Rögtön ellepték a maszk nélküli emberek a teraszokat

2021. április 24. – 13:03

frissítve

Rögtön ellepték a maszk nélküli emberek a teraszokat

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai szombaton, miután Magyarországon már 3,5 millió embert oltottak be a koronavírus ellen. A kormány ehhez a számhoz kötötte a járványügyi korlátozás enyhítését. A járvány vége azonban messze van, a maszkviselés és a távolságtartás szabályait továbbra is be kell tartani.

„Rám is vár egy sör” – mondta pénteki Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor a szombati nyitásról. A vendéglátó helyek teraszai április 24-én valóban országszerte megnyithattak, ami látványos változás a koronavírussal kapcsolatos korlátozások eddigi szabályaihoz képest.

Igaz, a becsültnél néhány nappal később, de elért 3,5 millió beoltottal a járvány nem ért véget, az oltási program is folytatódik és a koronavírus miatti maszkviselési és távolságtartási szabályokat is be kell tartani. A terasznyitás napján 200 felett volt a halálos áldozatok száma és csaknem 2800 új fertőzést regisztráltak – igaz, ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 3400-hoz képest. A szombati adatokról itt olvashat bővebben.

A kijárási korlátozás mostantól csak este 11-kor kezdődik és reggel ötig tart.

A részletes szabályok még az Orbán-bejelentés másnapján, április 15-én este megjelentek a Magyar Közlönyben. A kormányzati közleményből kiderült, hogy

a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.

A Mikszáth Kálmán tér a terasznyitás első óráiban Fotó – Bődey János / Telex
A Mikszáth Kálmán tér a terasznyitás első óráiban Fotó – Bődey János / Telex
  • Ha valaki viszont belép a vendéglátóhely belső részére (például elvitelre kér ételt, italt, vagy vécére megy), ott már köteles maszkot viselnie.
  • Arról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, hogy mindenki betartsa a védelmi intézkedéseket. Ha ezeket nem tartatja be, akkor 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak rá, de végső esetben akár a vendéglátóhely bezárását is elrendelhetik.
  • Az a vendég sem ússza meg, aki nem tartja be ezeket a szabályokat: 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot ő is kaphat.
A Lövőház utca 2021. április 24-én Fotó: Bődey János / Telex
A Lövőház utca 2021. április 24-én Fotó: Bődey János / Telex
A városligeti Pántlika kockás terítői is kikerültek a kényszerszünet után Fotó: Bődey János / Telex
A városligeti Pántlika kockás terítői is kikerültek a kényszerszünet után Fotó: Bődey János / Telex

Volt, akinek gyorsan teraszt kellett barkácsolnia

A vendéglátósok már Orbán bejelentése óta készültek a nyitásra, akkor többen arról beszéltek a Telexnek, hogy ilyen gyorsan nem olyan egyszerű felkészülni: van, aki az elején kisebb forgalomra számít, de olyan helyek is vannak, amik azért nem tudnak megnyitni még, mert nincs terasz vagy munkaerő, mivel a dolgozók a kényszerű zárás alatt máshol helyezkedtek el. Pár napja viszont már azt is látni lehetett Budapestet járva, hogy több teraszon egymásra hordott székek, kipakolt asztalok, a nyitásra készülő dolgozók várták a szombatot.

Több kerület is egyébként kedvezményekkel próbálja segíteni a vendéglátóhelyeket, a kormány pedig eltörölte a közterület-használati díjakat, hogy könnyítsen a vendéglátósok terhein.

A teraszt és a napsütést élvező vendégek a Bálnánál Fotó: Bődey János / Telex
A teraszt és a napsütést élvező vendégek a Bálnánál Fotó: Bődey János / Telex

A rendőrség továbbra is ellenőriz

A vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek újranyitása nem jelenti azt, hogy az eddig hatályos védelmi intézkedések nem érvényesek – idézte az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivőjét. Gál Kristóf figyelmeztetett, hogy rendőrség ezután is ellenőrizni fogja a védelmi intézkedések betartását, az arányosság elve mentén szankcionálni fogják a szabálytalankodókat, és a jövőben is érvényt szereznek a hatályos rendelkezéseknek.

Budapesten a szokásosnál talán több rendőrautót lehetett látni, de a vendéglátóhelyek körül ez nem jellemző.

Rég nem látott életkép az Erzsébet téri Akváriumnál Fotó: Pintér Luca / Telex
Rég nem látott életkép az Erzsébet téri Akváriumnál Fotó: Pintér Luca / Telex

Továbbra is ügyelni kell maszkviselési és a távolságtartási szabályokra, valamint a megváltozott, 11 óráig tartó kijárási tilalomra vonatkozó előírásokra.

Az asztalok között láthatóan nincsen meg a másfél-két méter, első ránézésre minden olyan, mintha a koronavírus előtti időben járnánk.

„Hiányzott már hogy kijöjjünk, vállaljuk a rizikót”

– mondta az egy asztalnál az egyik fiatal vendég. Általában csak egy oltásuk van vagy még azt sem kapták meg. A járványra gondolva arra azért ügyelnek, hogy ne igyanak egymás poharából és fél óránként fertőtlenítik a kezüket a maguk által hozott kézfertőtlenítővel.

Két idősebb nő már túljutott mindkét oltásán. Nekik is hiányzott, hogy végre leülhessenek egy vendéglátóhelyen, de ők azérta tömegtől távolabb eső asztalt választottak.

A háttérben a DJ-től szól a zene. „Várjuk az estét, hogy táncoljunk” – mondta egy vendég, bár ez aligha volna összhangban a nyitás ellenére továbbra is érvényben lévő járványügyi korlátozásokkal.

A pincérek maszkban szolgálják fel a rendeléseket, az ital mellett ételt is, ehhez a kesztyű nem kötelező előírás.

A Velencei-tónál is beindult az élet

A Velencei-tónál az összes partmenti büfe nyitva, átlagosan félházzal mentek délben. Rengetegen jöttek biciklivel, aki nyugisan, a saját tempójában tekerne, jobb, ha másfelé vesz az irányt – javasolta kollégánk a helyszínről.

Terasz a Velencei-tónál, Agárd közelében 2021 április 24-én délben Fotó: Hanula Zsolt / Telex
Terasz a Velencei-tónál, Agárd közelében 2021 április 24-én délben Fotó: Hanula Zsolt / Telex

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!