Jövő héten már mind az ötféle vakcina egyszerre lesz elérhető az oltópontokon

2021. április 21. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány az egyetemi oltópontokon kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert. Ebben oltásra már regisztrált emberek fognak sms-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljanak maguknak jövő hétfőre, keddre vagy szerdára oltásra. Ezt az sms-t ma, szerdán küldik ki, ebben ott lesz a link, ahol lehet időpontot foglalni. Az oltásokat Pécs, Debrecen, Szeged és Budapest egyetemi kórházainak oltópontjain adják majd be, mondta György István államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

György arról is beszélt, hogy a regisztráltak kétharmada már megkapta az oltását, ez minden harmadik ember. Minél több ember kapja meg az oltást, annál kevesebb ember fog meghalni, tette hozzá. Az államtitkár szerint a 18–59 évesek 54 százaléka már megkapta az oltását, sőt, vannak olyan kistelepülések is Magyarországon, ahol már minden regisztrált lakost beoltottak.

Elismételte, hogy Magyarország lakosságarányosan a második leginkább átoltott ország az unióban, csak Málta előz meg minket, lényeges különbség viszont a két ország között, hogy Máltának több a vakcinája, már a beoltandó lakosság 72 százalékára elegendő oltóanyaga van.

A hétvégén plusz 600 ezer kínai vakcina érkezik, ezt szétosztják a háziorvosok és az oltópontok között, mondta György.

Müller Cecília arról beszélt, hogy bár magasan platózunk, de már csökkenek a fertőzöttségi adatok, így „egyértelműen érzékelhető”, hogy az új fertőzöttek száma csökken. Arra számítanak, hogy elhúzódó, lassú csökkenési folyamat lesz ez, mégpedig a variánsok miatt, mert aki egy variánssal fertőződik meg, annak hosszabb a gyógyulási folyamata, a kórházban töltött ideje. Müller „rendkívül büszke” az oltási munkacsoportra, aki megszervezi ezeket az oltásokat.

Jövő héttől már mind az ötféle vakcina egyszerre lesz elérhető az oltópontokon, de nem egyforma arányban, hanem az „igényeknek megfelelően”, mondta Müller. A Magyarországon elérhető vakcinákról ebben a cikkünkben szedtük össze minden fontos információt.

Szerdán egyetlen újságírói kérdést olvastak be, amiben azt kérdezték Müllertől, valóban pénzzel ösztönöznék-e a háziorvosokat arra, hogy kínai vakcinával oltsanak. Müller azt válaszolta: ha egy háziorvos ünnepnapokon, szabadnapokon is olt, akkor díjazást kap, vakcinatípustól függetlenül.

A szerdai fertőzöttségi adatok:

  • Napi új fertőzöttek száma: 2527 (az előző napihoz képest: +882)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 207 (az előző napihoz képest: +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8097 (az előző naphoz képest: –505)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 925 (az előző napihoz képest: –55)
  • Napi mintavételek száma: 22 435 (az előző napihoz képest: +9483)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 363 596 (az előző napihoz képest: +46 544)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 425 124 (az előző napihoz képest: +24 421)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!