Gulyás: A Fideszben mindenki olyan választ ad a kérdésekre, amilyet szeretne

2021. november 18. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követjük a csütörtöki kormányinfót.

Addig lesznek érvényben a kormány járványügyi szigorításai, amíg azt a járványhelyzet miatt indokoltnak tartják, mondta Gulyás.

A második oltás utáni hetedik hónap végéig kell felvenni az egészségügyi dolgozóknak a harmadik oltást, mondta a miniszter. Azt még nem tudta megmondani, milyen szankciói lesznek annak, ha valaki nem kéri a harmadik oltást, ezt majd a kormányrendelet fogja pontosítani.

Gulyás arról beszélt, Márki-Zay a rezsicsökkentés ellen van, ő is Gyurcsány Ferenc jelöltje, és ő is, ahogy a volt kormányfő, ellenzi a rezsicsökkentést. A baloldal a rezsiárakkal kapcsolatban ugyanazt folytatná, amit 2010 előtt is csináltak.

Minden háztartásnak évi 400 ezer forinttal nőne a rezsiszámlája, ha a piaci árakat ráengednénk a családokra.

Ezentúl ők is a csökkentett árakat fizethetik. Azok tartoznak ebbe a körbe, ahol a foglalkoztatottak száma legfeljebb 10 fő, és ahol az éves árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

A NAV fogja ellenőrizni, hogy a benzinkutak rontottak-e az üzemanyagaikon, adtak-e hozzá minden adalékanyagot azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat.

Gulyás elismételte, hogy jövő héten oltási akcióhét lesz, 101 kórházban várják azokat, akik kérik az oltást. 9,7 millió oltás áll rendelkezésre, de jön még több is az országba.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A kormány ezekről döntött a járvány miatt:

  • zárt térben kötelezővé teszi a kormány a maszkhasználatot péntek éjféltől, tehát szombattól;
  • az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét is;
  • 500 fő feletti rendezvényekre csak védettségi igazolvánnyal lehet menni.
  • A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolák esetében az intézmények vezetői dönthetnek, hogy kötelezővé teszik-e a maszkhasználatot.

A járványügyi adatok ismertetése után Gulyás Gergely azt mondta, a matematikusok szerint a negyedik hullám november végén, december elején tetőzhet. Továbbra is arra bíztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát.

A negyedik hullám egyértelműen felfutóban van, csütörtökön 24 óra alatt 10 767 új fertőzöttet regisztráltak, 131-en haltak meg. Az orvosi kamara szerdán sürgetett szigorításokat. „Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok”, írták.

A főváros órákkal a kormányinfó előtt közölte, hogy jövő heti közgyűlésükön döntenek arról, hogy zárt térben Budapesten kötelező legyen a maszkviselés. Emellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Legutóbb október végén döntött szigorításokról a kormány, akkor határoztak úgy, hogy kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben, a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, illetve kórházi látogatási tilalmat vezettek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!