Gulyás: Szombaton kinyithatnak a teraszok, a kijárási korlátozás este 11-re módosul

2021. április 22. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken valószínűleg elérjük a 3,5 millió beoltottat, így szombaton végre kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig 11-ig módosul, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Arról is beszélt, jövő heten a 4-4,5 milliós határt is átléphetjük az oltásban, és aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltását. Gulyás szerint az óvodák, iskolák nyitása jó ötlet volt. A kormány abban bízik, a főváros és Ferencváros is betartja a korábbi megállapodásokat, a diákváros és a Fudan Egyetem pedig azért kerül egyben az ITM-hez, mert így praktikusabb. A Telex kérdéseit csak szelektíven válaszolták meg. A csütörtöki kormányinfót követtük percről percre.

  • Pénteken valószínűleg elérjük a 3,5 millió beoltottat, így szombaton végre kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig 11-ig módosul.
  • Aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltását.
  • Egy jó hírt tud mondani Gulyás: akit beoltottak már az első oltással is, azoknak 1 százaléka kapja el a vírust.
  • Gulyás szerint a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb.
  • A héten döntenek majd a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 év alattiakról, de Gulyás szerint nem érheti hátrány azokat, akik az életkoruk miatt nem oltathatják be magukat.
  • A veszélyhelyzet meghosszabbítása csak az ország cselekvőképességét biztosítja.
  • A kormány szerint sehol nem maradnak el az onkológiai kezelések.
  • A kormány 6000 milliárd forintos alapot hozott létre a 2021-es költségvetésben.

A héten döntenek majd a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 év alattiakról, de Gulyás szerint nem érheti hátrány azokat, akik az életkoruk miatt nem oltathatják be magukat, mondta Gulyás.

A védettség csak azokon kérhető számon, akik kaptak is vakcinát, így az foci-Eb-re belépésnél is csak azoktól kérhetnek védettségi igazolványt, akit beoltottak a koránál fogva.

A vagyonkezelő közalapítványokkal kapcsolatban Gulyás elmondta, a választásokhoz nincs köze, majd az egyetemi modellváltás szükségességéről beszélt.

Egy évvel a választások előtt a kormány jelentős közvagyont szervez ki az állam alól, hogy ennek mi lehet az oka, ebben a cikkünkben próbáltuk meg feltárni.

A védettségi igazolványt 6-10 nappal az első oltás után küldik ki, ez alatt a védettség fokozatosan kialakul, mondta Gulyás. Egyébként pedig nagykorú állampolgárokról beszélünk, akiket oltanak Magyarországon, mindenki el tudja dönteni, hogy az első oltás után már megy-e például teraszra, mert már biztonságban érti magát, vagy megvárja a másodikat, mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint:

  • Sokan már az első oltás után néhány nappal megkapják a védettségi igazolványt, amikor a védettség még ki sem alakul. Nem kell-e attól tartani, hogy ez hamis biztonságérzetet teremt az éri, és ezzel növeli a harmadik hullám elhúzódásának kockázatát?

Felmentenénk az újságírót az alól, hogy miért tesz fel ilyen kérdéseket, de abszolút nem aggódunk, a kínai vakcina hatékonyabb, mint a Pfizer, mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint:

  • Számos, főleg fővárosi háziorvos szerint a kínai vakcinákra egyre nehezebb jelentkezőt találni. Nem aggódik-e a kormány amiatt, hogy az oltási program lassulásához fog vezetni, ha sokan nem élnek a nekik felajánlott keleti vakcinával?

A 444 kérdésére Gulyás elmondta, hogy minden kutatás végeredményét nyilvánosságra fogják hozni, de addig is, hogy egyes vakcinánál több mint félmillió, másnál egymillió oltás után az mondható el, hogy a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb.

Gulyás egyet akar hangsúlyozni a futball-Eb-vel kapcsolatban: június közepén lesz az Eb, a magyar kormány május végéig mindenkit be tud oltani, így elvileg beoltott társadalom lesz a magyar.

