821 milliós állami támogatással indul Magyarországon a Fudan Egyetem első nem Kínában található kampusza

2021. január 01. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Legfeljebb 821,492 millió forintos állami támogatást kap a Magyarországra érkező kínai Fudan Egyetem – írja 2020 utolsó Magyar Közlönyére hivatkozva a Menedzsment Fórum.

A közlöny szerint a kormány „egyetért a Fudan Egyetem elhelyezéséhez és a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló SA.50768 számú Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról szóló 2018. évi XLIX. törvény 1. melléklet 4. pontjában meghatározott létesítményfejlesztés megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának – legfeljebb a független szakértő által meghatározott forgalmi értéken, per-, teher- és igénymentesen – az állam javára történő megszerzésével.”

Azt még nem tudni, hogy melyik ingatlant kapják meg, de a pontos összeg értéke alapján lehet, hogy már kiválasztották. Ez a pénz a 2021-es költségvetésből megy majd.

A Fudan Egyetem megjelenése sokakat felháborított, főleg azért, mert a kormány támogatja a külföldi egyetem beköltözését, míg a CEU-t elüldözte. A két egyetem egyébként hasonló szakokat indított/indít Budapesten.

A Magyar Hírlap szerint a kampusz 2024-ben nyithatja majd meg kapuit, valószínűleg gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi és műszaki képzésekkel. Öt-hat ezres hallgatószámmal és 500 fős tanári karral indulhat majd.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom