Csehország ultimátumot adott Moszkvának arra, hogy visszaengedje a kiutasított cseh diplomatákat

2021. április 21. – 19:39

frissítve

Csehország ultimátumot adott Moszkvának arra, hogy visszaengedje a kiutasított cseh diplomatákat
Kiutasított oroszországi cseh diplomaták érkeznek a csehországi repülőtérre április 19-én. – Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán ultimátumot adott Csehország Oroszországnak arra vonatkozóan, hogy Oroszország engedje vissza a korábban kiutasított cseh diplomatákat, írja az AFP és az MTI.

A hírt Jakub Kulhánek új cseh külügyminiszter közölte szerda este Prágában, miután fogadta Alekszandr Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét.

Kulhánek szerint ha Oroszország nem teljesíti ezt a feltételt,

a cseh külügyminisztérium olyan szintre csökkenti az orosz diplomaták számát Prágában, hogy az megfeleljen a moszkvai cseh nagykövetség mai állapotának.

Jan Hamacek kormányfőhelyettes kedden beszélt arról, hogy szerdára a külügyminisztérium magához hívta Oroszország prágai nagykövetét is, hogy tájékoztassa őt a további cseh reakciókról.

Csehország és Oroszország között azóta nő a feszültség, hogy Prága 18 orosz diplomatát utasított ki Csehországból. A cseh hatóság szerint a diplomaták az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Kulhánek most azt is elmondta,

„szuverén országként döntöttünk, és határozottan cselekedtünk. Szétvertük az orosz titkosszolgálatok hálózatát, és az orosz Roszatom nem vehet részt a Dukovany atomerőmű bővítésében. Az Oroszországgal kapcsolatos további eljárást a következő napokban külföldi partnereinkkel együttműködve fogjuk meghatározni”.

Csehország azután lépett, hogy a csehek szerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz. A szlovák határhoz közeli Vrbětice falu melletti lőszerraktárban hét éve 50 tonnányi lőszer robbant fel, ketten meghaltak.

A cseh hatóságok bizonyítékokra hivatkozva azt mondták, a robbanás mögött ugyanazok az ügynökök állhatnak, akik novicsok idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és a lányát Londonban. Ahogy arról szerdán írtunk, kiderült, a két ügynök Budapesten is megfordult.

Moszkva a kiutasítást ellenséges lépésnek és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette, húsz cseh diplomatát utasított ki Oroszországból megtorlásul. Jan Hamacek később Csehország nevében arra kérte az Európai Unió és a NATO tagállamait, hogy szolidaritásból utasítsák ki az orosz hírszerzőket országaikból.

Cseh tisztviselők azt is kiemelték, hogy Oroszországnak több diplomatája van Prágában, mint Csehországnak Moszkvában, így az orosz kiutasítások károsabbak voltak a cseh nagykövetség munkájának szempontjából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!