Orbán bejelentette: szombaton nyílnak a helyek a védettségi igazolványosoknak, éjféltől lesz kijárási tilalom

Legfontosabb

2021. április 30. – 08:06

frissítve

Orbán bejelentette: szombaton nyílnak a helyek a védettségi igazolványosoknak, éjféltől lesz kijárási tilalom
Nyitásra készülnek Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2021. április 27-én – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy pénteken vagy szombaton meglesz a 4 millió beoltott, így szombattól tovább lazítanak a korlátozásokon. Újabb szolgáltatások és helyek nyithatnak meg a védettségi igazolványosoknak, a kijárási tilalom kezdete pedig este 11-ről éjfélre tolódik.

A négymilliós számról a kormány már korábban is jelentőségteljesen beszélt: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt először arról április 16-án, hogy ennél a számnál lehet majd valamilyen szerepe a védettségi igazolványnak. Igaz, Orbán múlt pénteken még úgy tippelt, a négymilliót már szerdán-csütörtökön elérhetik, ez végül péntekig nem történt meg, a rádióban azt mondta a miniszterelnök, hogy előző este hárommillió-„kilencszáztizenvalahányezer” beoltott volt.

A bűvös számok

A kormány a járványügyi könnyítéseket a beoltottsági számokhoz köti. Az első határt 2,5 millió beoltottnál húzták meg, méghozzá azért, mert a kormány számításai szerint ebben minden olyan 65 év fölötti benne van, aki regisztrált az oltásra. Ekkor kezdődtek az első enyhítések (kinyitották a boltokat, kitolták a kijárási korlátozást), április 23-án pedig meglett a 3,5 milliomodik oltás, ami újabb enyhítéseket hozott: kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, tömegesen el is lepték őket az emberek, Orbán is megitta a korsó sörét, a kijárási korlátozást pedig megint kitolták egy órával, este 11-re.

Orbán április elején még így tippelt a következő hetekre vonatkozó oltási ütemről, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll (ami a lakosság – legalább az első adag oltással való – átoltottságának 70 százalékát jelenti):

  • május elején 4 millió beoltott lesz (ez lesz meg pénteken vagy szombaton Orbán szerint);
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra (ekkor jöhetnek a lagzik Gulyás szerint);
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani, ekkor „vagyunk kint a vízből” Orbán szerint;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Mi változik most?

A kormány már hétfő reggel véglegesítette az újabb enyhítéseket, amik a négymilliomodik beoltottól érvényesek. Eszerint szombattól:

  • 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom;
  • az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva;
  • védettségi igazolvánnyal látogathatók lesznek: a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár és a kaszinók);
  • bent a vendéglátóhelyeken csak az asztalnál ülve nem kell maszkot viselni, mert például a pultoknál vagy a mosdóban keverednek majd az oltottak a nem oltottakkal;
  • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd;
  • látogathatók lesznek a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyerekeiket is;
  • a sport- és kulturális rendezvényeken pedig nem kell maszkot viselniük a védetteknek és a kiskorúaknak sem.

A Magyar Közlönyben részletesen megjelent erről a rendelet, ebben már kitértek arra, hogy a „zenés-táncos rendezvények nem minősülnek kulturális rendezvénynek”, így a vendéglátóhelyeken sem lehet ilyeneket rendezni.

Az utcán, tömegközlekedésen és a boltokban továbbra is kötelező a maszk, és „az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”. Maradnak a magán- és családi rendezvények korlátozásai is, vagyis tíz embernél több nem jöhet össze egyszerre.

Budapesti tömegközlekedés – Fotó: Bődey János / Telex
Budapesti tömegközlekedés – Fotó: Bődey János / Telex

Kormány: Erről a magyarok döntöttek

Belső terekbe tehát csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni és beülni, a kormány erről a közlönyben azt írta,

erről „a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.”

Korábban még Orbán is azt mondta a védettséget szerző emberekről, hogy „hadd menjenek”, mert akkor a gazdaságon és a vállalkozásokon is tudnak segíteni. A miniszterelnök szerint ha az eddig nem regisztráltak azt látják, hogy a védettségi igazolványosok ilyen könnyítéseket kaptak, akkor ők is kedvet kaphatnak a regisztrálásra, de kötelezni egyetlen felnőttet sem fognak az oltás beadatására.

A védettségi igazolványokat a hely üzemeltetőjének kell elkérnie és ellenőriznie, és ha „ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható”.

A színházak viszont például az adatvédelem miatt aggódtak, míg egyes szállodák ugyanarra hivatkozva kiírták, hogy ők márpedig nem fogják elkérni az igazolványokat. A kormány viszont eloszlatta a kételyeket arról, ki kérheti el az igazolványokat, mert az erről hozott szabályok szerint:

  • a szolgáltatónak joga van elkérni a védettségi igazolványt és a kapcsolódó okmányt is, amivel az adott ember igazolni tudja, hogy az igazolvány tényleg hozzá tartozik (ez egy személyi vagy útlevél is lehet), de az adatokat nem rögzítheti;
  • 18 év alattit is kérhetnek arra, hogy igazolja, hogy kiskorú, elkérhetik tőle a személyit vagy például a diákigazolványát.

