Orbán: Megszűnik a kijárási tilalom, lehet tüntetni és lakodalmat tartani

2021. május 21. – 09:11

frissítve

Orbán: Megszűnik a kijárási tilalom, lehet tüntetni és lakodalmat tartani
Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. május 21-én – Fotó: Orbán Viktor/ Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén minden emberi számítás szerint elérjük az ötmillió beoltottat, ami korszakhatár, ezzel kezdte Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „a járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében legyőztük”. A felnőttek több mint ötven százaléka átoltott, ezért kellő szerénységgel, de szerinte azt lehet mondani, hogy Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármely nyugat-európai ország.

Feloldják a kijárási tilalmat, lehet tüntetni és lakodalmat tartani

Az operatív törzs pénteken úgy döntött, hogy ötmillió beoltott után feloldják a járványügyi korlátozások nagy részét. Ezeket az enyhítéseket jelentette be a miniszterelnök:

  • Megszűnik a kijárási tilalom és
  • az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja.
  • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget. „Viszlát a maszknak.”
  • Szabad lesz az egyéni és csapatsport is közterületeken.
  • A magán- és családi rendezvények 50 fő részvételével korlátozások nélkül megtarthatóak,
  • lakodalmat pedig akár 200 fővel is lehet rendezni korlátozások nélkül. Ha szállodában vagy étteremben tart valaki lakodalmat vagy más családi rendezvényt, a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvények résztvevői elkülönítve, külön teremben legyenek.
  • A zárt téri rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal szabad látogatni.
  • Szabadtéri rendezvényt legfeljebb ötszáz fő részvételével, korlátozások nélkül is lehet tartani. Ide tartoznak a gyűlések, lehet ismét tüntetni, „biztosan jönnek is majd hozzám, ennek is eljött a lehetősége” – jegyezte meg Orbán.
  • A zenés-táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak. A 16–18 évesek már nemcsak felnőtt kíséretében mehetnek ezekre a rendezvényekre, hanem önállóan is, ha megkapták az oltást.

A pénteki oltási számokat látva még délután döntenek arról, hogy mikor lépnek életbe a fenti enyhítések, erről majd külön közleményt adnak ki – ígérte a miniszterelnök.

Arról is beszélt Orbán, hogy az oltási kedvnek van egy életciklusa: felfutott egy időben, aztán egy újabb lökést kapott, amikor a 16–18 éveseket is elkezdték beoltani, de majd most lassulni kezd. Ez mindenhol így van, Nagy-Britanniában, és ezt tapasztalta Orbán Izraelben is. Folyamatosan figyeli a regisztrációkat, és azt látja, hogy korábban nagy roham volt, most már csak „csordogál, naponta olyan 5-10 ezer ember regisztrál”.

Jövő év végéig van elég vakcina, utána pedig jön a magyar oltóanyag

Van három körülmény, ami miatt Orbán továbbra is óvatosságra int mindenkit:

  • 3 millió felnőtt még nincs beoltva, akik körében továbbra is terjedhet a vírus.
  • A környező országokban alacsonyabb az átoltottság, mint Magyarországon.
  • Figyelni kell a mutációkra is.

Folyamatosan nézik, hogy a vakcinák védelmet nyújtanak-e az új mutációkkal szemben, ezért készenléti állapotba helyezték az operatív törzset – fogalmazott Orbán. „Harcolunk, szerintem a csatát megnyertük, de utóvédharcok mindig lehetnek.”

Magyarország azért nem vesz részt a közös uniós vakcinabeszerzésben, mert 2022 végéig van elég vakcina „a zsákban”, akkor is, ha harmadik vagy akár negyedik oltásra is szükség lesz. Rendelkezésre áll

  • 7,3 millió Pfizer,
  • 1,2 millió Moderna,
  • 4 millió Janssen,
  • 4,7 millió AstraZeneca,
  • és még ezenfelül van kínai és orosz oltóanyag is.

A kormány úgy számol, hogy legkésőbb 2022 végén Debrecenben megkezdi a gyártást a magyar vakcinagyár, amely az addig kifejlesztett magyar vakcinát fogja gyártani. Így ha 2022 után is szükség lesz koronavírus elleni oltásra, nem kell vásárolni külföldről, lesz magyar fejlesztésű vakcina, amit Magyarországon gyártanak.

„Biztonságban vagyunk, rendezettek vagyunk, garantálni tudjuk minden magyar biztonságát nemcsak egy-két évre, hanem évtizedekre előre is” – fogalmazott a miniszterelnök.

Fenomenális negyedévre számít Orbán

A gyors reagálás és cselekvés érdekében döntöttek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, de Orbán nagyon reméli, hogy a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudnak szabadulni.

Arról is döntöttek, hogy a nyár végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, amelynek két nagy kedvezményezettje van a miniszterelnök szerint: a háztartások és a vállalkozások. A bankoknak kétségkívül terhet jelent a moratórium, de így sok tízezer forinttal több maradt a családok zsebében, amire a válság idején szükségük is volt.

A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül is, „nekünk nem velük kell foglalkozni, ők élik a maguk életét, és ha baj van, ki is tudják magukat abból húzni” – fogalmazott Orbán. A középosztály és a kisebb pénzű emberek azonban nincsenek ebben a helyzetben, ezért őket meg kellett támasztani a hitelmoratóriummal. Azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi következzen a moratórium után. A Bankszövetség javaslata nem fogadható el a miniszterelnök szerint, de még komoly szakmai viták zajlanak a háttérben.

Nem lepte meg Orbánt az első negyedéves gazdasági növekedés, bár Varga Mihály mindig lerángatja a földre. Ő a szakértőkkel és a pénzügyminiszterrel ellentétben nagyobb növekedést vár, vagy ahogy fogalmazott, fenomenális második negyedévi adatra számít, „olyan számra, ami régen nem volt”. Ennek egyik oka, hogy a magyar gazdaságban ismét annyian dolgoznak, mint a válság előtt, másrészt rosszak voltak a tavalyi adatok, így összevetésben alacsonyan van a kiindulópont. A harmadik és a negyedik negyedévben is erőteljes növekedésre számít Orbán, mert a következő hónapokban még nőni is fog a dolgozók száma. Azon múlik szerinte a gazdasági teljesítménye, hogy hányan dolgoznak.

„Eddig védekeztünk, ez volt a gazdaságvédelmi akcióterv. Most a gazdaság újraindítására lesz szükség” – fogalmazott Orbán. Ennek része a hitelmoratórium, de béremelés is várható, és hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a jövő évi minimálbérekről. Megvárják még a második negyedév végét, a harmadik negyedév elejét, és utána meg tudják már tenni a gazdaság újraindításának legfontosabb lépéseit – tette hozzá. A kormány a munkaalapú gazdaságban hisz, a gazdaságpolitika továbbra is a munkából élőket, a családokat és a nyugdíjasokat célozza.

Most zajlik a költségvetés vitája, és Orbán szerint az ellenzék már a választásra készülve fejti ki az álláspontját. „Van egy főszereplő, ez Gyurcsány Ferenc, ő mindig megmondja, hogy mi a pálya. Van egy mellékszereplő, ez a főpolgármester úr, van egy feleség, aki szintén európai dimenzióban értelmezi a költségvetést, és van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről, de ügyesen vet bukfencet meg jól csinálja a cigánykereket.” Nem kell komolyan venni a bohócokat Orbán szerint, nem szabad felülni a provokációra.

Percről perce tudósításunkat itt tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!