Vizsgálat indult az SZTE trágár, rasszista és szexista professzora ellen

2021. április 7. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán Gulyás László történész ellen egy februári előadása miatt. Az előadásról a Szeged.hu számolt be szerdán, a Telex kérdésére pedig a kar dékánja megerősítette, hogy valóban vizsgálat indult az előadás ügyében a hallgatók panasza miatt.

A lap diákok beszámolóira hivatkozva arról ír, hogy a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy február 17-i online előadásán a történész több rasszista, szexista és homofób tartalmú megjegyzést is tett a diákok előtt.

A lap szerint Gulyás többek között arról beszélt, hogy „én utálom a cigányokat”, „a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”, „az angol katonák aprítják a fekákat”, Kamala Harris amerikai alelnökről pedig úgy beszélt, hogy „én csak fekete ribancnak szólítom”.

Bár a lap arról ír, hogy a kezdésnél közel hatvanan jelentkeztek be, azonban végül csak húszan követték végig a kilencven perces előadást. Persze nemcsak a diákok figyelték Gulyást, de Gulyás is figyelte a diákokat: „Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”, mondta egy ponton a professzor, az egyik távozó hallgatóval kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

A történész egyébként a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója, sőt, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetését is átvehette.

Gulyás László előadást tart a Magyarságkutató Intézet 2020. márciusi konferenciáján – Forrás: Magyarságkutató Intézet YouTube-csatornája
Gulyás László előadást tart a Magyarságkutató Intézet 2020. márciusi konferenciáján – Forrás: Magyarságkutató Intézet YouTube-csatornája

A szegedi lap megkereste Gulyás Lászlót is az ügyben, aki nem válaszolt arra, hogy a fenti kijelentések valóban elhangzottak-e az előadáson, ehelyett azt írta: „Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek.”

Az egyetemi hallgatók és oktatók belsős online felületén viszont bővebben is reagált Gulyás a történtekre:

„Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt állítólag feljelentést írtak ellenem!!! Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi [alatt] csináltak az ifjú kommunisták.”

Gulyás levelében azt írja, hogy a hallgatónak nem kötelező vele egyetértenie, a hallottakat a saját értékrendjük szerint elfogadhatják, illetve elutasíthatják, de „nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet”.

Ehhez viszont hozzátette, hogy akinek nem tetszett az előadás világnézeti alapja, nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel, vagy akit ennek a hallgatása is zavar, az inkább azonnal adja le az óráját. „Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia.”

Megkerestük a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékáni hivatalát: Döbör András, a kar dékánja azt írta a Telex kérdéseire, hogy belső tényfeltáró vizsgálat indult márciusban a február 17-i előadás miatt a hallgatói panasz kivizsgálására. A vizsgálat legkésőbb április 17-ig véget ér majd, annak lezárása után fogja kommunikálni az SZTE a vizsgálat eredményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!