Tömegjelenetek is kialakultak a terasznyitás első estéjén

Tömegjelenetek is kialakultak a terasznyitás első estéjén
Az első szabad estét ünneplők a budapesti Erzsébet téren – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú idő után szombaton megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, miután Magyarországon már több mint 3,5 millió embert oltottak be a koronavírus ellen. Kis túlzással szombaton minden a nyitásról szólt, napközben sokan voltak a vendéglátóhelyek teraszain, és ez így volt az esti órákban a kocsmáknál is. Bődey János fotóriporterünk Budapest belső kerületeiben készült képeiből válogattunk.

Kora délután megírtuk, hogy a jó levegőre, napsütésre, sörre, kávéra vágyó emberek rögtön ellepték a vendéglátóhelyek teraszait. A Telex elment az egyik legforgalmasabb budapesti szórakozóhelyre, az Akváriumba, hogy a félévnyi bezártságból kiszabaduló emberekkel beszélgessünk. Győri tudósítóink pedig a nyugat-magyarországi megyeszékhelyen néztek körbe.

Szombaton nemcsak Orbán Viktor kapta meg a rá váró sört, hanem jó pár kormánypárti politikus is – mintha kiadták volna feladatba – megrohamozta a teraszokat, a Facebookon legalábbis szinte csak ők posztoltak erről. Az ellenzéki politikusok oldalain nyoma sincs a teraszozásnak.

A vendéglátósok már Orbán bejelentése óta készültek a nyitásra, akkor többen arról beszéltek a Telexnek, hogy ilyen gyorsan nem olyan egyszerű felkészülni: van, aki az elején kisebb forgalomra számít, de olyan helyek is vannak, amelyek azért nem tudnak megnyitni még, mert nincs terasz vagy munkaerő, mivel a dolgozók a kényszerű zárás alatt máshol helyezkedtek el. Pár napja viszont már azt is látni lehetett Budapestet járva, hogy több teraszon egymásra hordott székek, kipakolt asztalok, a nyitásra készülő dolgozók várták a szombatot.

Több kerület egyébként kedvezményekkel próbálja segíteni a vendéglátóhelyeket, a kormány pedig eltörölte a közterület-használati díjakat, hogy könnyítsen a vendéglátósok terhein.

Fontos tudni, hogy a terasznyitás napján, szombaton 200 felett volt a halálos áldozatok száma, és csaknem 2800 új fertőzést regisztráltak. A szombati adatokról itt olvashat bővebben. A járvány vége tehát még odébb van, a maszkviselés és a távolságtartás szabályait továbbra is be kell/kellene tartani.

A megváltozott szabályokról a következőket érdemes tudni:

  • a kijárási korlátozás szombattól csak este 11-kor kezdődik és reggel ötig tart;
  • a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva;
  • a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen;
  • ha valaki viszont belép a vendéglátóhely belső részére (például elvitelre kér ételt, italt, vagy vécére megy), ott már köteles maszkot viselni;
  • arról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, hogy mindenki betartsa a védelmi intézkedéseket. Ha ezeket nem tartatja be, akkor 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rá, de végső esetben akár a vendéglátóhely bezárását is elrendelhetik;
  • az a vendég sem ússza meg, aki nem tartja be ezeket a szabályokat: 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot ő is kaphat.
Tömeg és buli az Erzsébet körúton Tömeg és buli az Erzsébet körúton
Tömeg és buli az Erzsébet körúton
Tömeg és buli az Erzsébet körúton
A budapesti Madách tér, itt is sokan voltak
A budapesti Madách tér, itt is sokan voltak
Az Akvárium Klub és az Erzsébet tér szinte teljesen megtelt emberrel Az Akvárium Klub és az Erzsébet tér szinte teljesen megtelt emberrel
Az Akvárium Klub és az Erzsébet tér szinte teljesen megtelt emberrel
Az Akvárium Klub és az Erzsébet tér szinte teljesen megtelt emberrel
A Fröccsterasz és környéke A Fröccsterasz és környéke
A Fröccsterasz és környéke
Erzsébet körút, ahol naplemente után is maradt a tömeg és a buli
Erzsébet körút, ahol naplemente után is maradt a tömeg és a buli
A Gozsdu udvarban is kinyitottak a vendéglátóhelyek
A Gozsdu udvarban is kinyitottak a vendéglátóhelyek
Madách Imre út, Központ, jókedv – Fotó: Bődey János / Telex
Madách Imre út, Központ, jókedv – Fotó: Bődey János / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!