Már pénzzel ösztönöznék a fővárosi háziorvosokat, hogy kínai vakcinával oltsanak

Legfontosabb

2021. április 20. – 19:38

frissítve

Már pénzzel ösztönöznék a fővárosi háziorvosokat, hogy kínai vakcinával oltsanak
A kínai Sinopharm vakcinája egy háziorvos kezében egy budapesti rendelőben 2021. február 26-án – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel több budapesti háziorvostól érkezett jelzés a Telexhez, hogy oltási kampányt indítana a kormány a kínai Sinopharm-vakcinával. Hétfő délután kapták a levelet, amely szerint keddig fel kell mérniük, hány embert tudnak a praxisukban beoltani vagy oltópontra irányítani. A Sinopharm-oltásért már pénzt is felajánlottak ebben a hétfői levélben – a nem sokkal később érkezett, Pfizer-vakcinás oltásról szólóban ilyen ösztönző nem szerepel. Az is kiderült, hogy embereket egyre nehezebb rávenni a Sinopharmra, és van, aki már bele se vág ebbe, mert nem látja orvosszakmailag indokoltnak.

„SOS le kell adnia az orvosoknak, hogy ki fogadna el Sinopharm-oltást. Felmértük a 60 év alattiak igényeit is, és szinte senki.”

„Kolléganőm orvosa 100 embernyi oltóanyagot kaphatna most a 2000 fő feletti körzetére, de összesen 19 ember kérte.”

„A 60 év alatti korosztályból eddig mindössze 3-an vállalták, hogy azzal oltsák őket.”

Különböző csatornákon több helyről érkeztek ilyen levelek kedd reggel szerkesztőségünkbe budapesti háziorvosoktól, illetve velük dolgozók asszisztensektől, önkéntesektől. Több háziorvossal beszélve megtudtuk, hogy hétfő délután Sára Botond fővárosi kormánymegbízott mint az oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta őket arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba”, amit részben a háziorvosok között osztanak szét a praxisba regisztrált személyek száma alapján. Ennek a szállítmánynak az érkezését egyébként még Szijjártó Péter jelentette be néhány napja.

Nem kérik ingyen

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy az oltásokat a jövő hét elején, április 26–28. között kell beadni. A háziorvosoknak nagyon szűk határidőt adtak arra, hogy felmérjék, a körzetükben hány kínai vakcinára van igény. Kedd délelőtt már vissza is kellett küldeniük egy kitöltött táblázatot arról, hány adagot kérnek a praxisban és hányat oltópontokon beoltani.

A körlevél legérdekesebb része viszont az volt, hogy – háziorvosok elmondása szerint – minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot:

Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül.

Figyelemreméltó, hogy szintén hétfőn, nem sokkal a Sinopharm-levél után még egy oltásos levelet kaptak a háziorvosok, amiben Pfizerrel oltásról tájékoztatták őket. Ebben a levélben már nem szerepel ez a mondat – ebből arra is lehet következtetni, hogy láthatóan csak a kínai vakcina beadásának az ösztönzése fontos. Igaz, az nem derül ki a levélből, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni.

„Hát nagyon kilóg a lóláb, hogy ezt ennyire erőltetni kell”

– reagált erre a lapunk által elért egyik háziorvos. Viszont, Budapesten legalábbis, szinte általános az a tapasztalat, hogy igen, erőltetni kell. Egy budai háziorvos azt mondta: „a mi praxisunk is 2000 fölötti, ez alapján 90 adag vakcinát szignáltak ránk, két napunk lenne ezt eloltani, de egy nap van leadni, hogy mennyit igénylünk. Most 1200-1300 emberrel levelezünk, közülük 40-et sikerült »kikukázni« a kínaira, pedig már a 2000 után születetteknek is megírtuk, hogy jöhetnének”.

Frissítés: A 24.hu-nak válaszolt az operatív törzs, azt írták, nincs olyan, hogy Sinopharm fejpénz. Hozzáfűzték, hogy a lap kérdései valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott. Ezzel viszont az a probléma, hogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek, és a levélben darabszám utáni díjazásról van szó.

A második legnehezebb dolga ezzel van

Szerinte ma már a kínaival van a második legnehezebb dolga az Astra Zeneca oltóanyaga után. „Rá kellene beszélni az embereket, de abban sosem voltam jó. A kínai vakcina elleni érvként emlegetik, hogy nincs európai jóváhagyása, hogy vajon lehet-e majd utazni vele, és nem könnyíti meg a dolgot, hogy európai politikusok is ellentmondóan nyilatkoznak róla, egyik héten ezt mondják, másik héten azt”. Volt, aki azt tette szóvá, hogy ha a futballisták kaphatnak Pfizert, akkor ő miért nem kaphatja a legjobbat.

A háziorvos szerint nyilván ezeket a szempontokat is mérlegelni kell, ugyanakkor ez a hangulat nagyon kontraproduktívvá teszi a folyamatot. „Ha lassul az oltás menete, az előrevetíti, hogy nem lassul a 3. hullám a várt mértékben, sőt, a nyitások után akár jöhet a negyedik hullám is”. Mindenkit megért ugyan, és azt mondja, „békeidőben én is válogatnék”, de szerinte ennek társadalmi szinten súlyos kockázatai vannak.

