Orbán elsorolta, mire lesz jó a védettségi igazolvány 4 millió beoltottnál

2021. április 23. – 07:29

frissítve

Orbán elsorolta, mire lesz jó a védettségi igazolvány 4 millió beoltottnál
A kormányfő interjúja a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádióban 2021. április 23-án – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nyitási lépéseket ismertetett Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Négymillió beoltottnál – várhatóan jövő szerdán-csütörtökön – megnyitják a szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Kinyitnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a játszóházak, a múzeumok, a könyvtárak és a sportesemények. Kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső terei is, de csak azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Percről percre követtük a miniszterelnöki interjút.

Nyolc előtt pár perccel véget ért az interjú, hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval.

Nem lett káosz a közrendben a járvány miatt kialakult háborús helyzetben, ezért köszönetet mondott a rendőröknek is, akiknek a határőrizetben is helyt kellett állnia.

Beszélt arról is Orbán, hogy másként gondolkodik ma a rendőrökről, mint a rendszerváltás előtt, amikor az elnyomó hatalom ellen küzdött utcai harcosként. Szerinte az emberek ma már nem egy elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben, hanem pontosan azt, amit a név mond: őrzik a rendet.

Brüsszelbe megy pénteken Orbán Viktor. Azt mondta, nem akar ő ott tárgyalni semmiről, a pénzügyi kérdések rendezettek, őt inkább már az Európai Unió jövője izgatja.

Szeretné tudni, hogy a közös válságkezelő program egyszeri volt-e, vagy ismétlődik, kíváncsi, hogy miként készül fel az unió a mostanihoz hasonló járványhelyzetre. Ezen kívül az unió külpolitikája érdekli – például az a kérdés, hogy milyen lesz a kapcsolat az új amerikai vezetéssel.

„A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere”. Példaként azt hozta fel, hogy az autósoktatója azt javasolta neki anno, hogy soha ne a kerekek elé nézzen, mert akkor rángatni fogja a kormányt. Előre, az útra kell nézzen, és aszerint mozgassa a kormányt. Ezt az elvet követi ő a politikában is.

Az idei év költségvetése a gazdaság újraindításáról szól, ezért is adtak be nemrég módosító javaslatot. Jelenleg még az egészségüggyel foglalkozik Orbán, de szép lassan előtérbe kerülnek a gazdasági kérdések.

A bértámogatást kifizetik a vendéglátósoknak májusra is, habár akkor már nyitva lehetnek.

Gyógyszergyári lobbit sejt amögött, ha megkérdőjelezik egyes vakcinák hatékonyságát Orbán szerint. A vakcinák kérdésében nem szabad szerinte politikát csinálni, itt nem kell nézni, hogy egy vakcina nyugatról vagy keletről jön.

Azért állunk Orbán szerint ilyen jól az oltásokban, mert „Magyarország egy olyan ország, akinek senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen.”

„Több tiszteletet az embereknek, nem politikai verseny tárgya a halottak száma. Épp elég baj, ha egy is meghal” – mondta Orbán az ellenzéki pártok kommunikációjáról. Neki egyetlen halott is fáj. Ő nem szívesen vesz részt az adok-kapokban, ami a halálozási statisztikákról szól, de a politika velejárója a vita.

A miniszterelnök az Európai Unió adatszolgáltatását követi, hogy az utolsó békeévhez képest mennyivel több halott van a covidos évben. Ebben az adatsorban Magyarország inkább a jobban teljesítő országokhoz tartozik. A magyar adatszolgáltatásban nem tesznek különbséget aközött, hogy valaki azért halt meg, mert megkapta a fertőzést, vagy más betegségben, csak épp covidos. A covidban és a coviddal meghaltak különbsége nem jelenik meg nálunk, ezért ő inkább az európai adatsort nézi.

A járványhelyzet nem múlt el, és Orbán szerint fontos, hogy a kormány cselekvőképes maradjon nyáron is, és minden döntést meg tudjon hozni akkor is, ha épp a honatyák és honanyák nincsenek a parlamentben a nyári szünetben.

