Kijött a közlönyben Orbán rendelete a kormány és a Fudan közti stratégiai megállapodásról

2021. április 21. – 23:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a magyar kormány stratégiai megállapodást köt a kínai Fudan Egyetemmel.

A közlönyben olvasható szöveg alapján a kormány Palkovics Lászlót, aki most a hangzatos és végeláthatatlanul hosszú – a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős – kormánybiztos címet is viseli, bízza meg, hogy vagy ő, vagy egy általa kijelölt személy írjon alá a Fudan Egyetemmel stratégiai megállapodást.

Két hete derült ki, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány aBudapestre tervezett kínai egyetem kampuszát, aminek azóta a helyszínéről is elég sokat vitázik a főváros és a kormány.

A Direkt 36 azt írta korábban, hogy a gigaberuházás kizárólagosan kínai projektként valósítható meg, a jogi szabályozást illetően pedig szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le.

A stratégiai megállapodás aláírására kijelölt Palkovics szerda este az Atv.hu-nak írt részletesen a projektről. Többek közt azt állítja a kormánybiztos, hogy egyelőre nem javasolja, hogy a kormány kiemelt fejlesztésnek nyilvánítsa a beruházást. Tárgyalásokat fognak kezdeményezni a fővárossal és az érintett kerülettel, és a kormány szerint öt éven belül megtérülhet az 540 milliárd forintos beruházás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!