Elvették Fürjestől a Diákvárost, Palkovics lett a felelős kormánybiztos

2021. április 16. – 22:41

frissítve

Elvették Fürjestől a Diákvárost, Palkovics lett a felelős kormánybiztos
A Diákváros látványterve a Snohetta tervei alapján – Forrás: BFK

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics Lászlót nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztosává, derül ki a péntek esti Magyar Közlönyből.

A határozat ezzel a lendülettel kiemeli a budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, azaz Fürjes Balázs feladatai közül a Budapest Diákvárost.

Mostantól Palkovics koordinálja a Diákváros és a Fudan Egyetem budapesti oktatási-kutatási adminisztratív infrastruktúrájának és kampuszának megvalósítását. Felelős a Budapest Diákváros és a Fudan Hungary Egyetemet érintő kormányzati döntések, fejlesztések előkészítéséért, és ellátja a külpolitikáért felelős miniszterrel és az államháztartásért felelős miniszterrel együttműködve a Fudan Hungary Egyetem működési környezete megvalósításával összefüggő nemzetközi koordinációs feladatokat. A miniszterelnök közvetlenül irányítja a munkáját.

Mint arról lapunk is beszámolt, az oslói Snøhetta építésziroda olyan, 580 millió forintba kerülő mestertervet készített a Diákvárost is magában foglaló, Déli Városkapura keresztelt fejlesztési területre, ami politikai nézettől függetlenül elnyerte minden politikus és szakember tetszését.

Az ritka politikai idillt az a hír kavarta fel, hogy a kínai Fudan Egyetem a Diákváros területére költözik, és számos forrásból azt lehetett tudni, hogy a kampusz kínai hitelből, magyar–kínai tervezésben, kínai cégek segítségével épül – ami egyértelműen törölte volna a korszerű és szakmailag elismert mestertervet.

Egy hét csendet követően, csütörtökön Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, hogy nem törli el a tervezett, korszerű Diákváros-fejlesztést a Fudan Egyetem beköltözése Budapestre. A kínai kampusznak találtak külön helyet a Déli Városkapu projekt sarkában, és a kínaiaknak megfelel a már elkészült fejlesztési mesterterv, nem változtatnak rajta.

Egy nappal Fürjes bejelentése után a kormány tehát a fenti határozattal kivette az államtitkár kezéből a Diákváros félig-meddig rendeződni látszódó ügyét, és Palkovics kezébe adta, aki a Fudan Egyetem beköltözését menedzselte kezdettől fogva. Ismét nyílt kérdéssé vált, mi lesz a korszerű, nyugati tervekkel, amiért a kormány 580 millió forintot fizetett ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!