Gulyás: A Fideszben mindenki olyan választ ad a kérdésekre, amilyet szeretne

2021. november 18. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követjük a csütörtöki kormányinfót.

És a közvetítésünknek is.

Mikor kapja meg az utasításokat Kovács Péter polgármester a Fidesz-központból? – kérdezte kollégánk azzal kapcsolatban, hogy a kormánypárt kongresszusán a XVI. kerület vezetője azt mondta, még várják a pártközpont utasításait arról, hogy „mik a jó válaszok a kellemetlen kérdésekre”. Van-e olyan gyakorlat, hogy a pártközpont mondja meg, mit lehet válaszolni például az újságírói kérdésekre? – érdeklődtünk.

Nem szoktunk tájékoztatást adni, mindenki olyan választ ad a kérdésekre, amilyet szeretne – mondta a miniszter. Olyan van, hogy megvitatunk egy politikai kérdést, és arról közös álláspontot alakítunk ki, és aztán azt képviseljük – hangsúlyozta a miniszter. Ilyen van, ha a polgármester erről beszélt, „másmilyen meg nincsen”.

Bár Gulyás azt mondta, nem lesz törvényes az, ha 100-200 ember bejelenti magát egy romos lakásba a választások előtt, a járási hivatalnak viszont nincs lehetősége érvénytelennek tekinteni egy lakcímet ebben az esetben sem. Mi ennek az oka? – kérdezte a Telex. Az a kétmillió ok, tehát az a kétmillió ember, aki nem a lakcímén lakik, mondta Gulyás.

Az új szabályozás ennek ellenére zöld utat nyit a voksturizmusnak, az új törvénymódosítás ugyanis legalizálja az eddig törvénytelen gyakorlatot, írtuk ebben a cikkben. Minderről Gulyás azt mondta, van egy választás rendje elleni bűncselekmény, ahhoz nem nyúlt hozzá a kormány. Gulyás szerint az is ellenőrizhető lesz, ha a választások előtt néhány héttel tömegesen jelentkeznek be emberek a lakásokba.

Látott-e már nem milliárdos baloldalit? – kérdezte a Telex. Gulyás válasza: „Természetesen. Jobboldalit is.” Gulyás szerint azt a mondását, hogy baloldaliság és a milliárdosság kéz a kézben jár, ő a magyar politikára értette, négy baloldali miniszterelnökből háromra ez vonatkozott. Orbán Viktort, Tiborcz István és Mészáros Lőrincet nem helyezné ebbe a körbe, „sehova sem” helyezné. Ő maga nem tudja, Mészáros a legjobb barátja-e Orbánnak, Gulyás szerint nagy különbség van a barát és a legjobb barát fogalmak között.

– mondta a miniszter, mert a szomszédos országban nagyon rossz a járványügyi helyzet.

A törvény világosan megfogalmazza, milyen törvények vonatkoznak a lakcímekre, mondta Gulyás arra, hogy egy Semjén Zsolt kormányfőhelyettes által benyújtott, a kormánytöbbség által elfogadott törvénymódosítás megváltoztatta a lakóhely fogalmát, ami jogvédő szervezetek értelmezése szerint a gyakorlatban valójában a „fiktív lakcímek” legalizálását jelenti, zöld utat adva a szervezett voksturizmusnak. És bár az elemzők a választásokra figyelnek, a törvénymódosításnak azon túl is messzemenő következményei lehetnek, legyen szó sürgősségi ellátásról, körzeti iskolába való beiratkozásról vagy akár a népszámlálásról.

Gulyás szerint minden vád „mondvacsinált” ezzel kapcsolatban.

Magyarország egy szabad ország, mindenki azt tesz, amit akar, amíg a szabályokat betartja – válaszolta Gulyás. Az RTL azt is megkérdezte, hogy szerinte hogyan hatott ez a rendezvény az országimázsra. Rontani nem rontott rajta, de talán javítani se javított – mondta a tárcavezető.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja Gulyás, hogy a minisztériumok dolgozói soron kívül negyedik oltást is kaptak volna, de az ő tárcájában ilyen nem történt, mondta.

Mit csinálnak rosszul a kormánypárti képviselők, ha a parlamenti frakciójukból 133 tagjából 4 elkapta a vírust? – kérdezték Gulyást. A miniszter szerint a képviselőik nagy mennyiségű programon vesznek részt, nagy közösségben, így nagyobb veszélyben vannak, ez alapján szerinte ez a fertőzöttségi arány így kicsinek is tűnik.

