötmillió beoltott elérésével.

  • Megszűnik a kijárási tilalom és az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja.
  • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.
  • Szabad lesz az egyéni és csapatsport is közterületeken.
  • A magán- és családi rendezvények 50 fő részvételével korlátozások nélkül megtarthatóak,
  • lakodalmat pedig akár 200 fővel is lehet rendezni korlátozások nélkül. Ha szállodában vagy étteremben tart valaki lakodalmat vagy más családi rendezvényt, a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvények résztvevői elkülönítve, külön teremben legyenek.
  • A zárt téri rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal szabad látogatni.
  • Szabadtéri rendezvényt legfeljebb ötszáz fő részvételével, korlátozások nélkül is lehet tartani. Ide tartoznak a gyűlések, lehet ismét tüntetni. (Ezt aztán később pontosította a kormány, csak június 14-től lehet tüntetni.)
  • A zenés-táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak. A 16–18 évesek már nemcsak felnőtt kíséretében mehetnek ezekre a rendezvényekre, hanem önállóan is, ha megkapták az oltást.

Itt nézhető meg Orbán bejelentése az ötmillió beoltottról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!