Elvették Fürjestől a Diákvárost, Palkovics lett a felelős kormánybiztos

2021. április 16. – 22:41

frissítve

Elvették Fürjestől a Diákvárost, Palkovics lett a felelős kormánybiztos
A Diákváros látványterve a Snohetta tervei alapján – Forrás: BFK

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics Lászlót nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztosává, derül ki a péntek esti Magyar Közlönyből.

A határozat ezzel a lendülettel kiemeli a budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, azaz Fürjes Balázs feladatai közül a Budapest Diákvárost.

Mostantól Palkovics koordinálja a Diákváros és a Fudan Egyetem budapesti oktatási-kutatási adminisztratív infrastruktúrájának és kampuszának megvalósítását. Felelős a Budapest Diákváros és a Fudan Hungary Egyetemet érintő kormányzati döntések, fejlesztések előkészítéséért, és ellátja a külpolitikáért felelős miniszterrel és az államháztartásért felelős miniszterrel együttműködve a Fudan Hungary Egyetem működési környezete megvalósításával összefüggő nemzetközi koordinációs feladatokat. A miniszterelnök közvetlenül irányítja a munkáját.

Mint arról lapunk is beszámolt, az oslói Snøhetta építésziroda olyan, 580 millió forintba kerülő mestertervet készített a Diákvárost is magában foglaló, Déli Városkapura keresztelt fejlesztési területre, ami politikai nézettől függetlenül elnyerte minden politikus és szakember tetszését.

Az ritka politikai idillt az a hír kavarta fel, hogy a kínai Fudan Egyetem a Diákváros területére költözik, és számos forrásból azt lehetett tudni, hogy a kampusz kínai hitelből, magyar–kínai tervezésben, kínai cégek segítségével épül – ami egyértelműen törölte volna a korszerű és szakmailag elismert mestertervet.

Egy hét csendet követően, csütörtökön Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, hogy nem törli el a tervezett, korszerű Diákváros-fejlesztést a Fudan Egyetem beköltözése Budapestre. A kínai kampusznak találtak külön helyet a Déli Városkapu projekt sarkában, és a kínaiaknak megfelel a már elkészült fejlesztési mesterterv, nem változtatnak rajta.

Egy nappal Fürjes bejelentése után a kormány tehát a fenti határozattal kivette az államtitkár kezéből a Diákváros félig-meddig rendeződni látszódó ügyét, és Palkovics kezébe adta, aki a Fudan Egyetem beköltözését menedzselte kezdettől fogva. Ismét nyílt kérdéssé vált, mi lesz a korszerű, nyugati tervekkel, amiért a kormány 580 millió forintot fizetett ki.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass