Jakab Péter az élre került, most ő a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Legfontosabb

2021. március 22. – 07:03

frissítve

Jakab Péter az élre került, most ő a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt
Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én. Középen Bősz Anett (Liberálisok, j5), Jávor Benedek (Párbeszéd, j6), Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc felesége (j7), Donáth Anna (Momentum, j8), Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő (j9), Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő (j10) – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Jakab Péter Jobbik-elnököt az előválasztást tervező ellenzéki szavazók 30%-a látná szívesen most miniszterelnök-jelöltként – derül ki a Závecz Reserach eddig nem nyilvános márciusi felmérésből.
  • A második a DK-s Dobrev Klára, aki ugyanakkor még nem jelentette be indulását.
  • Karácsony Gergely főpolgármester lebegteti, hogy beszáll-e a küzdelembe, most ugyanannyian támogatják, mint Fekete-Győr András Momentum-elnököt, akinek az ellenzéken belüli népszerűsége némileg erősödni látszik az elmúlt hetek kampánya után.
  • A bizonytalanok között viszont Karácsonynak látszik a legtöbb tartaléka.
  • Ez a kutatás csak pillanatfelvétel, nem jósolja az előválasztás eredményét. Viszont már most látszik, hogy nem lefutott a verseny. Számok és következtetések.

Bár az őszre tervezett ellenzéki előválasztás pontos szabályait még nem hirdették ki a szervező pártok, és még messze nem egyértelmű a jelöltek névsora, a kampány már megindult egy ideje az ellenzéki térfélen. Tagadhatatlanul az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki lesz a hat párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje, egyben közös listájának vezetője.

A korábbi, főleg tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták – az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül –, ehhez képest számít meglepőnek, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt. A Závecz Reserach legutóbbi pártpreferencia-mérései már nyilvánosságra kerültek, az egyes miniszterelnök-jelöltek állásáról azonban csak most jutott adatokhoz a Telex.

Fontos megjegyezni, hogy hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be miniszterelnök-jelölti ambícióját, de mivel a háttérinformációk alapján Karácsony Gergely és Dobrev Klára indulása is egyre valószínűbb, így nem véletlenül kerültek bele ők is a kutatásba. A március 1. és 11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés szerint a hat ellenzéki párt szavazói között – akik tervezik a részvételt az előválasztáson – jelenleg az alábbi sorrend alakult ki. A kérdés úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”

  • Jakab Péter (Jobbik) 30%
  • Dobrev Klára (DK) 28%
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%
  • A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Jelenleg a fenti, ellenzéki szavazók közötti sorrend az igazán releváns, ugyanis az ellenzéki előválasztáson nagy eséllyel a hat párt szimpatizánsai vesznek részt a legnagyobb arányban. Ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, és itt Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend:

  • Jakab Péter (Jobbik) 19%
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%
  • Fekete-Győr András (Momentum) 9%
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%
  • A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Az előbbi adatsorokból az alábbi dolgokra következtethetünk:

1. A miniszterelnök-jelölti népszerűség elválik a pártszimpátiától

Mint látható az adatokból, a jelöltek pártállása nem teljesen fedi a pártjaik népszerűségi sorrendjét. Az eddigi kutatások alapján jó ideje a DK számít a legnépszerűbb ellenzéki pártnak, mégis, a jobbikos Jakab Péter megelőzi Dobrev Klárát. Karácsony Gergely népszerűsége még inkább elválik a pártjáétól, hiszen a főpolgármester messze nem csak a párbeszédes szimpatizánsokra számíthat ebben a küzdelemben.

