Fekete-Győr nemcsak Mesterházyba, de az MSZP-s Tóth Csabába is újból beleszállt

2021. április 16. – 19:01

frissítve

Fekete-Győr nemcsak Mesterházyba, de az MSZP-s Tóth Csabába is újból beleszállt
A Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint lesz online előválasztás, de azt sajnálná, ha például Zuglóban az MSZP-s Tóth Csaba nyerne azon Fotó: Partizán Youtube-csatorna

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Partizán vágatlan és szerkesztett interjúja a Momentum elnök-miniszterelnök-jelöltjével.

Ha van 160 millió bevétele a Momentumnak, és a pártnak a transzparencia követelménye kiemelten fontos, akkor a honlapjukon elérhető beszámolóban miért az a legnagyobb, külön nem részletezett tétel (130 millió forint), hogy „politikai tevékenység”? Gulyás Mártonnak adott interjút Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, miniszterelnök-jelöltje, és ilyen kérdést is kapott.

A teljes interjú pénteken lett elérhető a Partizán csatornáin, annak 4 órás, vágatlan verziója, és a „fogyasztóbarátabb” egyórás változat egyaránt. A műsorból kiderül, Fekete-Győr meglepődött, hogy pártja honlapján nem olyan részletes a pénzügyi beszámoló, mint például a NOlimpia-kampány idején volt, és azt mondta, ezzel feladat van. Arra a kérdésre, képes-e az önreflexióra, igennel válaszolt, még azután is, hogy szembesítették néhány elhibázott sajtószereplésével. Fekete-Győr azt nem tagadta, hogy tapasztalatlan közszereplőként sok meggondolatlan kijelentést tett, és voltak olyan mondatai, amelyeket kénytelen volt azóta felülbírálni.

„Az, hogy le kell számolni az elmúlt 30 év minden politikusával, az nyilván egy erősen naiv kijelentés volt. Mert nem minden politikus, aki az elmúlt 30 évben politizált, az bűnös, vagy korrupt vagy értéktelen”

– mondta az ellenzéki szövetségkényszert érintő kérdésre. „Itt nincsen tiszta választás. Itt sérült nyilván az identitás” – mondta az összefogásról, majd pedig hozzátette, hogy az eredeti Momentum-ideológia valóban sérült azzal, hogy be kellett látniuk, hogy nem tud érvényesülni az, hogy az elmúlt 30 év úgy, ahogy van zsákutca, és nincsen szükségük azokra az emberekre, akik ebben részt vettek.

„A választók ezt máshogy gondolták. És nekem politikusként nemcsak az a feladatom, hogy menjek vakon a saját céljaim és szándékaim után, hanem az is, hogy vagy meggyőzzem a választókat, hogy jöjjenek velünk, vagy ha nem jönnek, akkor megnézzem, hol van az arany középút a mi céljaink és a választói akarat között”

– mondta.

Gulyás Márton kérdezte Fekete-Győr Andrást Fotó: Partizán Youtube-csatornája
Gulyás Márton kérdezte Fekete-Győr Andrást Fotó: Partizán Youtube-csatornája

Gulyás Márton kérdésére ugyanakkor, hogy ilyen alapon mi a garancia arra, hogy 2022-őt követően a Momentum nem lép mondjuk koalícióra a Fidesszel, a pártelnök azt mondta: a Momentum nem a kormány ellenzéke, hanem rendszerellenzék, és ennek a rendszernek a képviselői nem lehetnek politikai partnereik. Fekete-Győr szerint a 2010 előtti kormányoknak még „csak” kormányellenzéke lettek volna, viszont azok a pártok, amelyek akkor kormányoztak, „legalább papíron” vallják azokat a demokratikus alapértékeket, amelyek a Momentum számára fontosak.

A Fidesszel semmiféle közösséget nem tudna vállalni, abban pedig egyáltalán nem biztos, hogy lesz olyan, hogy posztorbáni Fidesz.

Bár még meg sem jelent a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel a Partizán által készített interjú, nagy port kavart annak előzetese, hiszen a miniszterelnök-jelölt a felvetésre, hogy ő korábban azt állította: MSZP = Fidesz, az interjú során úgy reagált: „Mesterházy Attila = Fidesz”. Itt Gulyás Márton műsorvezető visszakérdezett, hogy úgy érti-e, Mesterházy a Fidesz vamzere-e az MSZP-ben, amire a Momentum vezetője azt mondta: Mesterházynak ma már közel sincs akkora szerepe, mint korábban. De hogy vamzer volt-e:

„hát az elmondások szerint igen”.

A bővebb verzióból az is kiderül, Fekete-Győr arra gondolt, sokan neki az MSZP egykori elnökét, jelenlegi képviselőjét Rogán Antal kabinetminiszter egyfajta üzleti partnereként festették le. Azzal pedig „abszolút” egyetértett, hogy „no-go”, hogy Mesterházy a közös ellenzéki listán legyen.

