Szolidaritásból az orosz hírszerzők kiutasítására kéri Csehország a szövetségeseit

2021. április 20. – 18:17

frissítve

Szolidaritásból az orosz hírszerzők kiutasítására kéri Csehország a szövetségeseit
Oroszország beavatkozása ellen tiltakoztak az emberek április 19-én Csehországban, az orosz nagykövetség előtt – Fotó: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország felkéri az Európai Unió és a NATO szövetségeseit, hogy szolidaritásból lépjenek fel Moszkva ellen azzal, hogy kiutasítják az ismert orosz hírszerzőket az országból, írja a Reuters Jan Hamacek külügyminiszter nyilatkozata alapján.

„Az Európai Unió és a NATO országainak kollektív fellépését kérjük, melynek célja az orosz hírszerzés beazonosított tagjainak kiutasítása az EU és a NATO tagállamaiból, a Csehország iránt mutatott szolidaritásból”

– mondta Hamacek. Csehország és Oroszország között után az után lett feszült a helyzet, hogy Prága bejelentette, 18 orosz diplomatát utasítanak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

A konkrét ok, hogy Csehország szerint erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz. A szlovák határhoz közeli Vrbětice falu melletti lőszerraktárban hét éve 50 tonnányi lőszer robbant fel, ketten meghaltak.

A cseh hatóságok szerint a robbanás mögött ugyanazok az ügynökök állhatnak, akik novicsok idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és a lányát Londonban. Moszkva a kiutasítást ellenséges lépésnek és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette, húsz cseh diplomatát utasított ki Oroszországból megtorlásul.

Hamacek azt is elmondta, hogy szerdára magához hívta Oroszország prágai nagykövetét, hogy tájékoztassa őt a további cseh reakciókról (azt nem fejtette ki, mik lesznek azok pontosan). Cseh tisztviselők azt is kiemelték, hogy Oroszországnak több diplomatája van Prágában, mint Csehországnak Moszkvában, így az orosz kiutasítások károsabbak voltak a cseh nagykövetség munkájának szempontjából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!