Háziorvos olt a kínai Sinopharm vakcinájával egy budapesti rendelőben 2021. február 26-án – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Háziorvos olt a kínai Sinopharm vakcinájával egy budapesti rendelőben 2021. február 26-án – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Amikor a kapus felmegy fejelni

„Én ebben a Sinopharm-kampányban nem kívánok részt venni, nem tudom az embereknek azt mondani, hogy ezt ajánlom” – mondja a szintén fővárosi praxissal működő dr. Eörsi Dániel háziorvos. Azt mondja, azért, mert „orvosszakmailag nem nagyon vagyunk meggyőződve az oltóanyag hatékonyságáról”. Szerinte nagy különbség van a mostani és a februári helyzet között. Akkor a Sinopharm vakcináját vészhelyzeti forgatókönyv alapján engedélyezte hazánk. Ez abban a helyzetben igazolható volt, „én is támogattam, hiszen folyamatosan romlottak a járványmutatók, és kevés volt az igazolt hatékonyságú vakcina”.

Ma viszont teljesen más a járványhelyzet és a vakcinaellátottság is, ezért már nem tartható fent továbbra is az az érv, hogy adjuk be, ha nincs is igazolt hatékonysága, mert egy bármilyen oltás is jobb, mint a betegség. Mostanra a járvány „nagyon szépen megy lefelé, és amellett, hogy megfogtuk a járványt, másrészt már van bőven oltóanyag, jön megfelelő mennyiségű igazolt hatékonyságú vakcina”. A rizikónak vélt populáció szerinte 90%-ban át van oltva Magyarországon, „már 1990 után születetteket oltunk, innentől nem értem, miért kellene hazardírozni”.

Eörsi doktor szerint egy futballhasonlat „talán ott fent is” segíthet megérteni a helyzetet:

„kínaival oltani olyan, mint amikor a kapus felmegy fejelni”.

Lehet egy csapat olyan nagy bajban, amikor már ez a kétségbeesettnek tűnő megoldás is jobb a semminél, de ezt azért nem alkalmazzák rutinszerűen a meccs minden pillanatában.

A több háziorvostól származó értesülésünket, miszerint a kínai oltás beadásáért pénzt is adnak, ő is megerősítette.

„Ez is mutatja azt, hogy tisztában vannak azzal, hogy ellenszél van a kínai vakcina vonatkozásában, ezzel együtt meglepő volt, hogy így be merték ezt vállalni, hogy ilyen látványosan nyomják a kínai vakcinát”.

De ez a következménye annak, mondja, hogy a kormányzati körökben annyira bebeszélték magunknak ezt a mantrát, hogy minden az oltottak számán múlik, hogy másra már nem is tudnak gondolni. Szerinte ugyanakkor elkeserítő, hogy aki ezt kitalálta, az úgy gondolt a háziorvosokra, hogy majd egy kis pénzért bármit megcsinálnak.

Még van idő toborozni

Egy belvárosi háziorvos ugyanakkor azt mondja, most még nem lehet megmondani, végül hány embert találnak majd a kínaira. „Az oltásokat jövő hét hétfő-szerda között kell beadni, addig van még időnk embereket toborozni. Ez már az a korosztály, amellyel írásban, emailen tudunk kommunikálni” – mondja a doktornő, aki csak kedd délután kezdte az oltásra regisztráltak megkeresését. Még nagyon kevés válasz jött vissza ahhoz, hogy arányokat tudjon mondani, de azt látja, hogy negatívak is vannak köztük.

A kerületükben egyébként van egy célzott lista, így csak azokat keresik, akik korábban azt jelezték, hogy nekik bármelyik vakcina jó, vagy kifejezetten nevesítették, hogy a Sinopharmot is elfogadják. „Ezen a listán most több mint 400 ember van, de akadhatnak köztük olyanok, akiket korábban már beoltottunk más vakcinával” – válaszolta kérdésünkre, hozzátéve: biztosat majd csak pénteken tud mondani arról, hány embert talál a jövő heti kínai oltásra.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináit tartalmazó dobozok érkeznek egy kormányhivatalba – Fotó: Komka Péter / MTI
A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináit tartalmazó dobozok érkeznek egy kormányhivatalba – Fotó: Komka Péter / MTI

Az, hogy a Sinopharm beadásáért pénz is jár, „fel se tűnt nekem abban a levélben, de akkor most elolvasom pontosabban is”, mondta.

Egy 13. kerületi háziorvos szerint a Sinopharm iránt növekvő elutasítottságnak több összetevője lehet az elmúlt hetekben megjelent híreken túl is. „Van, aki azért, mert ha már ennyit várt, akkor most már kivárja azt a kis időt, amíg a legjobbat megkapja, van, aki azért, mert rendszeresen jár külföldre. És vannak, akik a hírek miatt egyszerűen nem bíznak a kínai oltóanyagban” – sorolja.

