Orbán: Megszűnik a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés

Legfontosabb

2021. május 21. – 07:28

frissítve

Orbán: Megszűnik a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés

Másolás

Vágólapra másolva

Több enyhítést is bejelentett Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel. Megszűnik a kijárási tilalom, lehet lakodalmat tartani és ismét lehet tüntetni. Percről percre tudósítottunk a miniszterelnöki interjúról.

Ma van a honvédelem napja, Orbán szerint hadseregre, honvédségre mindig szükség van. A NATO-tagság nem ment fel attól, hogy legyen honvédségünk, amely megvédi a hazát.

Hosszasan méltatta, hogy milyen nagy szükség van honvédekre, akik akár az életüket is feláldozzák a hazáért. A magyar hadseregnek nemcsak katonákra, hanem haditechnikára is szüksége van, és mivel a szomszédok nagy fegyverkezésbe kezdtek, nekünk is ezt kell tennünk – mondta Orbán.

Az ellenzék Orbán szerint már a választásra készül, ez látszik a költségvetési vitában. A főszereplő Gyurcsány Ferenc, a mellékszereplő Karácsony Gergely, van egy feleség, és van egy bohóc, aki ügyesen vet bukfencet és vet cigánykereket. Nem kell a bohócokat komolyan venni Orbán szerint.

Eddig védekeztünk, most a gazdaság újraindításra lesz szükség. Béremelés is várható, hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a jövő évi minimálbérekről. Megvárják a második negyedév végét, harmadik negyedév elejét, és utána meg tudják kezdeni a jövő évi tárgyalásokat.

Munkaalapú társadalmat építünk, mondta Orbán, a gazdaságpolitika továbbra is a munkából élőket, a családokat és a nyugdíjasokat célozza.

Orbán Viktort nem lepte meg az első negyedéves GPD-növekedés. Bár a földön két lábon álló Varga Mihály mindig lerángatja a földre, Orbán nagyobb növekedésre számít.

A kormányfő fenomenális második negyedéves növekedésre számít, és szerinte a harmadik és negyedik negyedévben is erőteljes növekedés várható, mert már most annyian dolgoznak, mint a válság előtt. Sőt, a miniszterelnök arra számít, hogy nőni fog a munkából élők száma. Nem szeretné elkiabálni, de ő nagyon bizakodó.

A nyár végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, amelynek két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. A bankoknak kétségkívül terhet jelent, de így sok tízezer forinttal több maradt a családok zsebében. A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül, ők ki tudják segíteni magukat. Ez szerinte inkább a kisebb pénzű embereknek, nyugdíjasoknak segített, akik nincsenek ilyen jó helyzetben.

Azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz a moratórium után. A bankárok javaslata nem elfogadható szerinte, nem nekik kell most elsőbbséget adni.

Nagyon reméli a miniszterelnök, hogy a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudnak szabadulni, de most még nincs itt az ideje.

A baloldal nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem részei a nemzeti összefogásnak, és csúnya dolgokat mondott a kormányra.

Orbán szerint biztonságban vagyunk, és évtizedekre garantálni tudják minden magyar biztonságát.

Van elég vakcina 2021-re és 2022-re is, még akkor is, ha harmadik oltásra lesz szükség, mondta Orbán. Pfizerből 7,3 millió adag van, Modernából 1,4 millió, Janssenből 4 millió és 4,7 millió AstraZeneca-vakcina van a zsákban. Orbán szerint előre gondolkodtak, rendben megy minden, ezért nem rendeltek az uniótól.

Legkésőbb 2022 végéig megkezdi működését Debrecenben az új vakcinagyár, ami magyar fejlesztésű vakcinát fog gyártani.

Van egy felfutási ideje az oltásoknak, egy időben lassult, aztán a 16–18 évesek oltásakor ismét felgyorsult. Van azonban három körülmény, ami óvatosságra int bennünket. Hárommillió ember még nincs beoltva, fenyegetnek még mindenféle mutációk, és a határok mentén élőket intette óvatosságra a miniszterelnök.

Készenléti állapotba helyezték az operatív törzset, továbbra is harcolnak.

Az operatív törzs pénteken úgy döntött, hogy hamarosan fel tudják oldani a járványügyi korlátozások nagy részét. Ezeket az enyhítéseket jelentett be Orbán:

  • A kijárási tilalom megszűnik.
  • Az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik.
  • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget. „Viszlát a maszknak.”
  • Szabad lesz az egyéni és csapatsport is közterületeken.
  • A magán- és családi rendezvények 50 fő részvételével korlátozások nélkül megtarthatóak.
  • Lakodalom pedig akár 200 fővel is korlátozás nélkül megtartható. Ha szállodában vagy étteremben tart valaki lakodalmat vagy más családi rendezvényt, a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvények résztvevői külön teremben legyenek.
  • A zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára tartható.
  • Szabadtéri rendezvény legfeljebb ötszáz fő részvételével, korlátozások nélkül tartható. Ide tartoznak a gyűlések, lehet ismét tüntetni, „biztosan jönnek is majd hozzám, ennek is eljött a lehetősége”.
  • Zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A 16-18 éves korosztály már nemcsak beoltott felnőtt kíséretében mehetnek zárt térbe, hanem önállóan is, ha be vannak oltva.

Ma délután döntenek még arról a oltási számokat látva, hogy mikor lépnek életbe a fenti enyhítések, erről majd külön közleményt adnak ki.

(Később a koronavírus tájékoztató oldalon már egyértelműen ötmillió beoltotthoz kötötték az enyhítéseket.)

A csütörtöki kormányinfón bejelentette Gulyás Gergely, hogy keddtől megszűnik az ingyenes parkolás az országban, és augusztus 31-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot. Úgy számolnak, hogy pünkösdkor meglesz az ötmillió beoltott.

Szerdán tárgyalt a kormány a járványügyi enyhítésekről, pénteken dönt ezekről az operatív törzs, és be is jelenti Orbán Viktor.

Gulyás arról is beszélt csütörtökön, hogy nem veszünk részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, mert van még 10 millió nyugati vakcina az országban, és ha szükség van harmadik oltásra, az is biztosított. Azok is megkaphatják a vakcinát, akik kevesebb, mint három hónapja fertőződtek meg, mert van elég vakcina az országban.

„Az az érdekünk” Gulyás szerint, hogy a határokon is elfogadják az állami védettségi applikációt, erről módosításokat kell hozni, és tárgyalni, de pár napon belül ezeknek lehet eredménye. Hozzátette, a védettségi appban benne lesz a második oltás dátuma, és a kormány gyors megoldást vár az operatív törzstől arra a problémára, hogy a tajszám nélküliek jelenleg csak regisztrálni tudnak az oltásra, de időpontot foglalni nem.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!