A minimálbér adómentesítését javasolta az MSZP, Gulyás erre politikai álszentségről beszélt. Szerinte Gyurcsány alatt csődbe vitték az országot, a minimálbért 23 ezer forinttal emelték. Ehhez képest a Fidesz több mint 100 ezer forinttal emelte meg. Mindenkinek jobb, ha a minimálbért emeljük, mondta, és hozzátette, ezt nem lehet helyettesíteni adómentességgel.

Egy jó hírt tud mondani Gulyás: akit beoltottak már az első oltással is, azoknak 1 százaléka kapja el a vírust, és a tünetek is lényegesen enyhébbek. Ha meglesznek az egységes adatok, majd nyilvánosságra hozzák őket.

A cél az, hogy legyenek nyári táborok, de a járványügyi szempontok fogják meghatározni a döntést, mondta Gulyás. Hozzátette, hogy május második felében tudnak döntést hozni, és bíznak benne, hogy „a gyermekek számára felhőtlen lehet a nyár”.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) azt javasolja, hogy legyen nemzeti ünnep, egyben munkaszüneti nap június 19-e, amely napon 1991-ben az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás elmondta, nincs ilyen döntése a kormánynak, de értékelik a kezdeményezést, valóban egy fontos napja a magyar történelemnek.

Gulyás nem válaszolt a kérdésre, hogy mi is kitiltunk-e orosz diplomatákat a csehországi ügy miatt, csak annyit mondott a kérdésre, hogy mind a kormány szintjén, EU-s együttműködés keretében, mind a V4-es házelnöki és a V4-es külügyminiszteri szinten kifejeztük szolidaritásunkat, közös nyilatkozatban biztosítottuk támogatásunkról Csehországot. A témában legfrissebb cikkünket itt tudja elolvasni.

A közérdekű vagyonkezelői alapítványok közfeladatot látnak el, itt nem arról van szó, hogy a köz tulajdona magánba kerülne, a közpénz közpénz marad, mondta Gulyás.

Boszniai orvosok szerint a magas halálozás oka a lélegeztetőgépekre kerülteknél egy rosszabb minőségű kínai lélegeztetőgép lehet. Ezzel kapcsolatban érkezett kérdés: ezekből a konkrét típusból Magyarország mennyit vásárolt, illetve ellenőrzik-e ezeket, vizsgálják-e a megfelelő használatot? Gulyás azt mondta, a megfelelő használat orvosszakmai kérdés. Az állami felelősség: a lélegeztetőgépek megfelelő számban álltak rendelkezésre, azokkal pedig semmi probléma nincs, mondta.

Gulyást megnyugtatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a Pécsi Tudományegyetemen nem álltak le az onkológiai kezelések, az ellátás folyamatos, nem volt fennakadás a sugárterápiákkal sem, a kontrollvizsgálatok is folyamatosak, a konkrét panaszokat pedig azonnal kivizsgálják, mondta a miniszter.

Az RTL Klub kérdése volt, hogy ingyenessé teszik-e a teszteket, mint Ausztriában. Gulyás szerint Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag. Mi hamarosan az összes regisztráltat beoltjuk. Nem a teszt a megoldás, hanem az oltás, mondta.

Gulyás örül, hogy „meghiúsul a kísérlet”, amely az Európai Szuperliga létrehozását célozta. Ez nyilván egy újabb gazdasági kísérlet volt arra, hogy a leggazdagabb klubok elszakadjanak a többitől, mondta a miniszter.

Erről itt írtunk bővebben.

Gulyás elmondta, igyekeznek tartani az oltási menetrendet, de a 4 millió feletti beoltott utáni nyitási részletekről majd Orbán fog beszélni idejében.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Fekete-Győrrel készült Partizán interjúról csak olvasott, az visszaigazolta, amit már korábban gondolt a Momentumról.

Gulyás szerint vissza lehet hozni a régi figurákat, akik a szélsőjobbal is összefogtak, vagy marad a Fidesz–KDNP 2022-ben.

