Európai Bíróság: Uniós jogot sért a Stop Soros-törvénycsomag

2021. november 16. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentétes az uniós joggal a Stop Soros-törvény, erről határozott kedden kihirdetett ítéletében az Európai Unió Bírósága, írja a Welt. A bíróság szerint a menekülteket segítő szervezeteket nem kriminalizálhatja a magyar kormány a törvénnyel.

A 2018-ban meghozott Stop Soros-törvénycsomag ellen az Európai Bizottság nyújtott be panaszt a luxembourgi székhelyű bíróságon. A törvény ugyanis büntetőjogi szankciókkal sújtja azokat az aktivistákat és azon civil szervezetek munkatársait, akik segítenek a migránsoknak menedékjogot kérni – noha a magyarországi kritériumok alapján egyáltalán nem lennének jogosultak védelemre, mert azok Szerbiából érkeztek.

Ez korlátozza a menedékkérők azon jogát, hogy „kapcsolatba lépjenek az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, és segítséget kapjanak tőlük” – közölte az Európai Bizottság. Szerintük a törvényekkel a magyar kormány két ponton szegte meg az uniós szabályokat:

  • jogellenes a menedékkérelmet elfogadhatatlanná tenni, ez sérti a közösségi jogot;
  • az pedig a menedékkérők nemzetközi egyezményekben garantált jogait sérti, ha a kormány akadályozza az őket segítő szervezeteket.

A luxembourgi bíróság még tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a Stop Soros-törvénycsomag ügyét, idén februárban pedig az Európai Unió Bíróságának jogi főtanácsnoka, Atanasziosz Rantosz már kimondta, hogy Magyarország jogsértő módon minősítette bűncselekménnyé a menedékkérők számára történő segítségnyújtást.

Most pedig az Európai Bíróság bírái is a Bizottság javára döntöttek: a testület szerint a magyar szabályozás korlátozza az uniós törvényekben garantált jogokat azok számára, akik támogatják a nemzetközi védelmet kérő személyeket.

Kovács: A magyar kormány tiszteletben tartja a döntést, de fenntartja a jogot, hogy fellépjen egyes szervezetek ellen

„Amellett, hogy Magyarország az Európai Unió Bíróságának a Stop Soros-törvénycsomag kapcsán hozott ítéletét – ahogy tette ezt a korábbi ítéletek esetében is – tiszteletben tartja, fenntartja a jogot ugyanakkor arra, hogy fellépjen a külföldről finanszírozott NGO-k, köztük a Soros György által finanszírozott szervezetek politikai befolyásszerzésre, beavatkozásra irányuló, vagy éppen a migráció előmozdítása kapcsán folytatott tevékenységével szemben” – közölte Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Facebookon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!