Ma nyitnak a teraszok, Orbánra is vár egy korsó sör

2021. április 24. – 07:00

frissítve

Ma nyitnak a teraszok, Orbánra is vár egy korsó sör
Egy budapesti vendéglátóhely dolgozói keszülnek a nyitásra 2021. április 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan a 3,5 millió beoltott Magyarországon, így szombaton nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, a kijárási korlátozást pedig kitolták este 11-re. Mindezt Orbán Viktor úgy kommentálta még pénteken: „Rám is vár egy korsó sör”.

A miniszterelnök április 14-én jelentette be, hogy az újraindítás következő lépcsőfokaként, 3,5 millió beoltottnál kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, amivel a régi életünk egy újabb darabját kaphatjuk vissza. Akkor még szerdai vagy csütörtöki nyitással számoltak, de valójában kisebb csoda lett volna, ha ez összejön.

Aztán Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón már elhintette, hogy péntekre meglehet a kellő beoltott, és szombaton nyithatnak a teraszok, végül Orbán pénteken egy imázsfilmben jelentette be, hogy „újraindítjuk Magyarországot”.

A vendéglátósok már Orbán bejelentése óta készültek a nyitásra, akkor többen arról beszéltek a Telexnek, hogy ilyen gyorsan nem olyan egyszerű felkészülni: van, aki az elején kisebb forgalomra számít, de olyan helyek is vannak, amik azért nem tudnak megnyitni még, mert nincs terasz vagy munkaerő, mivel a dolgozók a kényszerű zárás alatt máshol helyezkedtek el. Pár napja viszont már azt is látni lehetett Budapestet járva, hogy több teraszon egymásra hordott székek, kipakolt asztalok, szorgosan ténykedő dolgozók várták a szombatot.

Az embereknek jobb kedvük lesz

A részletes szabályok még az Orbán-bejelentés másnapján, április 15-én este megjelentek a Magyar Közlönyben. A kormányzati közleményből kiderült, hogy

a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.

Ha valaki viszont belép a vendéglátóhely belső részére (például elvitelre kér ételt, italt, vagy vécére megy), ott már köteles maszkot viselnie. Arról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, hogy mindenki betartsa a védelmi intézkedéseket. Ha ezeket nem tartatja be, akkor 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak rá, de végső esetben akár a vendéglátóhely bezárását is elrendelhetik. Az a vendég sem ússza meg, aki nem tartja be ezeket a szabályokat: 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot ő is kaphat.

Egy budapesti vendéglátóhely előkészített terasza 2021. április 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Egy budapesti vendéglátóhely előkészített terasza 2021. április 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

Több kerület is egyébként kedvezményekkel próbálja segíteni a vendéglátóhelyeket, a kormány pedig eltörölte a közterület-használati díjakat, hogy könnyítsen a vendéglátósok terhein.

Mivel este fél tízig nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek, így a kijárási korlátozás kezdetét is kitolták este 11-re. Orbán erről pénteken, egy nappal a nyitás előtt azt mondta, mivel tízig nem fognak hazaérni az emberek, „mert jobb kedvük lesz”, ezért kell csak tizenegyre. „Rosszkedvünk már több mint egy éve tart” – tette hozzá. Pénteken délután meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet a két enyhítésről.

A Telex a helyszínekről is követi a szombati terasznyitásokat, ne felejtsen el visszanézni hozzánk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!