Gulyás: Hatmillió beoltottnál mondhatjuk, hogy a járvány végéhez közeledünk

2021. április 15. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem újabb védelmi, sem pedig enyhítő intézkedéseket nem jelentett be az eheti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amit percről percre követtünk. A Telex kérdéseiből csak egyet olvastak be.

A csütörtöki, mindössze egyórás, azaz a szokásos másfél óránál rövidebb online kormányinfón a kormányszóvivő ezúttal csak egy kérdést olvasott fel lapunktól Gulyás Gergelynek. Ez úgy szólt, hogy Gulyás Gergely szerint kell-e válaszolni provokatív kérdésekre, mire a miniszter azt mondta, hogy igyekeznek ezekre is válaszolni, de úgy az igazi, ha az újságírók személyesen is jelen vannak.

Voltak még kérdéseink a kormányhoz, íme az összes, amit elküldtünk. Ezeknek egy részére érkezett válasz a sajtótájékoztató korábbi részén, ezért természetesen indokolt, hogy nem foglalkoztak velük, de a témák többsége nem került szóba:

  • Kedden nyilvánosságra került egy elismert kutató levele, amelyben a Sinopharm-vakcina hatékonyságának mielőbbi hazai vizsgálatát sürgeti. A kutató konkrét (alacsony költségű) vizsgálati protokollt is javasol, és megjegyzi, hogy egy ilyen vizsgálat a legjobb esetben igazolhatná, hogy felesleges az aggodalom, és ezzel segítene a kételyek eloszlatásában. Tervez az NNK vagy más vonatkozó állami szervezet ilyen vizsgálatot? Ha igen, mikor? Ha nem, miért nem?
  • Készül a kormány arra a helyzetre, ha a hétfőtől nyitó általános iskolákban tömegesek lesznek a hiányzások? Mi a terv akkor, ha a szülők többsége nem kívánja iskolába engedni a gyermekét?
  • Terveznek-e tömeges, akár előzetes regisztráció nélküli oltóprogramot indítani a romatelepeken és/vagy az ország olyan területein, ahol kevesen regisztráltak oltásra?
  • 18 éven aluliak milyen feltételek mellett mehetnek-e a nyári foci-Eb budapesti meccseire? Illetve a hazai nézők esetében, beleértve a gyerekeket is, miért nem fogadják el a PCR-tesztet, ha közben a külföldi szurkolóktól elfogadják majd?
  • Mi lesz azokkal a határon túl élő magyar állampolgárokkal, akik Magyarországon dolgoznak, és azért nem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, mert a határon túl oltatták be magukat?
  • Az már kiderült, hogy a középiskolások csak írásban tesznek érettségi vizsgát, de a rendelet nem tért ki a technikumi szakmai vizsgákra. A szakmai vizsgák is csak írásban lesznek, vagy készüljenek szóbelire is a tanulók?
  • A múlt héten Karácsony Gergely levelet írt Mager Andreának, amelyben a főváros képviseletében felajánlott egy csereingatlant, hogy költözzön oda az OGYÉI, a hajléktalankórház épülete pedig maradjon fővárosi használatban. Hajlandó a kormány tárgyalni erről a lehetőségről?
  • A múlt héten a Fidesz európai parlamenti delegációja, illetve a magyar állami média is provokációnak minősítette az osztrák Profil.at portál újságírójának kérdéseit, és erre hivatkozva a kormánypárti frakció megtagadta a válaszadást. Egyetért ezzel az eljárással a kormány?
  • A kormány/Gulyás Gergely miniszter álláspontja szerint kell válaszolni a sajtó kérdéseire akkor is, ha azok „provokatív feltételezéseket megfogalmazva” érkeznek?
  • A konkrét esetben, az osztrák újságíró kérdéseiben mi a kormány álláspontja/válasza? Tehát a Profil.at kérdései: „Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket, és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását, miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Tömörülés, vagy az osztrák FPÖ részéről? Mi a szövetség célja, és ki fontolgatja még a belépését? Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség, és az idevágó kísérletek története egészen az 1980-as évekig nyúlik vissza. Többször is elbukott ez már olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?”

