Tíznapos oltókampányt hirdetett a kormány, 45 év felett mindenkit beoltanának

Legfontosabb

2021. április 20. – 22:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két emailt is kaptak kedden kora este a háziorvosok „az elkövetkező két hét oltási programjáról” a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). A lapunk birtokába került emailek egyikében az országos oltási munkacsoport vezetőjének, György Istvánnak a levelét küldik ki, a másik a NEAK saját, személyes szignó nélküli levele.

György István a levelében arról tájékoztatja a címzetteket („valamennyi háziorvosi praxist vezető háziorvost”), hogy „a 2021. április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm típusú vakcina fog érkezni hazánkba”. Ez nem új információ, Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton jelentette be, hogy április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra.

Ennek a nagyon nagy mennyiségű vakcinának az oltására, mint korábban megírtuk, a fővárosi kormánymegbízott már hétfőn tett lépéseket, a budapesti háziorvosoknak írt, lapunkhoz szintén eljutott körlevelében Sára Botond még pénzt is ígért a beadott kínai oltásokért („az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül”), bár az operatív törzs később a 24.hu-nak cáfolta, hogy lenne Sinopharm-fejpénz (lapunk kérdésére nem válaszoltak).

György István mostani levele viszont átfogó, az egész országra érvényes intézkedésekről tájékoztatja a háziorvosokat.

„A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az országos teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba. (2021. május 1-jét és 2-át szombatot és vasárnapot az országos tisztifőorvos tömeges oltási napoknak már korábban kijelölte.)”

– olvasható a tájékoztatásban.

A „nem állhatunk meg egy percig sem” kitételek miatt hangulatában néha az ötvenes évek munkaversenyre buzdító felhívásait idéző levél szerint „a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége az elkövetkező időszakban az oltási program még dinamikusabb előrehaladását teszi lehetővé, ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha az egész egészségügyi szolgáltatói rendszer oltási kapacitását igénybe vesszük”, ezért döntöttek arról, hogy az eddiginél intenzívebben vonják be az oltási programba a háziorvosokat is.

El kell használni, ami most van

Akiket a jövő héten induló tömeges oltási szakasz miatt György István arra is felkért, hogy „a heti oltási program során a megyei oltási munkacsoport döntése alapján az ezen a héten az Ön praxisába kiszállított, illetve kiszállításra kerülő pl. Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcinák eloltását e hét folyamán végrehajtani szíveskedjenek”. Ennek a magyarázata az, hogy „a fentiekben leírtak alapján a jövő héten és az azt követő héten az oltási program szerint akkor kiszállításra kerülő vakcinák eloltása a kitűzött cél” annak érdekében, hogy minél többen megkaphassák az első oltást. A levélben arra is felkérik az orvosokat, hogy a „rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltásával az országos és megyei oltási munkacsoport programjához hozzájárulni” szíveskedjenek.

Az oltási program gördülékeny végrehajtását nehezítheti ugyanakkor, hogy a budapesti háziorvosok tapasztalatai szerint a pácienseik nem túlzottan vevők a Sinopharm-vakcinára, aminek milliós nagyságrendű mennyiségére alapozzák a tömeges oltás. Mint megírtuk, vannak olyan 2000 fős praxisok, ahol tucatnyi embert találtak csak, aki elfogadná a kínai vakcinát, és volt orvos, aki azt mondta, nem tudja azt mondani az embereknek, hogy ajánlja ezt a vakcinát, mert orvosszakmailag nem nagyon van meggyőződve az oltóanyag hatékonyságáról.

Kínai vakcinák egy budapesti háziorvosi rendelőben – fotó: Ajpek Orsolya / Telex
Kínai vakcinák egy budapesti háziorvosi rendelőben – fotó: Ajpek Orsolya / Telex

A 45 az új 60

A másik, NEAK által írt levél további részleteket is elárul az oltási program felpörgetéséről. Eszerint a háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztrált személyek legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban: a regisztrált „45 évesek és annál idősebbek teljes köre, akik még nem kaptak oltást”, szerepel benne. A levélben egy helyen ki is emelik:

„Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie,

de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

Az oltásnál eddig a 60 éves életkor számított a gyakran emlegetett korhatárnak, például az oltási program kezdete óta kiemelt csoportnak számítottak a „60 év alatti krónikus betegek”. Úgy tűnik, most – feltehetően azzal párhuzamosan, hogy a koronavírus hazánkat leuraló brit variánsa a fiatalabb korosztályokat is veszélyezteti már – az eddig 60 éves kor 45-re tolódott.

A NEAK szerint a megküldött lista azért tartalmazza a 45 éveseket és az annál idősebbeket teljes körűen, külön megbontás nélkül, mert így akarnak lehetőséget biztosítani a háziorvosnak arra, „hogy át tudja tekinteni a regisztráltak szélesebb körét, és adott esetben felhívja azon betegei figyelmét a védőoltás kiemelt jelentőségére, akik nem szerepelnek ezen, illetve az oltandó személyek kiválasztását is nagyobb körből tudja megszervezni.”

A levélben a NEAK arról is tájékoztatja a háziorvosokat, hogy miután már a védőoltást megkapott pácienseik listáját is megkapják, ki tudják szűrni azokat, akik „még nem is regisztráltak és az oltást sem kapták meg”. Az egészségbiztosítási alapkezelő azt kéri minden háziorvostól, hogy az lehetőség szerint „keresse meg ezeket a pácienseit és javasolja, hogy regisztráljanak a Covid-19 elleni védőoltás felvétele érdekében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!