Az interjúban ugyanakkor hasonlóképpen nyilatkozott Tóth Csaba, zuglói MSZP-s képviselőről is, akivel szemben súlyos korrupciós aggályai vannak, ezért is döntött úgy a Momentum, hogy Hadházy Ákost indítják vele szemben az előválasztáson. A kérdésre, hogy ha mégis Tóth nyeri az előválasztást Zuglóban, akkor azok tisztázzák majd ezek alól a gyanúk alól, Fekete-Győr azt mondta:

„akkor így döntöttek a választók. Azt nagyon-nagyon-nagyon fogom sajnálni, és személy szerint mindent meg is fogok tenni azért, hogy ne így döntsenek. És az a kormány, amit én fogok vezetni miniszterelnökként, nem fogja tolerálni azt, hogy akár Budapesten, akár bármely más magyar városban ilyen maffiák fölözzék le az emberek pénzét”.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje ismét ígéretet tett arra, hogy kormányváltás esetén, az ő programja szerint létrehozzák a korrupcióellenes ügyészséget, amely az államigazgatás minden szintjén vizsgálódhat majd, így Tóth Csaba vélt vagy valós ügyeit is kivizsgálják, és amennyiben a vádak megalapozottak, eljárás indul majd a szocialista politikus ellen.

A korrupcióellenes programjáról szólva a Momentum jelöltje azt mondta, reális az ígéretük, miszerint Mészáros Lőrinc cégcsoportjának munkavállalóit és beszállítóit nem fogja retorzió érni akkor sem, amikor lezárják a közpénzcsapot, hiszen ennek a gigantikus céghálónak számos olyan része van, amely zavartalanul működhet majd, csak

„egy más tulajdonosi szerkezetben”.

Hogy jogilag pontosan milyen tervek vannak, arra Fekete-Győr nem adott pontos választ, ugyanakkor az ilyen típusú, adott esetben visszatetsző lebegtetést firtató kérdésre azt mondta, a Momentum 25 pontos csomagban fogalmazta meg egy új kormány céljait, és noha tény, ezekhez pontos törvényjavaslatokat nem csatoltak, elképzeléseik világosak, a következő időszakban pedig kidolgozzák a részleteket is. Az úgynevezett „felcsúti perről”, és az ahhoz tartozó, botrányt kiváltó kijelentéséről Fekete-Győr azt mondta, ő nem bíró, hanem politikus, nem az ő feladata, és szándékában sem áll ítéletet hozni:

„én azt tudom mondani, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy azokat a féregségeket, amiket elkövettek az elmúlt tíz évben, azokat kivizsgáljuk, és bíróság elé vigyük.”

Végül Fekete-Győr valóban kimondta, hogy ha nincs online előválasztás, „akkor benne van a pakliban”, hogy nem is veszünk részt rajta, ám a teljes adásban már az is szerepelt, hogy a Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint szinte kizárt, annyira minimális az esélye, hogy ne legyen online előválasztás, aminek 2021-ben minden feltétele adott. Arról is beszélt, hogy a jelenleg legnépszerűbb jelöltnek mért Jakab Péter erőssége az, hogy mindenkinél erősebben üti Orbán Viktort, míg az övé az, hogy van programja, és mindenki számára világos, mi következik a kormányváltás után, ha Fekete-Győr Andrásnak hívják a miniszterelnököt. Az ellenzéki együttműködésről pedig Fekete-Győr úgy fogalmazott, hogy egy adott ügy érdekében fogott össze hat párt, de hogy hosszú távon egy politikai tömbbé váljanak, vagy végleg egyesüljenek, azt nehezen tudná elképzelni.

A Momentum vezetője a Mesterházyt és előválasztást érintő kijelentései nyomán egyébként már csütörtökök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorába ment elmagyarázni szavait. Ott azzal kezdte: a magyar szocialista pártról a négyórás interjúból körülbelül két percig volt szó, „nem azért, mert a Magyar Szocialista Párt nem fontos, hanem azért, mert vannak nyilvánvalóan fontosabb dolgok is az életben (...) A Magyar Szocialista Párt a Momentumnak a szövetségese, mi együtt indítunk ezen a választáson, mi közös jelölteket állítunk, és közös kormányzásra készülünk” – mondta. A kérdésre, hogy meg akarják-e mondani az MSZP-nek, hogy kiket indítson a választáson, úgy felelt, hogy nem.

„Én nagyon örülök annak, hogy Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes vezetésével van két, egyébként integratív és együttműködni képes vezetője a Magyar Szocialista Pártnak. Na most én miniszterelnök-jelöltként úgy látom, hogy a kihívás előttünk az sokkal inkább a 2022-es közös kormányzás, sem mint a következő féléves kampány”

– mondta. A kérdésre, hogy van-e bizonyítéka Mesterházy Attila ellen, úgy fogalmazott, „nekem közvetlen bizonyítékom nincsen,” majd azt elevenítette fel, hogy az MSZP-s Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tavaly ősszel azt mondta, Mesterházy nem a kormányváltásért dolgozik. Itt a műsorvezető emlékeztette Fekete-Győrt, Tüttő azt akkor mondta, mikor a párt tisztújítás előtt állt, Mesterházy pedig maga is ambicionálta annak vezetését. Ezt a Momentum elnöke elismerte, de azért azt mondta: „én adok Tüttő Kata véleményére”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!