Több kerületben parkolóhelyeket szabadítanak fel, hogy ki tudjanak nyitni a teraszok

Legfontosabb

2021. április 15. – 18:58

frissítve

Több kerületben parkolóhelyeket szabadítanak fel, hogy ki tudjanak nyitni a teraszok
Teresznyitás a budapesti bulinegyedben 2020. szeptember 25-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan a jövő hét második felében megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Egy hetük van felkészülni az indulásra, ami sokak szerint nem lesz olyan egyszerű. Jóval kisebb forgalomra számít a hetedik kerületi Szimpla tulajdonosa a nyitás után, de azért megrendelnek öt hordó sört. A Kisüzem viszont nem tud megnyitni, mert nincs terasza, a Fekete kutyánál pedig az jelenti az akadályt, hogy nincs elég munkaerő, sokan ugyanis máshol helyezkedtek el a kényszerű zárás alatt. Több kerület is kedvezményekkel próbálja segíteni a vendéglátóhelyeket, a kormány eltörölte a közterület-használati díjakat. Így készülnek a vendéglátóhelyek az indulásra.

Szerda délután jelentette be Orbán Viktor, hogy 3,5 millió beoltottnál – várhatóan jövő szerdán vagy csütörtökön – kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Azt is mondta a miniszterelnök, hogy eltörlik a teraszdíjakat, ezzel könnyítenek a vendéglátósok terhein. A részletes szabályok csak csütörtök este jelentek meg a Magyar Közlönyben, de Gulyás Gergely a délelőtti kormányinfón annyit már elárult, hogy nem teszik kötelezővé a vendéglátóiparban dolgozóknak oltását.

A teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen

– derült ki a délután közzétett kormányzati közleményből.

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, akivel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, ha nem tartja be a szabályokat. Végső esetben akár a vendéglátóhely bezárását is elrendelhetik. A vendégeknek pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot adhatnak.

A többi korlátozás megmarad április 19. után is. Ugyanúgy kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, és este 10 órától reggel 5 óráig marad a kijárási tilalom is.

A vendéglátóhelyek készülnek a teraszok közeledő nyitására – reagált még szerdán Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek. A szövetség a társszervezetekkel és a turisztikai ügynökséggel közösen szabályrendszert állított össze a fokozatos újraindítás biztonsága érdekében. Gál szerint a teljes ágazatra jellemző lehet a szigorú szabályozás, az újraindulás csak fokozatosan és bizonyos feltételek mellett jöhet létre biztonságosan.

Arra készülnek, hogy hasonló keretek mellett fogadhatnak vendégeket az éttermek, mint a novemberi szigorításokat megelőzően, távolságtartással, fertőtlenítéssel, kötelező maszkviseléssel, a személyes kontaktok minimalizálásával.

Kimossák a sörcsapokat, rendelnek öt hordót

Nagyjából május 1-jei nyitással számoltak a VII. kerületi Szimplában, ez körülbelül be is jött. Tulajdonosa arról beszélt csütörtök délelőtt a Telexnek, hogy várják a jogszabályi részleteket, de készülnek a nyitásra. Délelőtt még nem lehetett tudni, hogy milyen szabályokkal üzemelhetnek jövő héttől a teraszok, lesz-e például a boltokhoz hasonló négyzetméter-alapú szabály. Zsendovits Ábel szerint érdekes kérdés, hogy miként reagálnak a vendégek a nyitásra: azonnal megindulnak, mint a briteknél láttuk – ahol a nyitás első napján tömve voltak a helyek –, vagy ennél óvatosabbak lesznek.

Ő arra számít, hogy a Városliget, a Népsziget vagy a Római-part vendéglátóhelyei lesznek népszerűbbek az első időszakban, de a belső kerületek nagyobb, világosabb kerthelyiséggel rendelkező helyei is kedveltek lesznek várhatóan. A belvárosi vendéglátóhelyek töredékének van azonban csak arra lehetősége, hogy kitelepüljön szabadtérre, a Kazinczy utcában például egyetlen terasz sincs.