Hogy miért nem olvasta fel a többi kérdésünket Szentkirályi Alexandra, ki tudja, mindenesetre a kormányszóvivő a napokban megjelent videónkban azt mondta, hogy másfél perc alatt nagyon sok kérdésünkre válaszolt, ezért reméli, hogy ez egy ideig elég lesz:

  • Négymillió beoltottnál lehet majd valamilyen szerepe a védettségi igazolványnak.
  • A 3,5 millió beoltott jövő hét közepére lehet meg, ekkor nyithatnak a teraszok. Az erre vonatkozó szabályozás csütörtökön megjelenik.
  • 6 millió beoltottnál mondhatjuk majd azt, hogy a járvány végéhez közeledünk.
  • A kiesett Janssen-vakcina miatt félmillióval kevesebb oltás fog érkezni a következő hetekben.
  • Az igazgatók engedélyezhetnek távollétet a hétfőn újranyitó iskolákban.
  • 21 nap után mindenki meg fogja kapni a második adagot az orosz oltásból.
  • Nem vizsgálja a kormány, hogy az első AstraZeneca-oltás után a második dózisban másfajta vakcinát adjanak-e, mert eddig „kiváló” eredményeket látnak.
  • Egészen biztos, hogy nyárra változtatni fognak a karanténszabályokon, a kérdés csak az, hogy erről mikor döntenek.

Magyarország akkor lesz teljes biztonságban, és akkor jelenthető ki, hogy véget ért a járvány, amikor egész Európában és az egész világon vége lesz.

Gulyás szerint amikor elérjük a társadalmi immunitást (ami 6 millió beoltott emberek körül keződhet, ide a gyerekeket is be kell számítani), akkor mondhatjuk, hogy a járvány végéhez közeledünk.

A Pfizer és a Sinopharm, minimális késéssel a Szputnyik is megbízható a szállítási pontosággal, a többi vakcina nem, mondta Gulyás.

1523 ember fekszik intenzív osztályon, mondta Gulyás. A miniszter szerint a napi statisztikákban azért van benne a lélegeztetőgépen fekvők száma, és nem az intenzíven fekvők száma, mert az előbbi a fontosabb adat.

Számos kérdést küldtünk a kormányinfóra, ebből Szentkirályi Alexandra egyet olvasott fel a miniszternek: a kormány/Gulyás Gergely miniszter álláspontja szerint kell válaszolni a sajtó kérdéseire akkor is, ha azok „provokatív feltételezéseket megfogalmazva” érkeznek?

A miniszter erre azt mondta, hogy igyekeznek válaszolni a provokatív kérdésekre is.

Amikor Oroszországból szerez be a kormány Szputnyik vakcinát, akkor minden esetben megvizsgálja azt az OGYÉI, és ők döntenek arról, hogy az a vakcina alkalmas és megfelelő-e, és van-e kockázata. Ha az eredmények megnyugtatók, akkor engedélyezik.

A Szputnyik a legjobb vakcinák között van, a nyugati vakcináknál is jobb, mondta Gulyás.

Egészen biztos, hogy nyárra változtatni fognák a karanténszabályokon, az sem titok, hogy aki oltott, annak nem kell majd karantén, a kérdés csak az, hogy ezeken a szabályokon mikor változtatnak, mondta Gulyás.

A Pénzügyminisztérium a 2021-es költségvetés módosításának tervét elküldte a Költségvetési Tanácsnak, amelynek ezt véleményeznie kell, a kormány utána nyújthatja be a módosítást a parlamentnek, ami április végén történhet meg. A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy az idei, módosított 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen. 2012 óta minden évben 3 százalék alatt volt a költségvetési hiány, ezért a magyar pénzügyi politikának vannak tartalékai – mondta Gulyás.

Nem vizsgálja a kormány, hogy az első AstraZeneca oltás után a második dózisban másfajta vakcinát adjanak-e, mert eddig „kiváló” eredményeket látnak, így nincs szükség arra, hogy a második dózis másfajta vakcina legyen.

Amíg az oltás önkéntes, addig a kormánynak tudnia kell az emberek oltási szándékáról, így a jelenlegi oltási regisztrációs rendszer egy helyes és jól működő rendszer, reagált Gulyás újságírói kérdésre az ellenzék kérésére, miszerint töröljék el az oltási regisztrációt.

Olyan kezeléseket sehol sem függesztettek fel, amin életek múlnának, így például onkológiai ellátásokat sem. Az akut ellátásokra most is sor kerül, mondta Gulyás.

Szakértők szerint azzal sem lenne gond, ha 25-30 nap múlva kapnák meg a beoltottak a második Szputnyik vakcinájukat, ugyanakkor ez egy hipotetikus probléma, ugyanis Gulyás szerint 21 nap után mindenki meg fogja kapni a második adagot az orosz oltásból.