Illetve megemlítette, hogy a kor és a vírus összefüggésében a brit mutáns megjelenése egy új vírust hozott magával. Korábban az idősebb korosztályt érintette, de most már 50 év fölött többen veszélyeztetettek. A védettséget csak az oltás jelenti.

„A vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen kategória”, ezt csak kívánhatjuk egyelőre, mondta Gulyás.

Csak megjósolni lehet, meddig véd egy-egy vakcina, a gyártók szerint hat hónapig biztosan, mondta a miniszter.

Magyarországon december 27-én kezdődött az oltás, júniusra nekik lejár a hat hónap, lehet, hogy utána újra kell oltani az első beoltottakat, ezt még vizsgálják. Ennél jobbat remélnek, mondta Gulyás, de mindenre fel kell készülni, ezért folyamatosan figyelik, meddig véd egy-egy vakcina.

A kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy Magyarországon a magyar felsőoktatás minőségének javítása közös érdek, a magyar helyreállítási tervben a felsőoktatás is nagy súllyal szerepel. A Fudannal a kapcsolat nem új, 2017 óta a Corvinus Egyetem a Fudannal közös kurzust tart. Az egyik legjobb egyetem a világon, bármelyik egyetemet, ami a világ legjobb 50 egyeteme közé tartozik, örömmel látjuk az országban, mondta. Úgy tűnik, a főváros vezetése is olyan, hogy Soros György egyetemén kívül semmilyen más egyetemet nem támogat, de azzal az intézménnyel sem Soros volt a probléma, hanem hogy egy diplomagyár volt, mondta Gulyás.

Érdekesség: Lázár János 2017-ben ezzel kapcsolatban másképp fogalmazott. „Itt mi békében megvoltunk egymás mellett CEU – Fidesz-kormány az elmúlt években, a változás ebben akkor állt be, amikor Soros György egy programot hirdetett arra nézve, hogy Európa határait meg kell nyitni, és évente egymillió bevándorlót kell Európába behívni” – mondta akkor Lázár.

Gulyás szerint a kormány abban bízik, hogy a főváros és Ferencváros is betartja a korábbi megállapodásokat, a diákváros és a Fudan Egyetem pedig azért kerül egyben az ITM-hez, mert így praktikusabb. Tervezésben és előkészítésben vett részt Fürjes Balázs, és az egyetem környezete továbbra is hozzá tartozik.

Elsőként fogják megengedni a határok nyitásakor, hogy a magyar állampolgárok, családok láthassák egymást, utazhassanak a szomszédos országok között, mondta Gulyás. A határok nyitásával egyelőre óvatosnak kell lenni.

A járványnak nincs vége, meg kell hosszabbítani a veszélyhelyeztet, de ez csak az ország cselekvőképességét biztosítja továbbra is, a véghatárideje az őszi ülésszak kezdete utáni 15. nap. De a kormány közben bármikor megszüntetheti a veszélyhelyzetet, ez mindenkinek az érdeke, mondta Gulyás.

Gyors, hatékony és gördülékeny a bértámogatási rendszer, eddig több mint 72 milliárdnyi támogatást ítéltek meg, mondta Gulyás.

A 2021-es költségvetési törvényt módosítani kell, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezetét is benyújtják, mondta Gulyás.

A kormány 6000 milliárd forintos alapot hozott létre a 2021-es költségvetésben, ami a gazdaság újraindítását és munkahelyek létrehozását szolgálja, mondta a miniszter.

A miniszter szerint helyes volt a döntés hogy újranyitották részben az oktatást. Az óvodások 60, míg az alsó tagozatos iskolások 70%-a élt a lehetőséggel, és ez az arány növekszik, mondta.

Jövő heten a 4-4,5 milliós határt is átléphetjük az oltásban, ebből adódik, hogy aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltását, mondta Gulyás. Eddig 4,6 millió fölött van a beoltottak plusz regisztráltak száma.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfó elején elmondta, hogy a következő lépés a nyitásban 3,5 milliós beoltottságnál történik, amit valószínűleg már pénteken elérünk. Amikor megtörténik, a belügyminiszter határozatot hoz, így szombaton végre kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig 11-ig módosul.

