Fekete-Győr: A választások után elindul a Felcsúti Per, Mészáros napokon belül előzetesben lesz

2021. február 28. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum vasárnap bemutatta 2022-es programjának a mostani rendszer lebontására irányuló részét, ami Új Magyarország terv névre hallgat. Fekete-Győr András keményen nekiment a NER-nek, elszámoltatást és átláthatóbb országot ígért, valamint azt mondta, ha az ellenzék nyer, „Magyarország többé nem lesz következmények nélküli ország”. A miniszterelnök-jelölt mellett Szigeti Flóra jogász, V. kerületi önkormányzati képviselő és Ilyés Márton közgazdász mutatta be a programot, amelyet „szakértőkkel dolgoztak ki”.

A párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje azzal kezdte a beszédét, hogy meghallotta a kétkedők hangját is, azokét, akik attól félnek, hogy nem lehet egy kormányváltással megszabadítani az országot a Fidesztől, hiszen a párt már túlságosan bebetonozta magát.

Szerinte viszont a Momentum programja alkalmas arra, hogy felelősségre vonja azokat, akik a mostani rezsim révén gazdagodtak meg a közvagyonból, és új jogállamot építsen.

A pártelnök azt mondta, a Momentum programját lerakják az ellenzéki összefogás asztalára, de minden elemet most nem árulnak el, mert mint mondja, nem engedhetik, hogy „a Fidesz-maffia” előre felkészüljön rá, hogyan fogják őket felelősségre vonni. Az új rendszer a Momentum elnöke szerint a magyarok számára kiszámíthatóságot fog hozni.

Szigeti Flóra, Fekete-Győr András és Ilyés Márton. Fotó: Momentum
Szigeti Flóra, Fekete-Győr András és Ilyés Márton. Fotó: Momentum

Fekete-Győr arról beszélt az elmúlt évtizedben zajlott a magyar történelem legnagyobb országrablása, és a fideszesek arra készülnek, hogy külföldre menekülnek a választások után a vagyonukkal együtt. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen arra számít, hogy Vlagyimir Putyin a fekete-tengeri palotájában bújtatja majd a kormányváltás után, ezért fogadta be a Mecedóniából menekülő Gruevszkit is.

A bemutatón az hangzott el, hogy az általuk remélt kormányváltás utáni első 3, 30 és 300 napra is megvan már a tervük.

Eszerint 2022-ben nem lesz elég a lassú átmenet, az első 3 napban meg kell tenni a legfontosabb lépéseket, hogy Orbánék ne tudjanak lelépni az országból, ne tudják eltüntetni a bizonyítékokat, kimenekíteni a vagyonokat. Fekete-Győr szerint a győzelem másnapjától az utcára kell vonulni, és ezzel nyomást gyakorolni a köztársasági elnökre, hogy kérje fel a győztest kormányalakításra, és nem szabad hosszan alkudozni a koalíción.

Fekete-Győr szerint a választások után Mészáros Lőrinc napokon belül előzetes letartóztatásba kerülhet, arról, hogy ez lehetséges, több bűnügyi szakértő is biztosította a Momentum elnökét.

A miniszterelnök-aspiráns azt is mondta, rögtön csatlakozni fognak az Európai Ügyészséghez a kormányváltás után, megálljt parancsolnak annak, hogy az utolsó pillanatban a közpénzből gazdagodók lepapírozzák a vagyonmentést, szerződéseket hosszabbítsanak, és nem engedik majd, hogy az „oligarchák, strómanok” magánrepülőn távozzanak az országból. Állami hirdetésstopot is el akarna rendelni a Momentum, hogy „egyetlen forint se jusson a Fidesz által elfoglalt médiumokhoz”.

Fekete-Győr azt mondta, jogállami eszközökkel fogják elítélni a tolvaj fideszeseket, ennek a műveletnek a munkacíme „Felcsúti Per”.

Az első 30 napban azt akarják elérni, hogy a Fidesz-káderek ne akadályozzák a kormányváltást, ebbe a nyilvánosságot is be tervezik vonni. Sziget Flóra a jogállamisághoz kapcsolódó lépésekről azt mondta, eltávolítják a politikai helytartókat az állami pozíciókból (de ez a szakmai apparátus 1 százalékát sem érinti szerinte).

Nyilvánosságra akarják hozni a döntések mögötti hatástanulmányokat, a kormányülések jegyzőkönyveit, gondoskodni fognak róla, hogy az állami intézmények válaszoljanak a nekik feltett kérdésekre hogy átláthatóbb legyen az irányítás. A program szerint kiemelt védelmet fognak kapni a közérdekű bejelentők, hogy az emberek merjenek szólni, ha közpénzlopást tapasztalnak. Korrupcióellenes ügyészséget is létre akarnak hozni, és vádalkukkal arra motiválni a korrupt politikusokat, hogy adják fel nagyobb halnak minősülő társaikat. A Momentum szerint a közalapítványok a fideszes vagyonmentés eszközei, ezért az ezekben található vagyont közvagyonná fogják minősíteni.

Ilyés Márton arról is beszélt, büntethetővé teszik a vagyonbevallási hibákat, újranyitják a közbeszerzési aktákat, és ahol megtalálják a korábban szakértők segítségével azonosított lopási mintákat, ott megindítják a jogi eljárásokat. A legszimbolikusabb ügyekben parlamenti vizsgálóbizottságok is felállnának, és nyilvános közmeghallgatásokat szeretne a Momentum.

Az, hogy a Momentum programjából mennyi kerül végül át a közös programba, egyelőre kérdéses, és minden bizonnyal azon is múlik, hogyan szerepel majd Fekete-Győr András (illetve a párt többi jelöltje) az előválsztáson, ami most már biztosan lesz. A legutóbbi mérések szerint jelen pillanatban nem tartozik a legesélyesebb jelöltek közé, de maga a szavazás csak augusztus közepén indul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!