Megint kétszáz fölött az új napi halálos áldozatok száma, 3607 új fertőzöttet regisztráltak

2021. április 22. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 3607 (az előző napihoz képest: +1080)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 214 (az előző napihoz képest: +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 7507 (az előző naphoz képest: –590)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 876 (az előző napihoz képest: –49)
  • Napi mintavételek száma: 26 406 (az előző napihoz képest: +3971)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 419 450 (az előző napihoz képest: +55 854)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 453 300 (az előző napihoz képest: +28 176)

A hivatalos honlap adatai szerint tovább mérséklődött az aktív fertőzöttek száma (265 374), és tovább emelkedett a gyógyultaké (469 592). Az előző napi elhunytak között egy 34 éves kismama is szerepelt, értesüléseink szerint egy budapesti óvónőről van szó, aki a második gyermekét várta, amikor négy hete megfertőződött. A kismamákat egyébként egy héttel azután kezdték oltani, hogy a 34 éves nő tesztje pozitív lett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy a vírus reprodukciós rátáját sikerült visszaszorítani az 1,34-es szintről a novemberi 0,7 környékére, amiben Kásler szerint szerepük van a szigorításoknak és az oltásoknak is.

Ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a WHO regionális igazgatójával közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a következő tíz napban 1,5 millió vakcina érkezik Oroszországból és Kínából együttvéve, arra azonban nem tér ki, hogy Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca oltóanyagából mennyi várható.

A kormány nagyon pörgeti az oltást, ezzel még a WHO is elégedettnek tűnik, Hans Kluge regionális igazgató ugyanis azt mondta, figyelemre méltó a teljes kormányzati megközelítés, nagy agilitást látnak a gyógyszerek beszerzésében, az oltásokra pedig a hazai vezetés úgy tekint szerinte, mint egy életmentő termékre.

Az oltások szervezéséhez most már egy internetes foglalási rendszert is elkezdett bevezetni a kormány, a tesztüzemben első körben 70 ezer korábban már regisztrált ember kap sms-t, az abban szereplő kóddal pedig időpontot foglalhat magának jövő hét hétfőre, keddre vagy szerdára az egyetemi oltópontok valamelyikére. Ha ez a módszer beválik, megfontolják a kiterjesztését a további regisztráltakra. A napokban a kormány tíznapos oltókampányt hirdetett, 45 év felett mindenkit beoltanának. Arról Müller Cecília tisztifőorvos beszélt az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, hogy jövő héttől már mind az ötféle vakcina egyszerre lesz elérhető az oltópontokon, de nem egyforma arányban, hanem az „igényeknek megfelelően”.

Kásler Miklós szerint a legnagyobb kihívás most az, hogy az orvosok és a nővérek az egy éve tartó folyamatos készültség miatt mostanra elfáradtak, főként lelkileg. Az egészségügyi rendszer ugyanakkor bírja a terhelést, „nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el” – jelentette ki a miniszter.

A budapesti vendéglátóhelyek már készülnek a nyitásra, aminek következő lépcsőfoka Orbán Viktor korábbi bejelentése alapján 3,5 millió beoltottnál lesz: ekkor megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, teraszdíjat pedig ezért nem kell fizetniük. A miniszterelnök szerdára vagy csütörtökre becsülte a 3,5 millió beoltottat, de ahogy szerdai cikkünkben írtuk, az előző napon beadott oltások mennyisége alapján egyre inkább mínuszban vagyunk a tervhez képest a múlt héten beadott sok oltás ellenére, így valójában jelenleg kisebb csoda kéne ahhoz, hogy csütörtökre összejönne a terasznyitás.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!