„Nyilván kimosunk a húsz sörcsapból kettőt, és rendelünk öt hordó sört. Amennyit korábban egy óra alatt adtam el, azt várhatóan most egy egész hétvége alatt. Aztán meglátjuk, mi történik”

– fogalmazott Zsendovics a nyitásról.

A Szimpla 2020 őszén – Fotó: Rostás Bianka / Telex
A Szimpla 2020 őszén – Fotó: Rostás Bianka / Telex

Az biztos szerinte, hogy az első száz nap nagyon kemény lesz. A munkaerőre vonatkozó kérdésünkre azt mondta, hogy majd kevesebb ételfutár kell, és inkább pincérre lesz szükség. A magyar piac több munkanélkülivel várja az újraindulást, de kérdés szerinte, hogy lesz-e elég elhivatott visszatérő vagy újrakezdő a szakmában.

Arra számít, hogy karcsú lesz a forgalom, amíg nem lendül fel ismét a turizmus. Mint fogalmazott, sokan féltérdre fognak ereszkedni a szektorban, de azért abban is bíznak, hogy az uniós utazási szabályokon túl külön megegyezéseket köt majd a kormány pár országgal a turisták fogadására, ahogy ezt tette például Izrael vagy Görögország.

Nem tud kinyitni a Kisüzem

Váratlanul érte a kormány döntése a hetedik kerületi Fekete kutya vezetését, legalábbis nem számítottak arra, hogy a halálozási adatok csúcsán, pár nappal a nyitás előtt jelentik majd azt be.

Üzletvezetője arról beszélt lapunknak, hogy nem igazán fognak tudni egy-két héten belül kinyitni. Már csak azért sem, mert még többen nem kapták meg az oltást az ott dolgozók közül. Ráadásul a kényszerű zárás alatt az elmúlt hónapokban többen más munkát vállaltak, ebben a pillanatban nincsenek is elegen egy nyitáshoz. Szerinte nem várható el, hogy egy-két napon belül felmondjon, aki időközben máshol helyezkedett el. Náluk a terasz helyzete annyiban speciálisabb, hogy azt nem az önkormányzattól bérlik, hanem az árkádos rész a társasházhoz tartozik.

Nem tud kinyitni jövő héten a VII. kerületi Kisüzem, mert nincs teraszuk, de még arra sincs hely, hogy pár asztalt kitehessenek az utcára.

A Kisdiófa utca túloldalán korábban már többször próbálkoztak, de a kerületi önkormányzat nem adott közterület-használati engedélyt. Egyébként se lenne egy ideális megoldás, mert a felszolgálóknak folyamatosan át kellene rohannia az úttesten. A Kisüzemnél abban bíznak, hogy május közepére vagy június elejére már nyithatnak beltéren is, erről azonban még nem volt kormányzati szinten szó.

A Kisüzem előtti tér az őszi hullám zárásának estéjén – Fotó: Rostás Bianka / Telex
A Kisüzem előtti tér az őszi hullám zárásának estéjén – Fotó: Rostás Bianka / Telex

A nyolcadik kerületi Csigánál se lesz olyan egyszerű a terasznyitás, egyelőre a főváros engedélyére várnak, hogy meg tudják kezdeni a munkát. Már korábban beadták a kérvényt a fővárosnak, forgalomtervvel, látványtervvel együtt, hogy ki tudjanak alakítani egy teraszt a Vásár utcában. Egy mozgáskorlátozott parkolóhelyet kellene egy hellyel arrébb helyezni, és így a sarkon tudnának kialakítani egy teraszt.

A Csiga nyolc dolgozójából négyen futárnak álltak az elmúlt hónapokban, de van, aki biztonsági őrként helyezkedett el.

Az üzletvezető szerint biztosan lesz valamennyi lemorzsolódás, de az alkalmazottak nagy része azt mondta, hogy visszajönnének a nyitásnál.