A kormány is csak azt tudja mondani, hogy a kormány értékrendjével is ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem oktatójának, Gulyás László rasszista megnyilvánulásai.

Ha ezt a kormány tudta volna, akkor nem kérik a professzor kitüntetését, ezért a miniszter elnézést is kért Áder Jánostól.

Fudan kínai egyetemről: Karácsony hosszabb ideje úgy viselkedik, mint aki a budapesti városvezetést ugródeszkának tekinti. Eldöntötte, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz, vagy ha nem ő döntötte el, akkor Gyurcsány döntött – jelentette ki Gulyás.

A miniszter szerint a kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz, a Diákváros meg fog épülni, ezzel pedig összhangban van, hogy „egy világ élvonalába tartozó egyetem” is kampuszt nyit. Karácsonynak pedig azt üzente, hogy ameddig egy tömeggyilkos párt jogutódjának a miniszterelnök-jelöltje, ne hivatkozzon a kínai kommunizmusra a Fudannal kapcsolatban.

A kínai Sinopharm vakcina semmivel sem rosszabb, mint a többi vakcina Gulyás szerint, és nincs rá ok, hogy Magyarország ne bízzon meg a saját szakértőiben.

A védettségi igazolvány most is érvényes, csak egyelőre nincsenek hozzá külön szabályok. Gulyás szerint 4 millió oltottnál már lesznek hozzá külön rendelkezések.

Sehol nem tettük kötelező az oltást, és ha az egészségügyi dolgozóknak sem tette a kormány kötelezővé az oltást, akkor a vendéglátóiparban dolgozóknak sem lehet előírni.

Amikor elérik a 3,5 millió beoltottat, akkor fog a kormány arról dönteni, hogy 4-5 millió beoltottnál milyen lazítások jöhetnek.

Maruzsa Zoltán fog főbb tájékoztatást adni az oktatásról, az iskolák nyitásáról, de azt már el tudja mondani Gulyás most is, hogy például az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet.

A miniszter szerint az alsó tagozatnak az az előnye, hogy kevesebb a tanár, így a tanár-diák kapcsolat nem olyan intenzív, így ez is csökkenti a kockázatokat.

Naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma az elmúlt napokban, eközben a kormány kampányt indít az oltás mellett, kisfilmek már megjelentek, mától pedig óriásplakátok is kikerülnek.

A gyártók hivatalos számainál is hatásosabbak a vakcinák, a magyar hatóságok úgy látják, hogy a beoltottak 1 százaléka betegszik meg, de az oltás náluk is védettséget jelent. Tehát 99 százaléka teljesen védett azoknak, akik az oltást megkapták, az oltóanyagok között pedig nincs érdemi különbség a hatásosságban.

Ha sikerül pótolni a kieső Janssen-vakcinákat, mindenkit sikerül beoltani május végéig, aki eddig regisztrált.

A 3,5 millió beoltott jövő hét közepére lehet meg, ekkor nyithatnak a teraszok. Az erre vonatkozó szabályozás csütörtökön megjelenik. A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár.

A vitáinkat később meg tudják majd vívni az ellenzékkel, most az oltás a legfontosabb Gulyás szerint, majd az oltásellenes ellenzékről beszélt.

A nemzeti konzultációból az derült ki, hogy kellő óvatossággal nyitnának az emberek, így az iskolákat a kormány kellő óvatossággal nyitja ki, mondta Gulyás.

Gulyás Gergely köszöni az egészségügyi dolgozóknak, az oltási kampányban részt vevőknek és mindenkinek a munkáját, aki részt vesz a járvány elleni védekezésben. A miniszter szerint múlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az egész EU-ban, viszont mivel kiesett a Janssen-vakcina, félmillióval kevesebb oltás fog érkezni a következő hetekben.

A járvány a hátrányos helyzetű településeket sem kímélte, volt olyan falu, ahol szinte mindenki megfertőződött. A veszély ellenére magas az oltás elutasítottsága, ami mögött a szélsebesen terjedő álhírek és az információhiány áll. Erről cikkünket itt olvashatja. Ezzel kapcsolatban is tettünk fel kérdést a csütörtöki kormányinfóra: Terveznek-e tömeges, akár előzetes regisztráció nélküli oltóprogramot indítani a romatelepeken és/vagy az ország olyan területein, ahol kevesen regisztráltak oltásra?

„Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni” – olvasható Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Portfolión megjelent írásában. A kutató szerint a vírus szezonalitása egyre biztosabb, a globális vakcinációs program pedig aligha éri el addigra a kívánt hatást.

