Az Európai Bíróság elé került a Stop Soros

2020. november 23. – 19:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar törvénycsomagról, az úgynevezett Stop Sorosról tartott Strasbourgban tárgyalást az Európai Bíróság, írja a HVG.

A törvénycsomagról a magyar kormány képviselői és az Európai Bizottság tagjai is előadták álláspontjukat. A cél, hogy megállapítsák, történt-e kötelességszegés, azaz összeegyeztethető-e az uniós joggal a menedékkérőknek segítséget nyújtó civilszervezetek kriminalizálása.

Az Európai Bizottság szerint a törvénycsomag két ponton szegi az EU-s szabályokat. Szerintük

  • jogellenes a menedékkérelmet elfogadhatatlanná tenni, ez sérti a közösségi jogot;
  • a menedékkérők nemzetközi egyezményekben garantált jogait sérti, ha a kormány akadályozza az őket segítő szervezeteket.

A biztonságos tranzitzónák ügyében már korábban hozott döntést az Európai Bíróság, ezután a törvény módosítása helyett a kormány bevezetett egy új szabályt, miszerint menedékkérelmet csak úgy lehet benyújtani, hogy először egy harmadik ország magyar nagykövetségén szándéknyilatkozatot kell a kérelmezőnek beadni. Ennek alapján születik döntés arról, hogy a kérelmező Magyarországra utazhat-e a kérelme előterjesztéséhez. Az Európai Bizottság az új törvény ellen is eljárást indított.

Az Eurológus szerint valószínűleg a bíróság ítélete hasonló lesz a Stop Sorosról, mint korábban a tranzitzónák ügyében. Az nem számít, hogy a törvény már nem hatályos, az eljárás kérdése az, hogy történt-e kötelességszegés. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint „Brüsszel az eljárással azt akarja elérni, hogy megbüntessék azokat a tagállamokat, akik nem akarnak illegális bevándorlókat”. Az eddigi ítéletek és az eljárás iratai szerint azonban az eljárásnak nincs köze „illegális bevándorlókhoz”.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass