Medián: Népszerű az előválasztás gondolata, Karácsony a favorit az ellenzéki szavazók között

2021. február 24. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Népszerű az előválasztás gondolata az ellenzéki szavazók körében, és Karácsony Gergelyt látnák a legtöbben szívesen közös miniszterelnök-jelöltnek – derül ki a Medián kutatásából, amiről a Hvg360 számolt be.

A február 17–22. között 1000 fős országos reprezentatív mintán elvégzett telefonos felmérés eredménye szerint a szavazókorú népesség több mint fele, a kormányváltásban érdekelt szavazók közel kétharmada hallott az előválasztás intézményéről, az utóbbiak jelentős többsége hasznosnak is tartja. A Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatói mintegy négyötöd arányban támogatják, de

még a kevésbé lelkes Jobbik-szavazók kétharmada is azt mondta, hasznos lenne az előválasztás az alkalmas jelölt kiválasztására.

Amikor öt potenciális miniszterelnök-jelölt közül kellett választani, a megkérdezettek több mint háromnegyede talált magának megfelelőt. 38 százalék második legalkalmasabb jelöltet is tudott mondani. Az eddig megnevezett vagy feltételezett miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely a legnépszerűbb (39 százalék), utána következik Jakab Péter (32 százalék) és Dobrev Klára (25 százalék). A nemrég bejelentkezett Fekete-Győr András a mérés szerint jelenleg a sereghajtó 10 százalékos támogatottsággal, előtte áll Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (22 százalék).

Az elutasítottságot is mérte a Medián, vagyis azt, hogy hány százalék mondja, hogy az adott jelöltre semmiképpen nem szavazna. Ez azért is érdekes, mert nagyjából biztosra vehető, hogy a jelöltek komoly negatív kampányra számíthatnak a mostani kormánypártok részéről.

Ezt a listát Dobrev Klára vezeti 39 százalékkal, a legkevésbé elutasított jelölt pedig Márki-Zay Péter (rá csak 8 százalék nem szavazna semmiképp).

Karácsony, Fekete-Győr és Jakab egymás mellett végzett ebben az összehasonlításban (15, 17 és 16 százalék nem választaná őket).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!