Bemutatták, mit szorítana ki Budapestről a Fudan egyetem

2021. április 11. – 10:48

Bemutatták, mit szorítana ki Budapestről a Fudan egyetem
A Diákváros látványterve – Forrás: Snøhetta

Másolás

Vágólapra másolva

Sokszínű, vibráló városi negyed nagy közösségi terekkel, sok, új vizes felülettel, az éghajlatváltozás hatásaira reagáló, előremutató környezetvédelmi megközelítéssel – nagyjából így lehet összefoglalni a Snøhetta építésziroda mestertervét a ferencvárosi Diákvárosra. Az 580 milliós terv, amit egyaránt elismert eddig kormánypárti és ellenzéki politikus, most mehet a kukába, mert a területre érkező Fudan egyetem új terveket készít, várhatóan kínai és magyar építészirodák együttműködésében.

Valószínűleg a Fudan egyetem Diákváros területére tervezett beköltözéséről szóló hírekre reagálva az oslói Snøhetta építésziroda nyilvánosságra hozta közösségi oldalán a területre készített terveit. Mint írják, a rozsdazónás területre olyan koncepciót készítettek, ami egy sokszínű, vibráló városi negyedet képzel el, nagy közösségi terekkel, sok, új vizes felülettel, az éghajlatváltozás hatásaira reagáló, előremutató környezetvédelmi megközelítéssel.

A Ráckevei-Duna közelsége mellett a Budapest Déli Kapu térségének mesterterve az épületek optimális sűrűségén és felhasználási mixén, a megközelíthető és sokszínű közterületeken, valamint a meglévő város és a természeti dinamika épített integrációján alapul, írják. A területen a tervek szerint 16 ezer ember (közülük 12 ezer diák) lakott volna, és további 15 ezer dolgozott volna.

Ez az 580 millió forintba került koncepció – aminek előkészítésére összességében egyébként már több mint egymilliárd forintot költöttek –, most megy a levesbe. A kormány ugyanis, mint arról korábban beszámoltunk, úgy döntött, hogy a területet a kínai Fudan egyetem fogja megkapni. Kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát. Az egyetemi negyedet kínai és magyar építészirodák együttműködésében tervezik át.

Lapunk megszerezte a Snøhetta-mesterterv legérdekesebb részének, a tájépítészeti kézikönyvnek a magyar nyelvű változatát, ami ide kattintva letölthető és böngészhető. A területen eszerint az új vízpart változatos kialakítása olyan helyek láncolatát teremtené meg, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a budapestiek közvetlen fizikai kapcsolatba kerülhessenek a folyóval. A vízfelületek partját sétányokkal, pihenőterületekkel, kikapcsolódási lehetőségekkel, kilátópontokkal, valamint éttermek és kávézók teraszaival vagy más kiülős helyekkel kell szegélyezni, írják.

A terv létrehozna mesterséges vízfelületek kialakításával egy félszigetet, amit a Kis-Duna felett átívelő két gyalogos híd kötne össze a jövőbeli Csepeli Közparkkal. A Nagyvásártelep (aminek épülete átalakítva megmaradna) előtti téren egy nyilvános medence készülne faburkolatú platformmal, stéggel és stranddal a „vízimádó” városlakók számára. Az egész területen ökológiai szemléletű vízgazdálkodást vezetnének be, aminek lényege egy decentralizált nyílt felszínű, csapadékelvezető árokrendszer, ami vízelvezető árkokon és épített vizes élőhelyek rendszerén szűrné és hasznosítaná a csapadékot.

A Diákváros látványterve – Forrás: Snøhetta
A Diákváros látványterve – Forrás: Snøhetta

A Snøhetta-mesterterven alapuló új Diákváros a Fürjes Balázs államtitkár vezette Budapest Fejlesztési Központ egyik fő, sokszor hivatkozott büszekesége, vezérhajója volt, a nemrég szintén léket kapott HÉV-fejlesztési tervekkel kapcsolatban. Néhány napja érdeklődtünk a BFK-nál, hogy a Fudan egyetem tervei teljesen lesöprik-e a Snøhetta drágán megvásárolt és részletesen kidolgozott terveit, de egyelőre nem kaptunk választ.

Amikor a (korábbi) kormányzati tervet Karácsony is védi

Az éles fordulatot vett kormányzati tervek a főváros vezetését is felháborították. Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap reggeli bejegyzésében élesen kelt ki a tervek megváltoztatása ellen. Mint írja, a világhírű norvég építész iroda, a Snøhetta elkészítette a terveket, milyen is lehet a Budapesti Diákváros a Ferencvárosban. Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit.

„Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten. Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön.”

– szögezi le Karácsony.

Mint hozzáteszi, nem akarja, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának. A főváros nem fog asszisztálni ahhoz, hogy a kormány a magyar adófizetők kárára szolgálja ki a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyás növelését Európában, áll a főpolgármester bejegyzésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!