A kínai oltás beadásáért felajánlott pénzzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy valójában magának az oltásnak a beadása csak a munkájuk egy kisebb szelete, „időigényesebb az a sok szervezés, amíg eljutunk odáig, és azt nem fizetnék meg most sem, ha végül oltópontra tudnék beszervezni valakit, ahogy nem fizették meg a hétvégére ígért pénzben sem a hétvégi szervezőmunkát, csak azt, ha maga az oltás hétvégén kerül be az EESZT-be”. (Az EESZT az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rövidítése, egy online egészségügyi adatbázis.)

Vidéken elfogadóbbak az emberek

A vidéki háziorvosok benyomásai vegyesebbek a kínai vakcinával, mint az általában a Sinopharmmal szembeni ellenállást érző fővárosiaké. Igaz, egyelőre úgy tűnik, hogy ezt a mostani kampányt kifejezetten csak a fővárosban hirdették meg.

„Én nem kaptam olyan levelet, mint azok a budapesti háziorvos kollégáim, akikkel beszélt” – reagált megkeresésünkre dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, aki maga is egy háziorvosi praxist visz Hajdú-Bihar megyében, Nádudvaron. A szakszervezetnél egyébként, személyes kapcsolatok révén, szintén úgy értesültek, hogy ilyen levelet csak budapesti háziorvosok kaptak, „Dunakeszire már nem ment ilyen”, ahogy az alföldi megyékbe sem.

Szabad Zoltán azt mondta: ha felajánlanák neki a kínai vakcinát, örömmel venné. „Legalábbis 5-6 héttel ezelőtt, amikor legutóbb oltottam vele, úgy vitték, mint a cukrot, majdnem olyan jól fogadták, mint a Pfizert” – mondja. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy nem tudja, most mi a helyzet, hogy a hatásosság kérdésességéről napvilágot látott hírek miatt nem csökkent-e a Sinopharm-oltóanyagba vetett bizalom. Ő egyébként a héten Pfizerrel és Modernával is olthat, mindkettőre, ahogy korábban bármilyen más oltóanyagra is, könnyen talált jelentkezőket az 1600-1700 fős praxisában.

Egy alföldi, nagyobb városban dolgozó háziorvos viszont szintén azt látja, hogy „nagyon nehéz lenne most bárkit találni, aki kínaival akarná oltatni magát”. Neki sem kínáltak ilyen vakcinát az elmúlt hetekben, és nem is tudja megmondani, hogyan fogadnák most a páciensei. Szerinte az elmúlt hetek sajtóhírei is aláásták a kínai vakcinával szembeni bizalmat, de nem csak erről van szó. Annak idején az idősek beadatták maguknak, amit először kaphattak, mert nagyon féltek a vírustól, és mert akkor kevés Pfizer állt rendelkezésre. De a fiatalabbak, akik egyre több helyen most vannak soron, már nem félnek ennyire és „válogatósabbak, sokkal könnyebben mondják azt, csak Pfizer vagy Moderna kell”.

„Van némi ellenérzés az emberekben a kínai vakcina iránt, de azt tapasztalom, hogy vidéken sokkal könnyebb ezt kezelni. A falusi emberek elfogadóbbak, és ha az ő orvosuk azt mondja egy oltóanyagra, hogy az jó, akkor elfogadják, legyen az orosz vagy kínai. És nincs meg bennük az sem, hogy nekik mindenképpen a legmodernebb vakcina kell” – mondja egy szabolcsi háziorvos.

Háziorvos készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát vidéki rendelőjében – Fotó: Komka Péter / MTI
Háziorvos készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát vidéki rendelőjében – Fotó: Komka Péter / MTI

Az orvosi kamara nem tud a pénzjuttatásról

A háziorvosok tapasztalataival és a kínai oltásért felajánlott plusz javadalmazással kapcsolatban megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát is, hogy a háziorvosi tagozatuk illetékesével beszélni tudjunk. A kamara írásban és nagyon szűkszavúan reagált levelünkre.

Arra a kérdésünkre, hogy tapasztalják-e a MOK-tag háziorvosok a kínai vakcina növekvő elutasítottságát, azt írták: „A Magyar Orvosi Kamarának rendszerszintű tapasztalatai nincsenek a kínai vakcina elfogadottságáról. A Magyar Orvosi Kamara határozottan oltáspárti, a Magyarországon elérhető oltások bármelyike jobb, mint a betegség. Ezért a jelen helyzetben inkább oltásra kellene buzdítani a lakosságot.” A második, a Sinopharm-oltásért beígért pluszjuttatásról szóló kérdésünkre csak annyit írtak, hogy a MOK-nak „nincs hivatalos információja ilyen »pluszjuttatásról«”.

A Koronavírus Sajtóközpontot szintén megkérdeztük a budapesti háziorvosoknak a kínai vakcinák beadásáért felajánlott „oltási ösztönzőről”, illetve arról is, hogy miért csak a Sinopharm oltóanyagánál kínáltak fel ilyet, és ez tekinthető-e a kínai vakcinák iránti meggyengült bizalom beismerésének. Kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!