– kérdezte a 444. Gulyás korábban megígérte ennek kivizsgálását, aminek eredményét októberre ígérte, a késlekedésért elnézést kér. A miniszter szerint nehezen küzdhetőek le azok a népegészségügyi problémák, amik ezen tendenciák hátterében állnak. Nyugat-Európában kétség kívül kedvezőbbek a halálozási adatok – mondta. Romániában viszont az alacsony oltottság miatt sokkal rosszabbak, mint nálunk – tette hozzá.

Gulyás szerint az a hír, hogy az intenzíves kapacitások határokkal bővíthetők csak, az senkinek „nem fog Nobel-díjat hozni”, a miniszter szerint Magyarországon még van kapacitás.

Szlovákiában egy sor olyan járványügyi, oltottsági adatot is rendszeresen közölnek, amit a magyar kormány nem hoz rendszeresen nyilvánosságra, ezt a magyar kormány miért nem teszi meg – kérdezte a 444. Szlovákia Szputnyikot vett ugyan, de nem használta végül, ezt leszámítva viszont ugyanazokat a vakcinákat használják, mint mi, az ottani statisztikák, például az oltások hatékonyságáról bizonyára itt is érvényesek lehetnek – mondta a miniszter.

Érdemes hozzátenni, hogy Szlovákia valójában a kínai Sinopharm-vakcinát sem használja, amellyel Magyarországon több mint egymillió embert oltottak be.

Megvizsgája a kormány az Európai Bíróság döntését arról, hogy a Stop Soros-törvénycsomag szerintük uniós jogot sért, mondta Gulyás, aki szerint egyébként súlyos helyzet, hogy az unió és a migráció mellett foglalt állást.

Alkotmányos helyzetnek megfelelően ítéltek meg Karas Mónikának 41 milliós végkielégítést, mondta Gulyás. A Médiatanács elnöke lemondása következményeképpen a Fidesz újabb 9 évre nevezhet ki mást az NMHH és a Médiatanács élére.

Gulyás szerint az nem fér össze, hogy valaki évek alatt tönkreteszi az országot, és milliós végkielégítést kap, válaszolta arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz korábban „pofátlannak” tartotta az ekkora végkielégítéseket.

Azért nem kell elhalasztani az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényeket Gulyás szerint, mert annak rossz üzenete lenne. Az, hogy most lehetőség van ilyen rendezvényekre, azt üzeni, hogy az oltás működik. Azért kérdezték erről a minisztert, mert a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a nagy rendezvények beszüntetését kérte a kormánytól.

A MOK azt is kérte, hogy engedjék be az újságírókat a kórházakba, mert szerintük ez akár meggyőzhetne olyanokat, akik vacillálnak azon, hogy felvegyék-e az oltást, hiszen most nem igazán látják, hogy milyen pusztítást végez a járvány. „Nem vagyok híve a katasztrófaturizmusnak” – mondta Gulyás, aki nagykorúnak tekinti a magyar embereket. „Nem jó haldokló emberekről képeket mutogatni” – tette hozzá.

Gulyás azt javasolja a magyar hatóságoknak, hogy senki engedélyére ne várjanak abban a kérdésben, hogy a 5–12 év közötti gyerekeket be lehessen oltani. A miniszter szerint ha a magyar hatóság ezt jónak gondolja, akkor engedélyezze, nem kell uniós engedélyre várni, mondta Gulyás.

Gulyás szerint ha az orvosi szakvélemények javasolni fogják a negyedik oltást, akkor lesz erre elég oltás Magyarországon.

– kérdezte Breuer Péter, a kormánnyal szimpatizáló Heti TV vezetője, hiszen – mint mondta – mi nagyon jó kapcsolatban vagyunk mindkét féllel. Gulyás szerint ezt Angela Merkel német kancellár nagyobb hatékonysággal tudja megtenni, mint Magyarország.

Megkérdezte bárki Varga Judittól, hogy milyen arányban adja át Völner Pál államtitkárnak a jogosítványt arra, hogy ő írja alá az engedélyeket a megfigyelésekre? – kérdezték Gulyást arról, hogy Laborc Sándor egykori hírszerző és kémelhárító a Pegasus-szoftverrel kapcsolatban azt mondta, „ha igaz, hogy Varga Judit helyett Völner Pál írta alá a megfigyelési kérelmeket, az önmagában problémás, a miniszter ugyanis a jogszabály alapján nem szervezheti ki ezt a feladatot”.

