A Telex kérdései a csütörtöki kormányinfóra

2021. április 22. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Magyar Hírlap értesülése szerint 4 millió oltottnál kinyithatnak az éttermek, vendéglátóhelyek belső terei is, és ott ismét érvénybe lépnek a korábbi maszkviselési szabályok. A lap szerint az éttermek védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak lesznek, ellentétben a szállodákkal, fürdőkkel, kulturális intézményekkel. Helytálló-e ez az értesülés?
  • Miért hosszabbítják meg őszig a veszélyhelyzetet? Mire számítanak szeptemberben, milyen járványügyi helyzetben leszünk?
  • Továbbra is reálisnak gondolják, hogy júniusban telt házas Puskás stadionban engedélyezik a meccseket?
  • Szerdán az operatív törzs tájékoztatóján György István államtitkár arról beszélt, hogy már vannak olyan kistelepülések Magyarországon, ahol gyakorlatilag már minden regisztráltat beoltottak. Pontosan melyek ezek a települések, és az adott településeken ez pontosan mennyi beoltott embert jelent?
  • Sára Botond fővárosi kormánymegbízott hétfői körlevelében pénzt ajánl a budapesti háziorvosokonak a Sinopharm-vakcinával oltásért („Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül”). A kormány jóváhagyásával írta-e ezt? Ha nem, hogyan kommentálja a kormány ezt a lépését?
  • Számos, főleg fővárosi háziorvos szerint a kínai vakcinákra egyre nehezebb jelentkezőt találni. Nem aggódik-e a kormány amiatt, hogy az oltási program lassulásához fog vezetni, ha sokan nem élnek a nekik felajánlott keleti vakcinával?
  • Sokan már az első oltás után néhány nappal megkapják a védettségi igazolványt, amikor a védettség még ki sem alakul. Nem kell-e attól tartani, hogy ez hamis biztonságérzetet teremt az éri, és ezzel növeli a harmadik hullám elhúzódásának kockázatát?
  • Miért nem lehetett az általános iskolai alsós osztályokban fenntartani a távoktatás lehetőségét vagy engedélyezni a hibrid oktatást?
  • Ha elfogadják a T/15710 számú törvényjavaslatot, akkor első körben közel három tucat közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kezdheti meg a működését. A kormány szándékai szerint várható-e a 2022-es választásokig még több ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozása? A kormány számítása szerint összesen mekkora közvagyon kerül így állami tulajdonból alapítványi tulajdonba? Mit szól a kormány ahhoz az értelmezéshez, hogy a vagyonkezelő alapítványok felállításával Orbán Viktor megkezdte egy párhuzamos állam kiépítését egy esetleges választási vereség esetére?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!