Fürjes: a Déli Városkapu északi sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad

2021. április 15. – 14:27

frissítve

Fürjes: a Déli Városkapu északi sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad
A Déli Városkapu látványterve – Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes félelmekkel szemben nem törli el a tervezett korszerű Diákváros-fejlesztést a Fudan Egyetem beköltözése Budapestre, derült ki Fürjes Balázs államtitkár sajtótájékoztatójából. Egy hét csönd után kiderült, a kínai kampusznak találtak külön helyet a Déli Városkapu projekt sarkában, és a kínaiaknak megfelel a már elkészült fejlesztési mesterterv, nem változtatnak rajta.

A ferencvárosi Duna-partra tervezett Diákváros beépítési elképzeléseit nem módosítja a kínai Fudan Egyetem beköltözése – jelentette ki Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár online sajtótájékoztatón. Ezzel megválaszolta azt a kérdést, ami egy hete lebeg a levegőben, és jelentős politikai indulatokat gerjesztett.

Mint arról lapunk is beszámolt, az oslói Snøhetta építésziroda olyan, 580 millió forintba kerülő mestertervet készített a Diákvárost is magában foglaló, Déli Városkapura keresztelt fejlesztési területre, ami politikai nézettől függetlenül elnyerte minden politikus és szakember tetszését. Az állóvizet az a hír kavarta fel, hogy a kínai Fudan Egyetem a Diákváros területére költözik, és számos forrásból azt lehetett tudni, hogy a kampusz kínai hitelből, magyar–kínai tervezésben, kínai cégek segítségével épül – ami egyértelműen törölte volna a korszerű és szakmailag elismert mestertervet.

Egy hete lapunk is rákérdezett a Budapest Fejlesztési Központnál, hogy valóban törlik-e a kínaiak miatt a Snøhetta terveit, ám az eddigi gyors sajtóreagálásoktól eltérően máig nem kaptunk erre választ. A fejlesztési koncepció megváltoztatásának hírére Karácsony Gergely főpolgármester belengette, hogy visszavonja támogatását, és nem engedi megépülni a Déli Városkapuba tervezett atlétikai stadiont.

A csütörtöki sajtótájékoztatón végül kiderültek a részletek. A lényeg, hogy a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásártelep körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább. Azaz az eredeti tervek szerint megépül, és 8-10000 kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak. Sőt, Fürjes tájékoztatása szerint a kínaiak elfogadták a Snøhetta építésziroda mestertervét, ezért az ő területükön sem lesz változás.

Forrás: Budapest Fejlesztési Központ
Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

A kínai egyetemről Fürjes közölte: a Fudan nyitott lesz a magyar hallgatók számára is, gazdasági, természettudományi, orvosi képzést fog tartani. Az államtitkár szerint érthető, hogy előítéletesen fogadjuk a hétköznapokban, ami keletről jön. De az már a múlt, a jövő Ázsiáé, a 21. század nyertese Ázsia lesz – tette hozzá.

Sokszínű, vibráló városi negyed nagy közösségi terekkel, sok, új vizes felülettel, az éghajlatváltozás hatásaira reagáló, előremutató környezetvédelmi megközelítéssel – foglaltuk össze nagyjából legutóbb a Snøhetta építésziroda mestertervét a ferencvárosi Diákvárosra és a Déli Városkapura. A Rákóczi híd déli oldalától kezdődő Városkapu térségéhez tartozik még az atlétikai stadiont magában foglaló Ferencvárosi Sport és Szabadidőpark, valamint a majdani Csepeli Közpark is. Ez utóbbiról ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!