2. Jakabnak nagyon bejött a korán indított kampány

A számokból az is látszik, hogy akik teljes erővel kampányolnak, láthatóan erősödnek. Leginkább Jakab Péternek jött be a korai bejelentése a miniszterelnök-jelöltségről (itt olvashatja a vele készült interjúnkat), és már a Telex lájkbajnokságában mutatott eredményessége is jelezte, hogy a választók jól rezonálnak a parizeres, illetve fideszes luxust szidalmazó posztjaira. A mostani adatok alapján már nem csak a Jobbik szavazói tudják elképzelni őt miniszterelnök-jelöltnek: az ellenzékiek közel harmada most rá szavazna az előválasztáson. A másik nagy kampányoló Fekete-Győr András, akinek annyiban bejött az elmúlt hetek hangos kampánya és programhirdetése, hogy most ugyanannyi ellenzéki szavazó voksát kapná, mint Karácsony Gergely.

Jakab Péter egy március eleji vele készült interjúnk közben – Fotó: Huszti István / Telex
Jakab Péter egy március eleji vele készült interjúnk közben – Fotó: Huszti István / Telex

3. Karácsonynak a bizonytalanok között van sok tartaléka

A főpolgármester ugyan a harmadik helyre szorult az ellenzéki szavazók körében, ám a másik adatsornak annál inkább örülhet. A kutatásból ugyanis kiderül, hogy Karácsony a bizonytalanoknál megelőzi a versenytársait, és ott erősebbek a számai: ezért holtversenyben ott második, pár százalékponttal lemaradva Jakabtól. Ez a teljes ellenzék számára azért fontos szempont, mert a leendő közös miniszterelnök-jelöltnek nyilvánvalóan nemcsak az ellenzéki, hanem a bizonytalan szavazókat is meg kell tudnia szólítania.

4. Jakab és Dobrev hívei a legeltökéltebbek

Jelenleg a Jobbik és a DK a két legerősebb ellenzéki párt, és láthatóan Jakab és Dobrev hívei a legeltökéltebbek: ők ketten messze megelőzik most a többieket. Ezt azért nem árt külön tudatosítani, mert az előválasztás nemcsak a jelölti népszerűségről szól, hanem a mozgósítási képességről. Vagyis annak a jelöltnek nyilvánvalóan nagyobb esélye van győzni, akinek a hívei nemcsak sokan vannak, hanem mind biztosan el is mennek szavazni. Így aztán a fenti sorrendek messze nem tekinthetők biztos előválasztási előrejelzésnek – csak azt állapíthatjuk meg, hogy most Jakab, illetve Dobrev szavazói tervezik a legeltökéltebben az előválasztási részvételt.

5. Fekete-Győr zárkózik a dobogóra

Szintén érdemes külön felfigyelni a Momentum elnökére, aki éppen egy hónapja, február végén jelentette be indulását, azóta pedig felcsúti pertől a jobboldali propagandisták megregulázásán át a Magyarország-részvényekig sok mindent ígért. (Interjút is készítettünk vele, itt olvashatja.) Fekete-Győr ezzel azt biztosan elérte, hogy az ellenzéken belüli népszerűsége elszakadt Márki-Zay Péterétől, és a Momentum elnöke célba vette a dobogót. A bizonytalanoknál viszont Fekete-Győr el van maradva a dobogós hármastól. A miniszterelnök-jelöltként eddig halványabban kampányoló Márki-Zay Péter adataiból az látszik, hogy párttámogatás nélkül aligha tud majd labdába rúgni az előválasztáson.

Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével 2020. november 12-én, a budapesti Kossuth téren, a párt és a politikusok együttműködésének bejelentésekor – Fotó: Bődey János / Telex
Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével 2020. november 12-én, a budapesti Kossuth téren, a párt és a politikusok együttműködésének bejelentésekor – Fotó: Bődey János / Telex

Fontos hangsúlyozni, hogy még hosszú hónapok vannak az előválasztásig (amelynek időpontja és lebonyolítása nyilvánvalóan a járványhelyzettől is függ), és addig még az új jelöltek belépése, illetve a már kampányoló jelöltek esetleges ballépése alapvetően megváltoztathatja ezt a sorrendet. Annyi azonban kijelenthető, hogy az ellenzéki oldalon jelenleg nincs toronymagas esélyes a közös miniszterelnök-jelölti posztra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!