Azért hosszabbítják meg a kormány rendkívüli felhatalmazását őszig, hogy minden szükséges döntést meg tudjanak hozni. Szerinte jól döntöttek, hogy beadták ezt az indítványt. Nem arról van szó, hogy zárva maradna az ország, lépésről lépésre újraindítják.

Nagy mennyiségben érkeznek vakcinák a következő hetekben, meg tudják duplázni az eddig beoltottak számát. Valamikor május közepén előállhat az a helyzet, hogy minden regisztrált megkapta a vakcinát itthon, ezért indítanak majd egy akciót arra, hogy a külföldön élő magyarokat is beoltják.

Arról is beszélt Orbán, hogy a 16-18 év közöttieket is beoltják majd. „Pfizerrel merjük beoltani őket csak”, ezért Orbán utasítást is adott arra, hogy elkülönítsenek annyi Pfizert, amennyi a 16-18 év közöttieknek szüksége lehet. Az ő oltási rendjükről néhány nap múlva tesznek közzé bővebb tájékoztatást.

Izraelben már oltják a 12 évnél idősebbeket is. „Mi még ezt nem merjük vállalni” – monta Orbán, de vizsgálják. Amikor szállodákba, színházba vagy koncertre mennek a szülők, kiskorú gyermekeiket magukkal vihetik, hiszen ott csak védett emberek lehetnek, és nem jelent veszélyt a gyerekekere.

Az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya egy százalék körül van. Aki egy oltást kapott, lényegében védettnek tekinthető.

A felnőtt lakosság több mint fele védett lesz nagyjából jövő hét közepére – mondta a miniszterelnök. Még mindig sokan nincsenek azonban beoltva, ezért Orbán mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon az oltásra. Könnyebbé is tették, már időpontot is lehet foglalni az interneten az oltópontokra.

Az oltásellenesek hangját próbálják túlkiabálni. Ismét oltásellenesnek nevezte az ellenzéket, a baloldalt.

Orbán szerint a vártnál zökkenőmentesebben sikerült az óvodák, iskolák nyitása. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról tájékoztatta, hogy az óvodások és alsó osztályosok több mint fele bement az intézménybe, és a miniszterelnök szerint jövő héttől még magasabb lehet ez az arány.

Orbán már az újraindítás következő lépésén gondolkodik. Négymillió beoltottnál megnyitják a szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ez várhatóan jövő szerdán-csütörtökön lesz.

Kinyitnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a játszóházak, a múzeumok, a könyvtárak és a sportesemények.

Kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső terei is, de csak azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A WHO európai vezetőjével találkozott csütörtökön Orbán Viktor. Nem kérdezte arról, hogy korainak tartja-e a teraszok nyitását. Izgalmas beszélgetés volt a miniszterelnök szerint, inkább a pozitívumokról volt szó. Orbánt az érdekelte, hogy kell-e számítani a következő években a koronavírushoz hasonló világjárványra, hogy fel lehessen készülni.

A nyitást nem a WHO véleményétől tették függővé, hanem saját ütemezés szerint haladnak. Az operatív törzs reggeli ülésén arról tájékoztatták, hogy 3 508 846 embert oltottak már be.

Nyithatnak a teraszok, „rám is vár egy korsó sör a teraszomon, és alig várom, hogy odaérjünk végre”. Egy-két szabályt meg is kellett változtatni a teraszok nyitásához, a kijárási tilalom szombattól 11 órakor lép csak életbe, a vendéglátóhelyeknek fél10-kor zárnia.

Nem várta meg Orbán Viktor a fél nyolc után kezdődő interjút, negyed nyolc után közzétett egy videót Facebook-oldalán.

„Három és fél millió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot” – szerepel a megosztott imázsvideóban, amit itt tud megnézni:

Pénteken valószínűleg elérjük a 3,5 millió beoltottat, így szombaton végre kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Este fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig 23 órára módosul. Többek közt ezeket jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Arról is beszélt, hogy jövő héten a 4-4,5 milliós határt is átléphetjük az oltásban, és aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltását. Gulyás szerint az óvodák, iskolák nyitása jó ötlet volt.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!