  • A Magyar Hírlap értesülése szerint 4 millió oltottnál kinyithatnak az éttermek, vendéglátóhelyek belső terei is, és ott ismét érvénybe lépnek a korábbi maszkviselési szabályok. A lap szerint az éttermek védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak lesznek, ellentétben a szállodákkal, fürdőkkel, kulturális intézményekkel. Helytálló-e ez az értesülés?
  • Miért hosszabbítják meg őszig a veszélyhelyzetet? Mire számítanak szeptemberben, milyen járványügyi helyzetben leszünk?
  • Továbbra is reálisnak gondolják, hogy júniusban telt házas Puskás stadionban engedélyezik a meccseket?
  • Szerdán az operatív törzs tájékoztatóján György István államtitkár arról beszélt, hogy már vannak olyan kistelepülések Magyarországon, ahol gyakorlatilag már minden regisztráltat beoltottak. Pontosan melyek ezek a települések, és az adott településeken ez pontosan mennyi beoltott embert jelent?
  • Sára Botond fővárosi kormánymegbízott hétfői körlevelében pénzt ajánl a budapesti háziorvosokonak a Sinopharm-vakcinával oltásért („Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül”). A kormány jóváhagyásával írta-e ezt? Ha nem, hogyan kommentálja a kormány ezt a lépését?
  • Számos, főleg fővárosi háziorvos szerint a kínai vakcinákra egyre nehezebb jelentkezőt találni. Nem aggódik-e a kormány amiatt, hogy az oltási program lassulásához fog vezetni, ha sokan nem élnek a nekik felajánlott keleti vakcinával?
  • Sokan már az első oltás után néhány nappal megkapják a védettségi igazolványt, amikor a védettség még ki sem alakul. Nem kell-e attól tartani, hogy ez hamis biztonságérzetet teremt az éri, és ezzel növeli a harmadik hullám elhúzódásának kockázatát?
  • Miért nem lehetett az általános iskolai alsós osztályokban fenntartani a távoktatás lehetőségét vagy engedélyezni a hibrid oktatást?
  • Ha elfogadják a T/15710 számú törvényjavaslatot, akkor első körben közel három tucat közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kezdheti meg a működését. A kormány szándékai szerint várható-e a 2022-es választásokig még több ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozása? A kormány számítása szerint összesen mekkora közvagyon kerül így állami tulajdonból alapítványi tulajdonba? Mit szól a kormány ahhoz az értelmezéshez, hogy a vagyonkezelő alapítványok felállításával Orbán Viktor megkezdte egy párhuzamos állam kiépítését egy esetleges választási vereség esetére?

Egy évvel a szoros küzdelmet ígérő választások előtt a kormány tetemes közvagyont szervez ki, például alapítványokba az állam alól. A cél a NER életben tartása lehet arra az esetre, ha Orbán Viktor veszítene 2022-ben. De bárhogy is alakul, ennyi volt? A következő kormányoknak nincs többé beleszólásuk a felsőoktatásba? És mi van a most átcsoportosított több száz értékes állami ingatlannal, azokkal mostantól örökké a Fidesz káderei rendelkezhetnek?

Minderről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, és a kormányt is kérdezzük ezekről a csütörtöki kormányinfón.

A közlönyben olvasható szöveg alapján a kormány Palkovics Lászlót – aki most a hangzatos és végeláthatatlanul hosszú, a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos címet is viseli – bízza meg, hogy vagy ő, vagy egy általa kijelölt személy írjon alá a Fudan Egyetemmel stratégiai megállapodást.

Két hete derült ki, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát, aminek azóta a helyszínéről is elég sokat vitázik a főváros és a kormány. A Direkt 36 azt írta korábban, hogy a gigaberuházás kizárólagosan kínai projektként valósítható meg, a jogi szabályozást illetően pedig szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!