Gulyás szerint a miniszter általános helyettese az államtitkár, semmi akadálya, hogy az államtitkár írjon alá hosszabb távon a miniszter helyett, mondta Gulyás. Egy államtitkárnak pedig szerinte egyébként is több ideje van behatóan megismerni a dokumentumokat, mint egy miniszternek.

A jegybank decemberben teszi majd közzé az inflációs jelentését, ezt meg szeretné várni a kormány, és majd azután dönt arról, hogy kell-e módosítani a jövő évi költségvetést.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Hoz-e a kormány újabb javaslatokat arról, milyen vakcinát érdemes harmadik oltásként felvenni, ha erről Merkely Béla szerint vannak újabb klinikai eredmények? – kérdezték Gulyást, utalva arra, hogy Merkely mást ajánlott korábban, mégis Janssen-vakcinát kért harmadiknak a Szputnyik V-re.

Gulyás azt válaszolta, a kérdésben nem érzi magát illetékesnek, mert erről orvosok döntenek, de egyébként a felnőttek el tudják dönteni, mit kérnek. Azt már nem tette hozzá, hogy az újságírók sajtótájékoztatón egyelőre csak őt kérdezhetik járványügyi kérdésekről, mert az operatív törzs nem tart tájékoztatókat.

Rosszindulatú vádaskodás, nincs köze a választói joghoz a lakcímekre vonatkozó új jogszabályváltozásnak. Másfél-kétmillió ember nem a lakcímén lakik ma az országban, a valósághoz kell igazítani a szabályozást. Azért jelentkezik be valaki valahova, mert ott él – mondta a miniszter. Gulyás szerint egyébként ezzel a szabályváltozással semmi baja nem volt az ellenzéknek, csak azután kapták fel a témát, hogy „az egyik Soros-szervezet” (tehát a TASZ) beemelte a közbeszédbe a témát.

A decemberben lejáró veszélyhelyzetet nyilván meg kell hosszabbítani, mert egy járványcsúcs előtt állunk, mondta Gulyás.

A benzinárstop három hónapig tart, ezután döntenek arról, hogy azt meghosszabbítják-e.

Tömegrendezvényeken eleve csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, ezért nem tiltják be ezeket annak ellenére, hogy a MOK ezt kérte.

Az iskolákban pedig Gulyás szerint az a legfontosabb, hogy működjenek, mert ha azok megállnak, akkor minden megáll. December elejére jó esély van rá, hogy lesz EMA engedély arra, hogy a 12 év alattiakat is be lehessen oltani.

Az Origo az úgynevezett Városháza ügyről kérdezte a minisztert. Gulyás viccelődött az államtitkárával, hogy ha el akarják adni a munkahelyük épületét, akkor „szóljon előtte”. Gulyás szerint az, hogy Karácsony szankcionálta a beosztottját, azt jelenti, hogy „nem kerek a történet”. Bár szerinte nem csak egy „ejnyebejnyével” kellett volna.

Ha lesznek adatok a beoltottak fertőzöttségi adatairól, akkor nyilvánosságra fogják azokat hozni, mondta Gulyás.

Amikor szükséges lesz, megnyitják a kiskunhalasi járványkórházat, de erről nem a kormány dönt, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság, mondta Gulyás. Arra a kérdésre, hogy az orvosok hiánya miatt nem nyitják-e meg az intézményt, a miniszter azt mondta, eddig sem maradt senki ellátatlanul.

– mint ahogy Ausztriában bevezették. Azt sem tervezik, hogy az éttermekbe, szállodákba csak védettségi igazolvánnyal lehessen menni. Persze ha tovább romlanak majd a járványügyi számok, akkor akár így is dönthetnek. De egyelőre nincs napirenden ilyesmi.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Elsősorban a negyedik hullám elleni védekezés van napirendben Gulyás szerint, az ügyeleti díjak emelése talán „kevésbé égető” a miniszter szerint, mert „nem minden ügyeleti munka igényel azonos aktivitást, intenzív munkát az orvostól”.

A kormány nem hozott új döntéseket arra vonatkozóan, hogy mi lesz azokkal a pedagógusokkal, akik nem kérik a harmadik oltást, nem módosítanak a tanárok oltására vonatkozó, már meglévő rendeleteken, mondta Gulyás, aki szerint egyébként a helyzet nem rossz, mert a tanárok kb. 85 százaléka be van oltva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!