A vendéglátóhelyek készülnek a teraszok közeledő nyitására. Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke azt mondta, hogy a munkaerőt viszonylag gyorsan mozgósítani tudják az egységek, a zökkenőmentes indulást folyamatosan készítik elő a teraszokat üzemeltetők, és örülnek a teraszdíj eltörlésének is. (MTI)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai híre szerint még mindig nagyon magas a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de az elmúlt öt hét tendenciája alapján úgy tűnik, hogy lassan csökkenő tendenciát mutat. A legtöbb városban stagnál a koncentráció.

Mivel több olyan eset is ismert, amikor a kínai Sinopharm vakcinájával beoltott magyaroknál nem alakult ki kellő védelem, és néhányan meg is betegedtek, sürgősen meg kéne vizsgálni a vakcina hatékonyságát, és ha szükséges, az érintetteket másik vakcinával újraoltani – írta Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus abban a levélben, amelyről a Hvg.hu számolt be kedd este.

Az, hogy a Sinopharm vakcinája egyes esetekben nem nyújt elegendő védelmet a második adag után sem, máshol is kiderült már. Elsőként a vakcinát széles körben használó Egyesült Arab Emírségekben merült fel, hogy bizonyos esetekben a harmadik adag beadásával próbálkoznak, majd nem sokkal később a magyarországi, rendeleti úton kiadatott engedély jogi alapját adó Szerbiából is hasonló hírek érkeztek.

Erről bővebben itt olvashat.

  • Kedden nyilvánosságra került egy elismert kutató levele, amelyben a Sinopharm-vakcina hatékonyságának mielőbbi hazai vizsgálatát sürgeti. A kutató konkrét (alacsony költségű) vizsgálati protokollt is javasol, és megjegyzi, hogy egy ilyen vizsgálat a legjobb esetben igazolhatná, hogy felesleges az aggodalom, és ezzel segítene a kételyek eloszlatásában. Tervez az NNK vagy más vonatkozó állami szervezet ilyen vizsgálatot? Ha igen, mikor? Ha nem, miért nem?
  • Készül a kormány arra a helyzetre, ha a hétfőtől nyitó általános iskolákban tömegesek lesznek a hiányzások? Mi a terv akkor, ha a szülők többsége nem kívánja iskolába engedni a gyermekét?
  • Terveznek-e tömeges, akár előzetes regisztráció nélküli oltóprogramot indítani a romatelepeken és/vagy az ország olyan területein, ahol kevesen regisztráltak oltásra?
  • 18 éven aluliak milyen feltételek mellett mehetnek-e a nyári foci-Eb budapesti meccseire? Illetve a hazai nézők esetében, beleértve a gyerekeket is, miért nem fogadják el a PCR-tesztet, ha közben a külföldi szurkolóktól elfogadják majd?
  • Mi lesz azokkal a határon túl élő magyar állampolgárokkal, akik Magyarországon dolgoznak, és azért nem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, mert a határon túl oltatták be magukat?
  • Az már kiderült, hogy a középiskolások csak írásban tesznek érettségi vizsgát, de a rendelet nem tért ki a technikumi szakmai vizsgákra. A szakmai vizsgák is csak írásban lesznek, vagy készüljenek szóbelire is a tanulók?
  • A múlt héten Karácsony Gergely levelet írt Mager Andreának, amelyben a főváros képviseletében felajánlott egy csereingatlant, hogy költözzön oda az OGYÉI, a hajléktalankórház épülete pedig maradjon fővárosi használatban. Hajlandó a kormány tárgyalni erről a lehetőségről?
  • A múlt héten a Fidesz európai parlamenti delegációja, illetve a magyar állami média is provokációnak minősítette az osztrák Profil.at portál újságírójának kérdéseit, és erre hivatkozva a kormánypárti frakció megtagadta a válaszadást. Egyetért ezzel az eljárással a kormány?
  • A kormány/Gulyás Gergely miniszter álláspontja szerint kell válaszolni a sajtó kérdéseire akkor is, ha azok „provokatív feltételezéseket megfogalmazva” érkeznek?
  • A konkrét esetben, az osztrák újságíró kérdéseiben mi a kormány álláspontja/válasza? Tehát a Profil.at kérdései: „Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket, és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását, miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Tömörülés, vagy az osztrák FPÖ részéről? Mi a szövetség célja, és ki fontolgatja még a belépését? Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség, és az idevágó kísérletek története egészen az 1980-as évekig nyúlik vissza. Többször is elbukott ez már olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!