CÖF: Legyen nemzeti ünnep az utolsó szovjet katona távozásának napja

2021. április 20. – 17:21

frissítve

CÖF: Legyen nemzeti ünnep az utolsó szovjet katona távozásának napja
Szovjet T–64 harckocsioszlop a kivonuláskor – Fotó: Miroslav Luzetsky / RIA Novosti archive

Másolás

Vágólapra másolva

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) azt javasolja, hogy legyen nemzeti ünnep, egyben munkaszüneti nap június 19-e, amely napon 1991-ben az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

Fricz Tamás politológus, a CÖF kurátora a civil szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt mondta: június 19-e jelentősége „történelmünk két fénylő napjához”, március 15-éhez és október 23-ához mérhető.

„Június 19. olyan nemzeti ünnep lehet, amely nemcsak ideiglenesen kivívott, hanem tartósan megszerzett, máig élő függetlenségünk és szabadságunk szimbóluma lehet”

– hangoztatta.

Kijelentette: ezt a szuverenitást újra és újra támadás érheti „a legkülönfélébb geopolitikai és globális irányokból”, ezért a védelme „elemi kötelességünk”.

Június 19-e most sem közönséges nap. Az Országgyűlés 2001. május 8-án törvényben tette nemzeti emléknappá, egyúttal június utolsó szombatját a magyar szabadság napjává nyilvánította.

Demszky Gábor főpolgármestersége alatt, 1991-től kezdődően hosszú évekig a Budapesti Búcsú elnevezésű rendezvénysorozattal emlékeztek a szovjet csapatok kivonulására. Ilyenkor a közterületeken kulturális fesztivált, szabadtéri előadásokat, utcaszínházi műsorokat, komolyzenei koncerteket tartottak. A Budapesti Búcsú az elmúlt időszakban kikopott a szokásból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!