Parkolóhellyel segítik a teraszokat az önkormányzatok

Megkérdeztük a belsőbb kerületek önkormányzatait, hogy miként segítik a vendéglátóhelyek újraindulását, miután Terézvárosban bejelentették, hogy ingyenes parkolóhelyeket szabadítanak fel, hogy azok is nyithassanak teraszt, akiknek nem volt korábban erre lehetősége.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester februárban nyolcpontos mentőcsomagot jelentett be a vendéglátóhelyeknek. Többek közt meggyorsították a teraszengedélyezési eljárást, nyár végéig eltörölték a felügyeleti díjat és a teraszdíjakat, valamint ingyenes hirdetési felületet biztosítottak a kerületi vendéglátósoknak a kerületi magazinban.

A VI. kerülethez hasonlóan Józsefvárosból is azt a választ kaptuk, hogy parkolóhelyeket adnának a vendéglátóhelyeknek, ahova ki tudnak tenni asztalokat, székeket.

Itt is meggyorsítanák az igénylés folyamatát, de még nincsenek meg a részletek.

A szomszédos Ferencvárosban már jó pár éve bevett gyakorlat, hogy parkolóhelyeket adnak át azoknak a vendéglátósoknak, akik beadnak erre igényt. Az önkormányzattól azt mondták, így lesz ez a jövőben is. Már tavaly tavasszal, az első hullám vége felé egyszerűsítettek a teraszigénylés folyamatán, hogy az akkori nyitásnál csökkentsék a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátósok terheit.

Karácsony: Reméljük, további döntéseinket is átveszi a kormány

Erzsébetvárosban még keresik a megoldást, ami mindenkinek jó lehet. „Folyamatosan egyeztetünk az érintettekkel, mely során egyértelművé vált, hogy a helyi lakók és itt dolgozók életét is ellehetetlenítette az ingyenes parkolás” – válaszolták az önkormányzattól. Jelenleg közel harminc teraszra van érvényes közterületfoglalási engedély a VII. kerületben, ők minden bizonnyal élnek majd a lehetőséggel az önkormányzat szerint.

Tavaly augusztusban több mint nyolcvan ilyen engedély volt érvényben itt, de egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy hányan vállalják majd a teraszépítés és az újranyitás költségeit. „A kerületi vendéglátóhelyeknek a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések kezdete óta igyekszünk segíteni” – fogalmaztak levelükben. A bérbe adott önkormányzati helyiségekre fizetési moratóriumot hirdettek, és a közterület-használati díjakra is jelentős kedvezményt adtak. Egy friss döntés értelmében pedig arra is lehetősége van a vendéglátósoknak, hogy a korábban kiszámlázott közterülethasználati díjakra részletfizetési kedvezményt kapjanak.

„Újbuda Önkormányzata üdvözli a vendéglátóhelyek teraszdíjainak eltörlését” – válaszoltak a XI. kerületi önkormányzattól. László Imre polgármester március közepén felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé a vendéglátóüzletek terasza és a vendéglátáshoz kapcsolódó egyéb eszközök után fizetendő közterület-használati díj maximális elengedését. Mivel ennek ellenére is indokolt volt szerinte az enyhítés, Újbudán a teraszdíj 90 százalékát elengedték, akik pedig már befizették a márciusi díjat, azoknak azt az önkormányzat időarányosan visszafizeti.

A bérleti díjat a II. kerületben is elengedték már korábban a vendéglátóhelyeknek, de a főváros újraindítási csomagja is számos pontban kedvezett a vendéglátóknak. Karácsony Gergely szerdai posztja szerint a főváros már februárban kiterjesztette a teraszszerzési lehetőségeket, és elengedte a teraszbérleti és helyiségbérleti díjakat is. „Reméljük, ahogy eddig tették, úgy a jövőben is további döntéseinket fogja átvenni a kormány, hisz közös érdekünk, hogy Magyarország minél előbb talpra álljon” – reagált a főpolgármester a miniszterelnök szerdai bejelentésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!