Orbán: Rám is vár egy korsó sör

Orbán: Rám is vár egy korsó sör
Orbán Viktor miniszterelnök Müller Cecília országos tisztifőorvossal – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúját azoknak, akik lemaradtak róla. Várhatóan szerdán vagy csütörtökön lesz meg a 4 millió beoltott, és akkor egy sor helyre bejuthatnak azok, akik már megkapták a védettségi igazolványukat.

Mi lesz, ha elérjük a 4 millió oltást?

Jön a nyitás következő szakasza. „Megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk” – mondta a miniszterelnök. Mehetünk színházba, koncertre, moziba, cirkuszba, edzőterembe, könyvtárba, múzeumba, uszodába, állatkertbe, kalandparkba, játszóházba, sporteseményre. Megnyílnak a szállodák és az éttermek zárt helyiségei is, ahová védettségi igazolvánnyal bemehetünk, akár kiskorú gyermekekkel is.

Mikor következhet be?

A jövő hét közepén, várhatóan szerdán vagy csütörtökön.

De addig is, mi lesz a mostani hétvégén?

Szombaton reggel megnyithatnak a teraszok. „Rám is vár egy korsó sör” – mondta Orbán, és mivel tízig nem fognak hazaérni az emberek, „mert jobb kedvük lesz”, csak tizenegykor kezdődik a kijárási tilalom. „Rosszkedvünk tele már több mint egy éve tart” – tette hozzá.

Mit mondott a WHO európai vezetője?

Orbán szerint nem az ő véleményétől tettük függővé a nyitást, de Hans Kluge is elismerte, hogy „Magyarország példaértékűen halad előre a járványkezelésben”. Azt kérdezte tőle, hogy van-e olyan figyelmeztető rendszerük, ami a következő járványt előre jelezheti, okosabbak leszünk-e, ha ilyesmi máskor is bekövetkezik.

Hétfőn kinyitották az iskolákat és az óvodákat, mi a tapasztalat?

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a dolgok a vártnál zökkenőmentesebben alakultak, a gyerekeink biztonságban vannak. Egyetlen oltás is ad valamennyi védettséget, egy százalék körüli a megbetegedés azoknál, akiket már egy dózissal beoltottak.

Szabad-e oltani a 16–18 év közöttieket?

Igen, ez eldőlt, Orbán utasítást adott, hogy számukra Pfizer-vakcinát különítsenek el.

És mi a helyzet a 12–16 év közöttiekkel?

Bár Izraelben már 12 éves kortól elkezdték beoltani a gyerekeket a Pfizer oltóanyagával, mi ezt nem merjük vállalni. Minden, amit a Covid és a gyerekek kapcsolatáról tudunk eddig című cikkünket itt olvashatja el>>>

A halálozási adatokat hogyan érdemes nézni?

Itthon nem teszünk különbséget abban, hogy valaki Covidban vagy Coviddal halt-e meg. Miért ilyen a magyar statisztika? Mindig is ilyen konzervatív módon vezettük. A miniszterelnök szerint „rossz érzés, ha a halottak számával vívnak politikai csatát, ezt nagyobb méltósággal is tehetnénk, több tiszteletet az embereknek”.

A hivatalos csütörtöki adatok szerint Magyarországon 26 001 halálos áldozata volt eddig a koronavírus-járványnak. Egy összesítés szerint mostanra lakosságarányosan Magyarországon jelentették a világon a legtöbb koronavírusos halálesetet, de ezzel az adattal óvatosan kell bánni. Az országok alig-alig hasonlíthatók össze, mert különbözőképpen tartják nyilván a Covid áldozatait. Cikkünk a témában>>>

Mit tanultunk a nemzetközi vakcinapolitikából?

Orbán szerint azért állunk jól az oltásokkal, mert nekünk senki sem mondhatta meg, hogy mit tegyünk vagy mi ne tegyünk. „Csak a nemzeti érdekeink mentén cselekszünk” – tette hozzá, majd újra elmondta kedvenc macskás hasonlatát: „Nem érdekel, hogy a macska fehér vagy fekete, csak fogja meg az egeret.” Vagyis nincs nyugati meg keleti vakcina, csak jó és rossz vakcina van.

Miért kell meghosszabbítani a veszélyhelyzetet?

Fontos, hogy az ország nyáron is cselekvőképes maradjon, „a kormánynak akcióképesnek kell maradnia akkor is, ha a parlament nyári szabadságra megy”.

Mi lesz azokkal, akiket még nem oltottak be?

Orbán arra számít, hogy néhány hét alatt megduplázhatjuk az eddig beoltottak számát. Május közepén „a regisztráltak és a beoltottak száma elmetszi egymást”. Mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon, már egy új internetes felületen is lehet időpontot kérni. Később majd lesz egy akció, hogy a világ bármely pontján élő magyarokat is be fogják oltani, ha ezt kérik.

Milyen lesz a 2022-es költségvetés?

A gazdaság újraindításáról fog szólni, mint az idei, amit szintén az újraindítás érdekében módosítottak. Most még elsősorban az egészségüggyel foglalkoznak, de szép lassan előtérbe kerülnek a gazdasági kérdések. A bértámogatást kifizetik a vendéglátósoknak májusra is, habár akkor már nyitva lehetnek.

2020 után 2021-ben is magas lesz a hiány. A költségvetési törvényhez benyújtott pénzügyminisztériumi módosítás alapján a PM immár elárulta a részleteket is. Járványügyi intézkedések, orvosi bérek, lakásfelújítási támogatások, az uniós források lehívásának elszámolása a fő tételek. Cikkünk a témában>>>

Mire számít Brüsszelben?

Orbánt az Európai Unió külpolitikája érdekli, például az, hogy milyen lesz a kapcsolat az Egyesült Államokkal és Kínával. Az autósoktatója azt javasolta anno, hogy ne a kerekeket nézze, hanem előre, az útra szegezze tekintetét – ő ezt az elvet követi a politikában is.

A miniszterelnöki rádióinterjút korábban itt közvetítettük élőben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!