Olvasóink beszámolói alapján viszont egyelőre továbbra is elég nagy zűrzavar uralkodik a védettségi igazolványok körül. Van, aki úgy kapja meg, hogy még biztosan nem védett, más hiába vár rá hetek óta, és hiába érdeklődik róla hivatalos helyeken. Egyik olvasónknak a hazai bürokrácia lassúsága miatt végül saját költségén kellett PCR-tesztet végeztetnie, és most külön tesztet kell csináltatnia az igazolványához is. A levelekből az is kiderül, hogy a hazai hivatalos nyilvántartásokban elég nagy káosz van. A védettségi igazolványok körüli zavarról itt írtunk részletesen.

Védettségi igazolvány – Fotó: Bődey János / Telex
Védettségi igazolvány – Fotó: Bődey János / Telex

Azt Gulyás Gergely is elismerte a csütörtöki kormányinfón, hogy nem mindig érkezik meg az igazolvány a beoltott emberhez, és a „kormány világos eljárásrendet alakít ki arra, hogy mindenki megkapja a hiányzó vakcinaigazolványt”. A miniszter szerint aki nem kapta meg az igazolást, az ellenőrizni tudja, hogy a háziorvos beírta-e ezt az EESZT-be, mert szerinte minden oltást a lehető leghamarabb fel kell tüntetni az egészségügyi térben. Arról is beszélt, hogy módosítják a büntető törvénykönyvet azért, hogy elkerüljék a védettségi igazolványok hamisítását: 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetést, de akár egy év bezárást is kaphat az, aki igazolványt hamisít.

Nem mindenki tud rögtön nyitni

Nem mindenki tud rögtön nyitni az első napon. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke például arról beszélt korábban a Telexnek, egy szálloda nyitásához kell nagyjából két hét, ő pedig arra számít, hogy sok szálloda nem fog kinyitni még egy ideig, különösen a fővárosi hoteleknek nem éri meg addig, amíg nem jöhetnek turisták az országba. Ahogy a fürdőknek is kell néhány hét felkészülési idő: a Magyar Fürdőszövetség főtitkára erről azt mondta a Telexnek, a fürdőknek, uszodáknak egyrészt „szigorú közegészségügyi protokollnak kell megfelelni”, másrészt pedig mivel fél évig zárva voltak, különféle laborvizsgálatokat kell csinálniuk, és „fizikai lehetetlenség, hogy ez meglegyen” pár nap alatt.

A Cinema Cityben két ok miatt nem tudnak rögtön megnyitni majd: az egyik a büfékészlet, amit be kell rendelni és fel kell tölteni, a másik ok pedig a munkaerő. Habár minden moziban vannak stabil munkavállalók, a munkaerő nagy része – jegykezelők, pénztárosok – diákokból áll, ők pedig értelemszerűen nem vártak készenlétben a novemberi zárás óta, sokan esetleg elköltöztek a nagyvárosokból haza, a családhoz. Az új munkaerőt toborozni és tréningezni is kell, ami miatt a valódi nyitás akár két hetet is tolódhat, mondták. A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin stb.) irányító Budapest Film igazgatója viszont arról beszélt, hogy ők rögtön tudnak nyitni.

Az állatkertek és vadasparkok is rögtön megnyitnak, ahogy a fitnesztermek is. A színházak pedig kinyitnak, de aztán rögtön el is mennek a szokásos nyári szünetre.

Szombaton pedig már nézők előtt játszik a Fradi is a Mezőkövesd ellen, ezt Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Fradi alelnöke jelentette be szerdán. A jegyeket is már szerdától árulták a meccsre, pedig akkor még nem lehetett biztosra tudni, hogy a négymillió tényleg meglesz-e péntekre.

A mielőbbi nyitás reményében az Iparművészeti Múzeum állandó kiállításának takarítása is elkezdődött – Fotó: Mónus Márton / MTI
A mielőbbi nyitás reményében az Iparművészeti Múzeum állandó kiállításának takarítása is elkezdődött – Fotó: Mónus Márton / MTI

Orbán szerint a korlátozás már nem segít

Orbán Viktor korábban már többször mondta, hogy bár vannak, akik azt gondolják, a zárásokkal meg lehet állítani a vírust, de ők tévednek. A miniszterelnök szerint amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás segített, de most már a zárások és korlátozások csak lassítani tudják a fertőzést, megállítani nem:

„Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani.”

Orbán szerint a vírus (különösen a brit variáns) „be fog kopogtatni a házunk ajtaján”, így a végső megoldás a vakcina, amit felőle „hottentottának is hívhatnak, ha a hatóságok szerint az biztonságos”.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa korábban azt mondta, egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni. Arról is beszélt, „még egy-két, akár hárommillió ember beoltására van szükség ahhoz, hogy nagyon komolyan csökkenjen a járvány, illetve komolyan csökkenjen az a veszély, hogy a vírus visszatér Magyarországra”.

Pusztai Erzsébet infektológus és egészségügyi szakértő arról beszélt az ATV-nek, „csodának kellene történnie ahhoz”, hogy a terasznyitás után ne emelkedjen a fertőzöttek száma. Szerinte az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenő tendencia a fertőzöttségi számokban az eddigi szigorú korlátozásoknak köszönhető, nem az oltásoknak. Azt is mondta, szerinte nem a beoltottakhoz, hanem a védtelenek számához kéne igazítani a járvány kezelését, ahogy „a laboratóriumnak számító Ausztriában ez történik”.

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének titkára pedig csütörtökön úgy nyilatkozott, „megint fordítva ülünk a lovon, nem úgy zajlik a nyitás, ahogyan azt célszerűnek látnánk, mert ahhoz, hogy az egészségügy fellélegezhessen, később kellett volna nyitni”, és több védett ember kéne ahhoz, hogy megelőzhető legyen egy negyedik hullám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!