Kemenesi Gábor: Beszélnünk kell a negyedik hullámról

2021. április 15. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni” – olvasható Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Portfolión megjelent írásában.

A kutató szerint a vírus szezonalitása egyre biztosabb, a globális vakcinációs program pedig aligha éri el addigra a kívánt hatást. „Nem mindegy azonban, hogy miként várjuk majd! Így nem tehetünk mást, mint felkészülünk a rosszabb esetben határainkon belül fellángoló járványra, de jobb esetben is egy határon kívül kialakuló hullámra, amelyet hatékonyan kint kell majd tartanunk” – írta.

A vakcinák „minden rendelkezésre álló tudományos adat szerint” működnek a járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében. „Némelyik esetében már az is bebizonyosodott, hogy a fertőzés terjedését is lassítják, miután az oltottak körében 90 százalékos teljes védettséget, tehát a fertőződéstől való védelmet is leírták.”

Mint írta, alapvető törvényszerűség, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, „hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli”.

„A terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a vakcinálási hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól”

– hangsúlyozta.

Tehát Kemenesi szerint a nyári nyitások és felszabadultság után őszre lesz egy nem teljesen átoltott populáció, „nyáron takaréklángon fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik”.

Fontosnak tartja az óvatosságot, „a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszú távú növelését”. Majd hozzátette: „A gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, több ezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!