Palkovics nem semmi ajánlatot tenne a Fudan Egyetemről Karácsony Gergelyéknek, a főpolgármester reagált az ajánlatra

2021. április 21. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az atv.hu hosszabb cikkében reagált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Fudan Egyetem körül kialakult vitára. Palkovics, aki április 16. óta koordinálja a Diákváros és a Fudan Egyetem budapesti oktatási-kutatási adminisztratív infrastruktúrájának és kampuszának megvalósítását, azt mondta, tárgyalni akar Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával, a beruházásban érintett ferencvárosi polgármesterrel is. A kormánybiztos állítólag olyan ajánlatot tesz majd nekik,

„ami pestiesen szólva, nem lesz semmi”.

A Direkt36 nyomán a Telex is megírta, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten. A Kínai Népköztársaság egyeteme részben kiszorítaná azt a Diákvárost, amit egy norvég építész iroda tervezett meg, és amit korábban kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt elismertek.

Palkovics legfontosabb állításai a Fudan Egyetemmel kapcsolatban:

  • Szerinte az, aki szerint a Fudan a Kínai Kommunista Párt egyik egyeteme, „marhaságokat beszél”.
  • Arra, hogy a kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük, Palkovics úgy reagált, hogy bezzeg „az nem probléma, ha az amerikai elnök tart egy előadást bármelyik amerikai egyetemen? Ő is a politikát képviseli, úgy, ahogy a kínai miniszterelnök tette”. Más kérdés persze, hogy az Egyesült Államok demokrácia.
  • A budapesti Fudan Egyetemen gazdasági, műszaki és orvostudományi képzés lesz, melyeken magyar hallgatók is részt vehetnek.
  • Szerinte az érintett területen összesen nincs a ferencvárosi önkormányzatnak 4 milliárd forint értékű része.
  • Egyelőre nem javasolja, hogy a kormány kiemelt fejlesztésnek nyilvánítsa a beruházást.
  • Tárgyalásokat fognak kezdeményezni a fővárossal és az érintett kerülettel. Az ajánlat: egy olyan beruházás, ami Budapestnek és Ferencvárosnak is „egy ékszerdoboza lesz”.
  • Budapestnek semmiféle rizikót nem kell vállalnia, mégis egy olyan fejlesztési projekt haszonélvezője lesz, „ami, ahogy pestiesen mondják, nem semmi”.
  • „Közös érdek a színvonalasabb felsőoktatás, az egyetemi hallgatók korszerű képzése.” A projekttel a főváros pedig csak nyerhet.
  • A kormány megnézte az 540 milliárdos beruházás üzleti modelljét, és arra jutottak, hogy az öt éven belül megtérülhet.
  • Szerinte Karácsony zsarol, amikor kilátásba helyezte a 2023-as atlétikai vb lemondását.
  • A CEU-t nem üldözték el, „a Soros-egyetem nem volt hajlandó megfelelni a magyar szabályoknak, miközben ez számos másik nemzetközi intézménynek különösebb felhajtás nélkül sikerült”.
  • A Fudan Hungary egy Magyarországon bejegyzett, Magyarországon akkreditált egyetem lesz.

Karácsony Gergely a Facebookon reagált a kormánybiztos állításaira. A főpolgármester szerint az biztos, hogy „ez az ékszerdoboz nem lesz semmi.”

„500 milliárd a magyar adófizetők pénzéből tényleg nem semmi. Viszont baromi sok. Ki látott már 500 milliárdos ékszert? Ráadásul olyat, amit azoknak kell kifizetniük, a magyar adófizetőknek, akiket meg se kérdeztek, kell-e nekik ez a smukk”

– írja. Hozzáteszi, nagy híve a tárgyalásnak, ugyanakkor „a csecsebecséknél jobban érdekel több mint tízezer magyar fiatal megfizethető lakhatása, amit a kínai egyetem nem, csakis a Budapesti Diákváros biztosít”.

Karácsony csak akkor ül tárgyalóasztalhoz, ha a kormány a korábban kötött megállapodás felrúgásáról akar tárgyalni. Ennek viszont egy fontos előfeltétele is lenne: „hozzák nyilvánosságra, mi is van abban az ékszerdobozban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!