Gulyás: Szombaton kinyithatnak a teraszok, a kijárási korlátozás este 11-re módosul

2021. április 22. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken valószínűleg elérjük a 3,5 millió beoltottat, így szombaton végre kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig 11-ig módosul, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Arról is beszélt, jövő heten a 4-4,5 milliós határt is átléphetjük az oltásban, és aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltását. Gulyás szerint az óvodák, iskolák nyitása jó ötlet volt. A kormány abban bízik, a főváros és Ferencváros is betartja a korábbi megállapodásokat, a diákváros és a Fudan Egyetem pedig azért kerül egyben az ITM-hez, mert így praktikusabb. A Telex kérdéseit csak szelektíven válaszolták meg. A csütörtöki kormányinfót követtük percről percre.

A kormány törvényjavaslatot nyújtott be a veszélyhelyzet meghosszabbításáról kedden este: a pontos időpont a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni tizenötödik nap. A javaslat indoklásában azt írták, hogy „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés”. Azt is írják, hogy a védekezéshez „gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség”, a járvány elmúlt egy éve pedig „bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat”.

A veszélyhelyzetet legutóbb február 22-én hosszabbították meg. Az ellenzék szerint a kormány visszaélt a felhatalmazással, míg a kormánypártok azzal vágtak vissza, hogy a baloldalra nem lehet számítani a járványkezelésben. A legfontosabb tudnivalókat a rendkívüli jogrendről ebben a cikkünkben szedtük össze, az egészségügyi vonatkozásaira külön kitértünk.

Erről is kérdezzük a kormányt a csütörtöki kormányinfón.

Kedd reggel több budapesti háziorvostól érkezett jelzés a Telexhez, hogy oltási kampányt indítana a kormány a kínai Sinopharm-vakcinával. Hétfő délután kapták a levelet, amely szerint keddig fel kell mérniük, hány embert tudnak a praxisukban beoltani vagy oltópontra irányítani. A Sinopharm-oltásért már pénzt is felajánlottak ebben a hétfői levélben – a nem sokkal később érkezett, Pfizer-vakcinás oltásról szólóban ilyen ösztönző nem szerepel. Minderről szerdán Müller Cecília az operatív törzsön röviden azt mondta, ha egy háziorvos ünnepnapokon, szabadnapokon is olt, akkor díjazást kap, vakcinatípustól függetlenül.

Erről is kérdezzük a kormányt a csütörtöki kormányinfón.

A budapesti vendéglátóhelyek már készülnek a nyitásra, aminek következő lépcsőfoka Orbán Viktor korábbi bejelentése alapján 3,5 millió beoltottnál lesz: ekkor megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, teraszdíjat pedig ezért nem kell fizetniük. A miniszterelnök szerdára vagy csütörtökre becsülte a 3,5 millió beoltottat, de ahogy szerdai cikkünkben írtuk, az előző napon beadott oltások mennyisége alapján egyre inkább mínuszban vagyunk a tervhez képest a múlt héten beadott sok oltás ellenére, így valójában jelenleg kisebb csoda kéne ahhoz, hogy csütörtökre összejönne a terasznyitás.

Ezt mondta legalábbis Müller Cecília a szerdai operatív törzsön. Azt is mondta, nem egyforma arányban lesznek ezek elérhetők, hanem az „igényeknek megfelelően”. A Magyarországon elérhető vakcinákról ebben a cikkünkben szedtük össze minden fontos információt.

„A legnagyobb kihívás most, hogy az orvosok és a nővérek – miután egy éve folyamatos készültségi állapotban vannak – elfáradtak, főleg lelkileg” – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek. Kásler szerint az egészségügyi dolgozók munkájukat továbbra is kitartással végzik, az egészségügyi rendszer pedig összességében bírja a terhelést. „Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el” – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy a vírus reprodukciós rátája novemberben 0,71 százalék volt, a brit mutáns elterjedésével felment 1,34-re, mostanra sikerült visszaszorítani 0,7 környékére. Kásler szerint ebben benne van a március 8-i szigorítások és az oltások hatása is.

  • Napi új fertőzöttek száma: 3607 (az előző napihoz képest: +1080)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 214 (az előző napihoz képest: +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 7507 (az előző naphoz képest: -590)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 876 (az előző napihoz képest: -49)
  • Napi mintavételek száma: 26 406 (az előző napihoz képest: +3971)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 419 450 (az előző napihoz képest: +55 854)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 453 300 (az előző napihoz képest: +28 176)

A csütörtöki adatokról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!